ΙΟΒΕ: Στα 7,9 δισ. ευρώ η συμβολή της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ΑΕΠ το 2022
Στα 7,9 δισ. ευρώ ή 3,8% εκτιμάται η συμβολή στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της επιχειρηματικής κοινότητας Ελλάδας και Γερμανίας βάσει στοιχείων του 2022, με τις επενδύσεις σε σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να φτάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2018 – 2022, το συνολικό τζίρο να έχει αυξηθεί στα 10 δισ. ευρώ το 2022 και τις εταιρείες να απασχολούν περί τους 26.000 εργαζόμενους.
Η συμβολή της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ΑΕΠ
Όπως αναφέρει σημερινή (1.7.2024) ανακοίνωση του επιμελητηρίου, σύμφωνα με τη μελέτη, βάσει των πολλαπλασιαστών του ΙΟΒΕ, για κάθε 1 ευρώ ΑΕΠ που παράγουν οι ελληνογερμανικές επιχειρήσεις – μέλη του επιμελητηρίου, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται συνολικά κατά 1,6 ευρώ και αντίστοιχα, σε όρους απασχόλησης, κάθε μια θέση εργασίας στις επιχειρήσεις της κοινότητας στηρίζει 2,4 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, με τη συνολική συνεισφορά να εκτιμάται σε 75.000 θέσεις εργασίας.
Από την ίδια μελέτη προκύπτουν, επίσης, οι διαχρονικά στενές εμπορικές σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας, καθώς και η ηγετική θέση που κατέχει η Γερμανία ως εθνικός επενδυτής στην Ελλάδα, με τις καθαρές άμεσες επενδύσεις να διαμορφώνονται το 2022 στα 7,7 δισ. ευρώ.
Τα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΟΒΕΑναλυτικότερα, τα βασικότερα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΟΒΕ, έχουν ως εξής:
-Το «αποτύπωμα» από τη δραστηριότητα εταιρειών – μελών του ΕΓΕΒΕ
-Τα μέλη του ΕΓΕΒΕ δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Εξειδικεύονται στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών όπως το εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, οι ασφάλειες και οι υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες. Η διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας ενισχύει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
-Η αναπτυξιακή τους πορεία αποτυπώνεται σε κύρια μεγέθη οικονομικής δραστηριότητας. Έπειτα από την ήπια πτώση του κύκλου εργασιών το 2020, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, το 2022 η δραστηριότητα των εταιριών-μελών του ΕΓΕΒΕ κατέγραψε άνοδο κατά 16,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας η αξία παραγωγής αυξήθηκε κατά 19%. Ως αποτέλεσμα, ο κύκλος εργασιών (τζίρος) διαμορφώθηκε στα 10 δισ. ευρώ το 2022 από 9,1 δισ. ευρώ το 2021. Αντίστοιχα, ο αριθμός των εργαζομένων διαμορφώθηκε σε 26 χιλ.
-Οι επενδύσεις για τον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, οι οποίες υλοποίησαν οι επιχειρήσεις-μέλη του ΕΓΕΒΕ το 2022 ανήλθαν σε 724 εκατ. ευρώ, ενώ σωρευτικά την πενταετία 2018 – 2022 ξεπερνούν τα 3,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αρκετές από τις επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, με τη συνολική αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών να ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ το 2022.
Συμβολή εταιρειών – μελών του ΕΓΕΒΕ στην ελληνική οικονομίαΗ δραστηριότητα των εταιρειών – μελών του ΕΓΕΒΕ χαρακτηρίζεται ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, λαμβάνοντας υπόψη τις αλληλεπιδράσεις με άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, η συνολική συμβολή, σε όρους ΑΕΠ, από την τακτική λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποίησαν, εκτιμάται σε 7,9 δισ. ευρώ το 2022 ή 3,8% του ΑΕΠ.
Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε 75 χιλ. θέσεις εργασίας το 2021, μέγεθος, το οποίο αντιστοιχεί στο 1,6% της συνολικής απασχόλησης στην εγχώρια αγορά εργασίας. Αντίστοιχα, τα δημόσια έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ.
Σε όρους πολλαπλασιαστών, εκτιμάται ότι για κάθε ένα ευρώ ΑΕΠ που παράγουν οι επιχειρήσεις της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται συνολικά κατά 1,6 ευρώ.
Αντίστοιχα, σε όρους απασχόλησης, κάθε μια θέση εργασίας στις επιχειρήσεις της κοινότητας στηρίζει 2,4 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Ιδιαίτερη η παρουσία της Γερμανίας στο σκέλος των άμεσων επενδύσεωνΣτις εισαγωγές, η Γερμανία επανήλθε στην πρώτη θέση το 2023, από την δεύτερη θέση το 2022, πρώτη θέση που κατείχε σταθερά μεταξύ 2015 και 2021, ενώ κατατάσσεται τρίτη στην κατάταξη των προορισμών για τις ελληνικές εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία ανήλθαν το 2023 στα 3,3 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. ευρώ το 2022 και 2,8 δισ. ευρώ το 2021.
Η αξία των εισαγωγών προϊόντων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2023 στα 8,4 δισ. ευρώ, έναντι επίσης 8,4 δισ. ευρώ το 2022 και 6,9 δισ. ευρώ το 2021.
Έτσι, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών στο διμερές εμπόριο Ελλάδας – Γερμανίας διευρύνθηκε ελαφρώς στα 5,1 δισ. ευρώ έναντι 4,9. δισ. ευρώ το 2022.
Το μερίδιο της Γερμανίας στις συνολικές εισαγωγές της Ελλάδας διαμορφώθηκε το 2023 στο 10,4%, από 9,2% το 2022 και 11% το 2021, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Γερμανία ενισχύθηκε το 2023 στο 6,6%, από 6,4% το 2022 και 7,3% το 2021.
Ανά κατηγορία προϊόντων, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη Γερμανία αφορούν κυρίως καταναλωτικά αγαθά, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να αντιπροσωπεύει το 55,3% των συνολικών εξαγωγών προς τη Γερμανία. Στις εισαγωγές τα κεφαλαιουχικά αγαθά και οι βιομηχανικές προμήθειες αποτελούν την κυριότερη κατηγορία, με το μερίδιο να διαμορφώνεται σε 50,4%.
Στις υπηρεσίες, η Ελλάδα καταγράφει διαχρονικά πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο (3 δισ. ευρώ το 2022). Οι εισπράξεις από τη Γερμανία ενισχύθηκαν το 2023 σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 4,3 δισ. ευρώ το 2022.
Ιδιαίτερη παρουσία της Γερμανίας σημειώνεται στην ελληνική οικονομία στο σκέλος των άμεσων επενδύσεων. Τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις νομικών και φυσικών προσώπων κατοίκων της Γερμανίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ το 2022.
Οι νέες άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 948 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ ιδιαίτερη δυναμική έχουν οι καθαρές επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα από Γερμανία, με περίπου 160 εκατ. ευρώ καθαρή επένδυση το 2022 και συνολικά πάνω από 500 εκατ. ευρώ από το 2016.
Μ. Βορίδης: Οι πιθανές νέες κρίσεις στο μέλλον θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο σύνθετες απ’ όσο η τελευταία της ενεργειακής ασφάλειαςΣτην ανακοίνωση του επιμελητηρίου υπενθυμίζεται ότι, η μελέτη που εκπόνησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο πάνελ, όπου συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, κ. Μάκης Βορίδης και το μέλος ΔΣ και Διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Πότσνταμ, Αλέξανδρος Κρητικός, ενώ τα βασικότερα συμπεράσματα σχολίασε ο υπεύθυνος Τμήματος Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του ΙΟΒΕ, Σβέτοσλαβ Ντάντσεβ.
Ο υπουργός Επικρατείας, τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, αναφέρθηκε στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποδίδοντάς την καταρχήν στην πολιτική σταθερότητα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, καθώς και στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερες επενδύσεις, περιορίζοντας την διαφθορά και απλοποιώντας τις διαδικασίες βάσει των οποίων λειτουργεί το δημόσιο.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, η δυσκολία που υπάρχει για να κρατήσει η χώρα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ για το τραπεζικό σύστημα επισήμανε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ακόμα τραπεζικού πυλώνα, μη συστημικού, προκειμένου να ενταθεί ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο και να οδηγηθεί η αγορά σε χαμηλότερα επιτόκια χορηγήσεων και υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων.
Τέλος, ο κ. Μ. Βορίδης, σημείωσε την ανάγκη που υπάρχει να προτεραιοποιήσουμε το κοινό μέλλον της Ευρώπης, ώστε να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε πιθανές νέες κρίσεις, έχοντας εξασφαλίσει χρόνο αντίδρασης. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι οι νέες κρίσεις στο μέλλον θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο σύνθετες απ’ όσο η τελευταία της ενεργειακής ασφάλειας.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος υπογράμμισε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, επιτυγχάνοντας ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ και η Ευρώπη, σημείωσε, απέφυγε μια βαθιά ύφεση που προβλέπονταν εξαιτίας της αναγκαστικής αύξησης των επιτοκίων αλλά και των διαδοχικών κρίσεων που βιώσαμε.
Ωστόσο, παρά τη θετική αυτή εικόνα «η ελληνική οικονομία και η ευρωπαϊκή, και μέσα σ’ αυτήν μεγάλες οικονομίες όπως της Γερμανίας, έχουν μπροστά τους προκλήσεις και επιλογές.
Για τη δική μας χώρα για να μπορέσουμε να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης που δεν θα μας κάνουν να ανησυχούμε στο μέλλον, υψηλότερους από αυτούς που είχαμε τις τελευταίες 10ετίες πρέπει να εντείνουμε πάρα πολύ τις επενδύσεις μας και τις εξαγωγές με έμφαση σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής αξίας», σημείωσε.
Σε ότι αφορά τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, στάθηκε στους στενούς δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί και την ανθεκτικότητά τους στις κρίσεις που βιώσαμε.
Σχολιάζοντας, τέλος, το μέλλον και τις προοπτικές της Ευρώπης συνολικά ο κ. Βέττας εμφανίστηκε αισιόδοξος υπό την προϋπόθεση όμως «να γίνουν επιλογές που θα στηρίξουν μια στροφή σε υψηλή αξία και τη συνεργασία ανάμεσα σε οικονομίες».
«Για να πετύχουμε ευημερία στην Ευρώπη, διατηρώντας και εντείνοντας τη θεσμική λειτουργία και αυτό που είναι το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, πρέπει να επιτύχουμε μια στροφή σε υψηλότερη παραγωγικότητα και διεθνή ανταγωνιστικότητα, κάτι που δεν μπορεί να το πετύχει μια οικονομία από μόνη της, είτε αυτή είναι σχετικά μικρότερη όπως η δική μας, είτε μια σχετικά μεγαλύτερη όπως η Γερμανία.
Άρα θα πρέπει να καλλιεργήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο οικονομίες, κάτι που σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλα οφέλη», υπογράμμισε ο κ. Βέττας.
Από την πλευρά του το μέλος ΔΣ και διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Πότσνταμ, Αλέξανδρος Κρητικός, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και σε αυτό της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας με έμφαση τις δυνατότητες που υπάρχουν για συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις δύο οικονομίες στο μέλλον.
Στάθηκε, επίσης, στη σημασία των ευρωπαϊκών σχέσεων τονίζοντας ότι θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από ότι σήμερα, ενώ διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη νέων διμερών συνεργασιών θα χαρακτηριστούν από περισσότερες και ισχυρότερες επενδύσεις, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
To άρθρο ΙΟΒΕ: Στα 7,9 δισ. ευρώ η συμβολή της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ΑΕΠ το 2022 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σπάτα: Ανατροπή με τον κρεμασμένο φοιτητή – Τι αποκάλυψε η μητέρα
- Ο Μανώλης είναι ο πρώτος των πρώτων στις Πανελλήνιες - Πώς κατάφερε να γράψει 19.800 μόρια
- «Έγινες πατέρας;» – Ο Σπύρος Σούλης βγήκε βόλτα με καρότσι και καπέλο που γράφει «Dad»
- Καιρός: Η μεγάλη ανατροπή που «βλέπει» ο Αρναούτογλου - Σε λίγες ώρες θα έχουμε κάτω από 30 βαθμούς
- Αιγιάλεια: φωτιά σε τρένο στην Ακράτα
- Η Σoφία Παθέκα για Γιώργο Πολυχρονίου: Μου επιτέθηκε λεκτικά, σχεδόν βριστήκαμε και έφτυσε ο ένας τον άλλο
- Ο γάμος σε αυτήν την ηλικία οδηγεί σε... διαζύγιο - Τι έδειξε νέα έρευνα
- "Διάφανη αγάπη", έρχεται στο νέο πρόγραμμα του Alpha
- Ζώδια: Οι εβδομαδιαίες προβλέψεις με την υπογραφή του Κώστα Λεφάκη
- Ερρίκος Ντυνάν: Εξετάσεις μέγιστης ακρίβειας με το πρώτο ψηφιακό PET/CT
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Κύκλοι Χάρη Δούκα για Κώστα Μπακογιάννη: Αδυνατεί να αποδεχτεί την ήττα του
- Πέθανε ο Σταύρος Δέμος, ιδρυτής της φαρμακοβιομηχανίας Demo
- Η Τέιλορ Σουίφτ ενθουσίασε με το «Clara Bow» και το αφιέρωσε στην Στίβι Νικς των Fleetwood Mac
- Σοφία Παθέκα: Η πιο δύσκολη στιγμή στην τηλεοπτική μου καριέρα ήταν όταν σκοτώθηκε ο Γιώργος Λουκανίδης
- ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,6% η ανεργία τον Μάιο
- Η κόρη του Τομ Κρουζ άλλαξε επώνυμο και πλέον λέγεται Σούρι Νοέλ
- Οι φωτιές σε Πάρνηθα, Κερατέα και Σταμάτα έκαψαν πάνω από 2.000 στρέμματα και κατέστρεψαν σπίτια και αυτοκίνητα – Ο απολογισμός
- ΑΕΚ: Τσιλούλης και Γιόνσον τα νέα προβλήματα του Αλμέιδα στην προετοιμασία
- Euro 2024: Εκπληκτικό αλλά και ιστορικό το γκολ του Τζουντ Μπέλιγχαμ στο Αγγλία – Σλοβακία
- Θερινές εκπτώσεις 2024: Ξεκινούν στις 8 Ιουλίου – Ποια Κυριακή θα παραμείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά
- Τελευταία Νέα NewsIt
- ΙΟΒΕ: Στα 7,9 δισ. ευρώ η συμβολή της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ΑΕΠ το 2022
- Euro 2024: Εκπληκτικό αλλά και ιστορικό το γκολ του Τζουντ Μπέλιγχαμ στο Αγγλία – Σλοβακία
- Στάχτη πάνω από 2.000 στρέμματα σε Πάρνηθα και Σταμάτα - Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στην Κερατέα - Ο απολογισμός από τις φωτιές στην Αττική
- Οι φωτιές σε Πάρνηθα και Σταμάτα έκαψαν πάνω από 2.000 στρέμματα – Καταστράφηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στην Κερατέα – Ο απολογισμός
- Η κόρη του Τομ Κρουζ άλλαξε επώνυμο και πλέον λέγεται Σούρι Νοέλ
- Οι φωτιές σε Πάρνηθα, Κερατέα και Σταμάτα έκαψαν πάνω από 2.000 στρέμματα και κατέστρεψαν σπίτια και αυτοκίνητα – Ο απολογισμός
- Η Τέιλορ Σουίφτ ενθουσίασε με το «Clara Bow» και το αφιέρωσε στην Στίβι Νικς των Fleetwood Mac
- Τόμας Γουόκαπ ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά: «Στην Εθνική ομάδα εκπροσωπείς ένα ολόκληρο έθνος»
- Παπαθανάσης: Έρχεται το νέο Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χανιά: Μεγάλη φυτεία εντοπίστηκε στον Αποκόρωνα – Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση
- Αποχωρεί από την πολιτική ο Δημήτρης Παπαδημούλης
- Legendary Food: Το «Europa Experience» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται στη Στοά Αρσακείου
- Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αποχωρεί από την ενεργό πολιτική - «Θα συνεχίσω να υπηρετώ τις ίδιες αξίες»
- Πυρκαγιά στην περιοχή Αντιμάχεια της Κω
- Ξυπόλυτη στο Λούβρο τα μεσάνυχτα η Κένταλ Τζένερ – Αντιδράσεις για «ειδική μεταχείριση»
- Αποχωρεί από την πολιτική ο Δημήτρης Παπαδημούλης
- Γαλλία: σε διαβουλεύσεις τα πολιτικά κόμματα εν όψει του δεύτερου γύρου εκλογών
- Δημήτρης Παπαδημούλης: Αποχωρεί από την ενεργό πολιτική – «Θα συνεχίσω μακριά από αιρετά αξιώματα»