ΙΟΒΕ: Τα 21,4 δισ. ευρώ θα φτάσει ο τζίρος των κατασκευών έως το 2026
Οι προοπτικές για τις Κατασκευές διαγράφονται ιδιαιτέρως θετικές, σύμφωνα με την μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα τις «Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές των Κατασκευών».
Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) μαζί με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τους Εθνικούς πόρους θα χρηματοδοτήσουν έργα υποδομών που θα τροφοδοτήσουν την ισχυρή ανάπτυξη των Κατασκευών τα επόμενα χρόνια.
Με βάση την ανάλυση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου
Τα κατασκευαστικά έργα που θα στηριχθούν με επιχορηγήσεις από το ΤΑΑ αφορούν κυρίως τους πυλώνες της Πράσινης Μετάβασης (6,3 δισ. ευρώ) και των Ιδιωτικών Επενδύσεων (2,7 δισ. ευρώ).
Συνεπώς οι επενδύσεις σε Κατασκευές – κυρίως στις υποδομές – εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2024-2026.
Μεσοπρόθεσμα εκτιμώνται επιπρόσθετες επενδύσεις σε υποδομές και κατοικίες ετησίως ύψους έως 3,0% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο (συγκριτικά με το 2022) –με το ποσοστό των επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα να φτάνει μέχρι το 8,6% του ΑΕΠ το 2025 από 4,8% το 2022.
Εκτιμάται, επίσης, ότι η αξία παραγωγής των κατασκευαστικών έργων υποδομών και κατοικιών θα ακολουθήσει ισχυρή ανοδική πορεία την περίοδο 2024-2026, ξεπερνώντας τα 18 δισ. ευρώ το 2025 (από 10,3 δισ. ευρώ το 2022).
Εξαιτίας της ισχυρής επίδρασης των επενδύσεων του ΕΣΑΑ, η συνολική ώθηση θα δοθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τις επενδύσεις σε υποδομές και κατασκευαστικά έργα πλην κατοικιών, αλλά και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα έχει θεωρηθεί ότι θα ενισχυθεί κατά 56% συγκριτικά με το επίπεδο που καταγράφηκε το 2022.
Τα υπόλοιπα τραπεζικής χρηματοδότησης των Κατασκευών μειώθηκαν μετά το 2016 με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης να οφείλεται στις διαγραφές (μη εξυπηρετούμενων) δανείων από τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Την περίοδο μετά το 2021 τα υπόλοιπα δανείων προς τις Κατασκευές σταθεροποιήθηκαν και παρουσίασαν μικρή αύξηση, ενώ από σχετικές έρευνες διαπιστώνεται η ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το οποίο διευρύνθηκε μετά την ενεργειακή κρίση και την συνακόλουθη αύξηση του κόστους δανεισμού.
Η ανάπτυξη των δημόσιων και ιδιωτικών κατασκευαστικών έργων, η συμμετοχή σε δημόσια έργα και ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού δυναμικού του κλάδου θα απαιτήσουν σημαντικά αυξημένους πόρους χρηματοδότησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο σε κεφάλαια κίνησης όσο και σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δανειακά κεφάλαια.
Παράλληλα, θα ενισχυθούν σημαντικά και τα μεγέθη των επιχειρήσεων του τομέα τα επόμενα χρόνια.
Εκτιμήθηκε ότι συνολικά ο κύκλος εργασιών του τομέα θα ενισχυθεί σημαντικά την περίοδο 2024-2026, φτάνοντας τα 21,4 δισ. ευρώ το 2026, εφόσον απορροφηθεί το σύνολο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (επιχορηγήσεις και δάνεια) που έχει θεωρηθεί ότι θα κατευθυνθεί σε κατασκευαστικά έργα.
Η προσδοκώμενη αύξηση του κύκλου εργασιών των τεχνικών και μελετητικών επιχειρήσεων, θα τροφοδοτήσει και την ανάγκη αύξησης του τραπεζικού δανεισμού τους.
Ειδικότερα, εκτιμάται ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός των επιχειρήσεων του τομέα την περίοδο 2023-2026 θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 972 εκατ. έως 1,77 δισ. ευρώ.
Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, η αύξηση του συνολικού καθαρού τραπεζικού δανεισμού κυμαίνεται από 174 έως 317 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 18% της συνολικής αύξησης.
Οι μικρές επιχειρήσεις συγκεντρώνουν το 22%, οι μεσαίες το 24% και οι μεγάλες το 36% της συνολικής αύξησης του καθαρού τραπεζικού δανεισμού.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ζητήματα που σχετίζονται με το εργατικό δυναμικό και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου, το θεσμικό πλαίσιο του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων και ο εθνικός σχεδιασμός για τις υποδομές, η ενσωμάτωση τεχνολογίας και η ψηφιοποίηση των Κατασκευών, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα του κλάδου και, τέλος, η υιοθέτηση των προτύπων ESG από τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις.
Η ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού προβάλει ως το βασικό εμπόδιο ανάπτυξης το 2023, ενώ και οι δυσκολίες χρηματοδότησης αξιολογούνται επίσης αρνητικά ως προς την επίπτωσή τους στην κατασκευαστική δραστηριότητα.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού συνεπάγεται καθυστερήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του προϋπολογισμού και μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων.
Η ισχυρή ανάπτυξη της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό διαφόρων ειδικοτήτων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, το σύνολο των εργαζόμενων στις Κατασκευές θα πρέπει να αυξηθεί την περίοδο 2024-2026 σε περίπου 250 χιλ. εργαζόμενους, επίπεδο που είναι κατά 51 έως 55 χιλ. εργαζόμενους υψηλότερο σε σύγκριση με το σύνολο της απασχόλησης στις Κατασκευές το 2022 (197 χιλ. εργαζόμενοι).
Η προοπτική περαιτέρω αύξησης των κατασκευαστικών έργων τα επόμενα χρόνια δημιουργεί ανάγκες πρόσθετης χρηματοδότησης, περιλαμβανομένων των εγγυήσεων για τη συμμετοχή και την καλή εκτέλεση των έργων.
Τις ανάγκες αναζήτησης πρόσθετης χρηματοδότησης και ρευστότητας επιτείνουν οι καθυστερήσεις πληρωμών των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα των δημοσίων έργων.
Οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να αμβλυνθούν με τη χρήση διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. εγγυητικά κεφάλαια, επιδότηση επιτοκίου, κ.ά.), ώστε αντίστοιχα να υλοποιηθούν απρόσκοπτα οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε κατασκευαστικά έργα τα επόμενα χρόνια.
Σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο, και δεδομένων των μεγάλων αυξήσεων στο κόστος κατασκευής, αναδείχθηκε η ανάγκη συστηματικής λειτουργίας του μηχανισμού καθορισμού των συντελεστών αναθεώρησης των τιμών που θα καλύπτει όλο το φάσμα των επιμέρους στοιχείων κόστους, ώστε να περιορίζεται η αβεβαιότητα για τους συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων και τα σχετικά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν στη διάρκεια υλοποίησης των έργων.
Σε αυτό θα συμβάλλει η ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών και του Ηλεκτρονικού Συστήματος Προσδιορισμού Κόστους Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων, η οποία δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.
Τα χαμηλά ποσοστά ψηφιοποίησης, αλλά και η υστέρηση επενδύσεων από τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, αποτελούν δύο μείζονες προκλήσεις για την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα.
Καθώς ο τομέας αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα περιθώρια για επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες είναι γενικά χαμηλά και η ανάγκη για χρηματοδοτική στήριξη και παροχή άλλων οικονομικών κινήτρων είναι υψηλή.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Στρατηγικής και του οδικού χάρτη για την εφαρμογή του Building Information Modelling (BIM) στην Ελλάδα, αποτελεί θετική εξέλιξη.
Η εφαρμογή του BIM εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καταλυτικά στην παράγωγη βιώσιμων και ανθεκτικών έργων, βελτιώνοντας τη διαδικασία ανάθεσης μελετών, κατασκευής και συντήρησης των δημόσιων έργων.
Για την ενσωμάτωση των αλλαγών που προϋποθέτει η Εθνική Στρατηγική BIM απαιτείται χρόνος για την ευρεία ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων, ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Η διαχείριση των θεμάτων περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των κατασκευαστικών επιχειρήσεων σε επενδυτικά και χρηματοδοτικά κεφάλαια.
Τα δυνητικά οφέλη από την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών με κριτήρια ESG περιλαμβάνουν επίσης τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων και την αποφυγή τυχόν δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων, την ενίσχυση της φήμης τους, την ευκολότερη προσαρμογή στο νομοθετικό πλαίσιο, την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (τοπικές κοινωνίες, πελάτες, επενδυτές, προσωπικό, κ.ά.).
Τέλος, αναδείχθηκε η ανάγκη σύνταξης Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Υποδομών και Κατασκευών, στον οποίο θα τίθενται προτεραιότητες, θα καθορίζονται οι προγραμματισμένες και προβλεπόμενες επενδύσεις σε μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές υποδομές, θα εξειδικεύονται οι πόροι χρηματοδότησης για κρίσιμα έργα υποδομής, περιλαμβανομένης της συντήρησής τους και θα προσδιορίζονται οι ανάγκες εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων για την υλοποίησή τους.
Το εθνικό σχέδιο υποδομών θα παρέχει σημαντική υποστήριξη στον κατασκευαστικό τομέα, βοηθώντας τον τεκμηριωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων σε δεξιότητες και βελτίωση της παραγωγικότητας.
To άρθρο ΙΟΒΕ: Τα 21,4 δισ. ευρώ θα φτάσει ο τζίρος των κατασκευών έως το 2026 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το παλάτι «σπάει τη σιωπή του» σχετικά με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον
- Εθνική χωρίς προπονητή, προσωπικότητα και ηγέτες – Γιοβάνοβιτς ή Δώνης για τον πάγκο
- Ο Παναγιώτης Καρύδης εξηγεί γιατί η γέφυρα στη Βαλτιμόρη κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο - Η σύγκριση με του Ρίου - Αντιρρίου
- Masterchef: Τα ερωτηματικά που δημιούργησαν οι Κύπριοι παίκτες
- Survivor 2024: Από ποιά ομάδα θα είναι η τέταρτη υποψήφια; - Δείτε trailer
- Συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη τέσσερα μέλη συμμορίας που διέπραττε κλοπές από οικίες σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία
- Ιαπωνία: Ώρα αιχμής σε σταθμό του Τόκιο. Βίντεο
- Θρίλερ στις Σέρρες: Περπατούσε και έπεσε πάνω... σε ανθρώπινα οστά
- Εύα Μέντες για Ράιαν Γκόσλινγκ: Συμφωνήσαμε πως μετά τον ερχομό των παιδιών θα μείνω στο σπίτι
- Κέιτ Μίντλετον: «Οι πραγματικές άγκυρες στη ζωή της είναι οι γονείς και τα αδέρφια της»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Ο Παναγιώτης Καρύδης εξηγεί γιατί η γέφυρα στη Βαλτιμόρη κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο - Η σύγκριση με του Ρίου - Αντιρρίου
- Ντόμινο εξελίξεων στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
- Ο καθηγητής Καρύδης εξηγεί γιατί η γέφυρα στη Βαλτιμόρη κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο - Η σύγκριση με του Ρίου - Αντιρρίου
- Ο Χάρης Κατσιβαρδάς καταψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Υπέρ ο ανεξάρτητος Μιχάλης Χουρδάκης
- ΠΑΟΚ: Παραμένει αμφίβολος για Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
- Ιαπωνία: Πιθανή παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος μετά την διολίσθηση του γεν
- Ηρώ: Ο Γιώργος Μαρίνος υπήρξε το μεγαλύτερο σχολείο για μένα
- Επεισοδιακή καταδίωξη σπείρας που «ξάφριζε» σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία – Συνελήφθησαν 4 άτομα στην Κηφισιά
- ΙΟΒΕ: Τα 21,4 δισ. ευρώ θα φτάσει ο τζίρος των κατασκευών έως το 2026
- Ο Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ φαβορί για να παίξει τον Μπρους Σπρίνγκστιν στο σινεμά - Η «πρωτιά» του «Αφεντικού» της αμερικανικής ροκ
- Τελευταία Νέα NewsIt
- ΙΟΒΕ: Τα 21,4 δισ. ευρώ θα φτάσει ο τζίρος των κατασκευών έως το 2026
- Ο Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ φαβορί για να παίξει τον Μπρους Σπρίνγκστιν στο σινεμά - Η «πρωτιά» του «Αφεντικού» της αμερικανικής ροκ
- Ο Χάρης Κατσιβαρδάς καταψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Υπέρ ο ανεξάρτητος Μιχάλης Χουρδάκης
- Ιαπωνία: Πιθανή παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος μετά την διολίσθηση του γεν
- Βαλτιμόρη: Συγκρατημένες οι ανησυχίες για άνοδο των τιμών μετά από την κατάρρευση της γέφυρας
- Ηλικιωμένος Βολιώτης έτρωγε ξύλο από την αλκοολική σύντροφό του - Κρατείται η 54χρονη
- Δανάη Μπάρκα: Μου είπε «η τηλεόραση σε ασχημαίνει και σε κάνει τόση»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Όταν άγνωστοι σχηματίζουν μια «δεμένη» ομάδα και προτείνουν λύσεις για πρόβλημα που σκοτώνουν δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες
- Σημερινή ματιά στη Σαρλότ Μπροντέ
- Εκδήλωση εγκαινίων του θεματικού πάρκου «Χτίζουμε τοίχο στην παραβατικότητα ανηλίκων» στην Πάτρα (φωτο)
- Τιτανικός: Πωλήθηκε σε δημοπρασία η ξύλινη σανίδα που έσωσε την «Ρόουζ» έναντι 718.750 δολαρίων
- Λιονέλ Μέσι: «Δεν ήμουν έτοιμος να φύγω από την Μπαρτσελόνα»
- Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε δασική έκταση στην Αράχωβα Μεσσηνίας
- Σταύρος Ζαλμάς: «Το επάγγελμα του ηθοποιού είναι “μπάτε σκύλοι και αλέστε”»
- Ο Θεοχάρης Ιωαννίδης υποδέχεται τον Διονύση Ατζαράκη στο «Night Out»
- Μ.Σχοινάς: Η απόκτηση ευρωπαϊκού πτυχίου είναι προς όφελος των φοιτητών, των εκπαιδευτικών, των εργοδοτών και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης