ΗΠΑ: Γιατί εξαφανίστηκε η Κάμαλα Χάρις – «Σύννεφα» στη σχέση της με τον Μπάιντεν

11:51 12/10/2021 - Πηγή: NewsIt

Μπορεί η δημοτικότητά της να βρισκόταν στα ύψη ενόψει των αμερικανικών εκλογών του 2020, όμως η Κάμαλα Χάρις δεν φαίνεται να απολαμβάνει πλέον τα ίδια επίπεδα δημοφιλίας στον Λευκό Οίκο και ίσως υπάρχουν «σύννεφα» στη σχέση της με τον Τζο Μπάιντεν.

Η μοναχική δράση του Τζο Μπάιντεν, φανερώνει μια ψυχρότητα μεταξύ του ίδιου και της Κάμαλα Χάρις, ενώ δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ημέρα που οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τις εκλογές

(03.11.2020).

Η φράση της προς τους μετανάστες «μην έρθετε» αλλά και η μετέπειτα αμηχανία της για το θέμα του περιορισμού της μετανάστευσης, το οποίο της ανέθεσε ο ίδιος ο Μπάιντεν, την έχει φέρει αντιμέτωπη και με εσωκομματικές τριβές.

Ψυχρότητα μεταξύ Μπάιντεν και Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις εργάζεται σε ένα υπέροχο γραφείο ακριβώς δίπλα στον Λευκό Οίκο. Πολυέλαιοι κρέμονται από το ταβάνι και πίσω από την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ βρίσκεται ένας τεράστιος καθρέφτης. Γύρω από το μεγάλο τραπέζι στη μέση της αίθουσας, η πολιτικός των Δημοκρατικών έχει συγκαλέσει πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ άλλοι εκπρόσωποι των υπουργείων επικοινωνούν μαζί της μέσω βίντεο. Το θέμα της ομάδας εργασίας είναι «Οργάνωση και ενδυνάμωση των εργαζομένων». 

Δίπλα στο Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν αγωνίζεται για την κεντρική εσωτερική πολιτική ατζέντα εδώ και εβδομάδες. Δύο τεράστια επενδυτικά πακέτα λόγω αντίστασης από τις τάξεις των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο κινδυνεύουν. Ο ίδιος δεν ασχολήθηκε σχεδόν με τίποτα άλλο, παρά με τις διαπραγματεύσεις. Η Κάμαλα Χάρις από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται να έπαιξε σε αυτό κανένα ρόλο.

Τι είδους αντιπρόεδρος είναι για τον Μπάιντεν;

Μερικοί, μάλιστα, περίμεναν ότι θα μπορούσε να κλέψει την παράσταση από τον Μπάιντεν. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Αντιθέτως, την άνοιξη της έδωσε ο Μπάιντεν ένα μεγάλο θέμα: τον περιορισμό της μετανάστευσης από την κεντρική Αμερική. Σχεδόν κανένα άλλο θέμα δεν συζητείται τόσο έντονα όσο αυτό στις ΗΠΑ πλέον, διότι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 20 χρόνια.

Η Χάρις προσπάθησε να τονίσει ότι είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση των αιτιών της μετανάστευσης και όχι για την κατάσταση στα σύνορα. Αυτό όμως, τελικά, δεν το άκουσε κανείς.

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο η Χάρις ταξίδεψε στη Γουατεμάλα και το Μεξικό. Το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό δεν πήγε με τον καλύτερο τρόπο. Το μήνυμά της προς τους μετανάστες («μην έρθετε») έφερε την Χάρις αντιμέτωπη με την αριστερή πτέρυγα του δικού της κόμματος.

Παράλληλα υπήρξε επίσης μια αποτυχημένη τηλεοπτική συνέντευξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην οποία ερωτήθηκε πότε θα ταξιδέψει η ίδια στα σύνορα. Δεν είχε καμία απάντηση έτοιμη, αλλά αντί αυτού έκανε κάποιο σαρδάμ. Το CNN ανέφερε ότι υπάρχουν αντιπαραθέσεις στο Λευκό Οίκο και προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ του Μπάιντεν και της Χάρις.

Μετά από αυτό το ταξίδι η δημοτικότητα της Χάρις έχει πέσει πολύ. Πολλοί προέβλεπαν ότι η Χάρις θα ήταν η διάδοχος του Μπάιντεν. Στην ιστορία των ΗΠΑ, οι 15 από τους 48 Αντιπροέδρους μέχρι σήμερα έγιναν το νούμερο ένα. Η Χάρις δεν φαίνεται προς το παρόν πως θα έχει αυτή την τύχη.

Ο Μπάιντεν δρα μόνος του

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κυβερνήσει ως μια πραγματική ομάδα με την Κάμαλα Χάρις, λαμβάνοντας από κοινού όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Στον αγώνα της εσωτερικής πολιτικής, όμως, ο 78χρονος πρόεδρος φαίνεται να στηρίζεται κυρίως στις δικές του εμπειρίες και επαφές.

Η Χάρις ήταν Γερουσιαστής πριν γίνει Αντιπρόεδρος, αλλά έμεινε στη Γερουσία μόνο για τέσσερα χρόνια, σε αντίθεση με τα 36 του Μπάιντεν. Η μακρόχρονη θητεία του στο Κογκρέσο και η εμπειρία του στην εξωτερική πολιτική ήταν σημαντικός λόγος για τον 44ο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να τον κάνει αντιπρόεδρό του πριν από δώδεκα χρόνια.

«Ο Μπάιντεν έφερε την εμπειρία που μου έλειπε», έλεγε ο Ομπάμα. Ωστόσο, ο ρόλος της Χάρις για τον Μπάιντεν είναι διαφορετικός. Συνεργάζεται μαζί της για να έρθει σε επαφή με άλλα τμήματα του πληθυσμού: νέοι, γυναίκες, μαύροι, Ασιάτες και αυτοί που συναντούν εμπόδια στη ζωή, τα οποία είναι άγνωστα σε έναν λευκό. Η Χάρις είναι αυτή που κάνει την προεδρία του πιο νέα, πιο μοντέρνα και πιο διαφορετική.

Η 56χρονη έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς ως η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία είναι για πολλούς ένα λαμπρό παράδειγμα της Αμερικής ως της χώρας των απεριόριστων ευκαιριών.

Πηγή: DW

To άρθρο ΗΠΑ: Γιατί εξαφανίστηκε η Κάμαλα Χάρις – «Σύννεφα» στη σχέση της με τον Μπάιντεν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα