Ισραήλ και Λίβανος κατέληξαν σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορά τους και τους υδρογονάνθρακες - Οι ενστάσεις και οι τροποποιήσεις

13:01 11/10/2022 - Πηγή: NewsIt

Λίβανος και Ισραήλ, δύο χώρες που τυπικά βρίσκονται σε πόλεμο, κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα που θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα φέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία του Ισραήλ και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των βόρειων συνόρων μας», ανάφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ. «Όλα τα αιτήματά μας έγιναν δεκτά, οι αλλαγές που είχαμε ζητήσει

έγιναν δεκτά» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ μεσολαβούν εδώ και δύο χρόνια μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, που επισήμως βρίσκονται σε πόλεμο, για τη διευθέτηση της συνοριακής διαφοράς τους. Στις αρχές Οκτωβρίου και οι δύο χώρες είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους για ένα σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε ο Αμερικανός μεσολαβητής Άμος Χόχσταϊν. Όμως την προηγούμενη Πέμπτη το Ισραήλ απέρριψε σειρά τροποποιήσεων του Λιβάνου.

Τις τελευταίες ημέρες συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις και νωρίς σήμερα το πρωί το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έλαβε θετική απάντηση στις ανησυχίες του σχετικά με τις τροποποιήσεις του Λιβάνου. Μάλιστα, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, πρόκειται να συνεδριάσει αύριο για να συζητήσει τη συμφωνία.

Τι προβλέπει η συμφωνία, οι ενστάσεις και οι τροποποιήσεις 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τύπου και αξιωματούχων, το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου Καρίς θα ελέγχεται από το Ισραήλ και αυτό του Κανά, που βρίσκεται πιο βορειοανατολικά, από τον Λίβανο.

Αλλά καθώς ένα μέρος του κοιτάσματος αυτού περνά τη μελλοντική γραμμή οριοθέτησης, το Ισραήλ θα λαμβάνει μέρος των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση του Κανά, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των έμμεσων διαπραγματεύσεων, αλλά έχει επισημάνει ότι θα συμφωνήσει με τη θέση της κυβέρνησης του Λιβάνου.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πρόκειται να κάνει δηλώσεις αργότερα σήμερα.

Στο Ισραήλ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε επικρίνει την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο αυτό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «παραχωρεί» «κυρίαρχο έδαφος του Ισραήλ», ενώ είχε απειλήσει ότι δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία αν βρεθεί ξανά στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Ο Νετανιάχου έχει επίσης ζητήσει το σχέδιο της συμφωνίας να υποβληθεί προς έγκριση στην Κνεσέτ ή να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές για την εισαγωγή φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Ισραήλ βασίζεται στο κοίτασμα Καρίς, που είναι έτοιμο να ξεκινήσει την παραγωγή, για να ενισχύσει τις εξαγωγές αερίου προς τη γηραιά ήπειρο.

Όμως οι προσπάθειες του Λιβάνου να γίνουν έρευνες στο κοίτασμα Κανά έχουν εμποδιστεί από το πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί στη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Ισραήλ και Λίβανος κατέληξαν σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορά τους και τους υδρογονάνθρακες - Οι ενστάσεις και οι τροποποιήσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα