Καμίνι όλη η χώρα την Παρασκευή - Η πιο ζεστή μέρα με 44 βαθμούς Κελσίου - Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές

23:24 13/7/2023 - Πηγή: NewsIt

Καυτή αναμένεται η Παρασκευή (14.07.2023) και ο καύσωνας Κλέων αναμένεται να δείξει τα… δόντια του. Θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα της θερμής εισβολής με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 44 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο καύσωνας πέρα από τη ζέστη έχει κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Παράλληλα έχει προκαλέσει και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν την Παρασκευή από βόρειες-βορειοδυτικές κατευθύνσεις με εντάσεις έως και 5-6 μποφόρ με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι μεγάλος. 

Την Παρασκευή (14.07.2023)

και το Σάββατο (15.07.2023) η χώρα θα θυμίζει με καμίνι με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 42 και 43 βαθμών Κελσίου, ενώ τοπικά θα αγγίξει τους 44.

Οι πιο θερμές περιοχές από την επέλαση του καύσωνα την Παρασκευή θα είναι Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά, Κεντρική Εύβοια, Ανατολική και Νότια Πελοπόννησος.

Παράλληλα στα ύψη θα παραμείνει ο υδράργυρος και στην Αττική. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το θερμόμετρο θα γράψει 42-43°C και το Σάββατο 42-43°C.

Από την Κυριακή μέχρι και την Τρίτη θα έχουμε μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αύξηση των ανέμων στο Αιγαίο, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Βοιωτία και στην ανατολική Πελοπόννησο και ενδέχεται οι ριπές να φθάνουν μέχρι τα 8 μποφόρ. Μεγάλος θα είναι και τότε ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς στις παραπάνω περιοχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις νέο κύμα καύσωνα αναμένεται από την ερχόμενη Τετάρτη με την θερμοκρασία να επιστρέφει στους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου.

Διακοπές ρεύματος

Ο παρατεταμένος καύσωνας φέρνει στην επιφάνεια τον φόβο για την αντοχή του συστήματος ηλεκτροδότησης και ήδη την Πέμπτη (13.07.2023) το απόγευμα υπήρχαν διακοπές ρεύματος

Συστάσεις προς τους καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής την περίοδο του καύσωνα και μετατόπιση της κατανάλωσης τις μεσημβρινές ώρες, οπότε κορυφώνεται η παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους είναι σε ισχύ, ενώ σε λειτουργία είναι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δήμων για τις ευπαθείς ομάδες. 

Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία την Πέμπτη

Μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου έφτασε την Πέμπτη (13.7.2023) το θερμόμετρο στη Λάρισα ενώ σε όλη την υπόλοιπη χώρα δεν έλειψαν τα 40άρια.

Η Λάρισα είχε τα… πρωτεία σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία, καθώς το θερμόμετρο ανέβηκε εκεί μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι και άλλες 2 περιοχές της Λάρισας κατέγραψαν μια από τις υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα.

Λάρισα – 42 βαθμοί Κελσίου
Χάλκη Λάρισας – 41,6 βαθμοί Κελσίου
Θήβα – 41,4 βαθμοί Κελσίου
Πλατύκαμπος Λάρισας – 41, 4 βαθμοί Κελσίου
Τραγάνα Φθιώτιδας – 41,3 βαθμοί Κελσίου
Στυλίδα Φθιώτιδας – 41,2 βαθμοί Κελσίου
Λιβαδειά – 40,9 βαθμοί Κελσίου
Γιαννιτσά – 40,9 βαθμοί Κελσίου

Η πρόγνωση για το Σάββατο (15.07.2023)

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και από το μεσημέρι τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Κυριακή (16.07.2023)

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα (17.07.2023)

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

To άρθρο Καμίνι όλη η χώρα την Παρασκευή - Η πιο ζεστή μέρα με 44 βαθμούς Κελσίου - Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα