Κι άλλη "σφαλιάρα" σε Ερντογάν! Ο Άσαντ ανακατέλαβε την Σαρακέμπ της Ιντλίμπ

15:47 2/3/2020 - Πηγή: NewsIt

Την ώρα που ο Ερντογάν πιέζει και εκβιάζει την Ευρώπη με τις προσφυγικές ροές εκμεταλλευόμενος με τον χείριστο τρόπο ανθρώπους, η κατάσταση για την Τουρκία στην Συρία… δεν είναι και η ιδανική.

Κι αυτό γιατί οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μπήκαν σήμερα στην Σαρακέμπ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στη βορειοδυτική Συρία, λίγες ημέρες αφότου οι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία την είχαν ανακαταλάβει.

Οι μάχες στην περιοχή συνεχίζονται, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί

τις εξελίξεις στο μέτωπο από το 2011) και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Δεν την κράτησαν ούτε 5 μέρες!

Με τη στήριξη της Άγκυρας, αντάρτες και τζιχαντιστές κατέλαβαν στις 27 Φεβρουαρίου τη Σαρακέμπ, δύο εβδομάδες αφότου είχε περάσει στον έλεγχο της Δαμασκού, στο πλαίσιο της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης για την ανάκτηση της επαρχίας Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία, η Δαμασκός ανέπτυξε το βράδυ της Κυριακής ενισχύσεις γύρω από την πόλη, μεταξύ των οποίων και μαχητές της Χεζμπολάχ, ενόψει της επίθεσης. Τουλάχιστον 23 αντάρτες και τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις μάχες και τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος, με την αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας, έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τη Σαρακέμπ», πρόσθεσε.

Σφοδρές συγκρούσεις

Το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε από την πλευρά του ότι ο συριακός στρατός μπήκε στην πόλη έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τους αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του φιλοτουρκικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του φιλοτουρκικού συνασπισμού ανταρτών, ο Νάτζι Μουστάφα, παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος κατέλαβαν «ένα μέρος» της πόλης αλλά ότι οι μάχες συνεχίζονται στο κέντρο της.

click4more: Ερντογάν: Οι Έλληνες ρίχνουν βόμβες στους πρόσφυγες στον Έβρο

Εξάλλου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, από την περασμένη Παρασκευή έχουν σκοτωθεί 90 Σύροι στρατιώτες και 10 μαχητές της Χεζμπολάχ σε βομβαρδισμούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το συριακό καθεστώς δηλώνει “αποφασισμένο” να απωθήσει την επίθεση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία “και να βάλει τέλος σε κάθε ανάμιξη” της Άγκυρας, όπως ανέφερε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίθεση σε τουρκικό όχημα – ένας νεκρός

Την ίδια ώρα, ρουκέτα έπληξε τεθωρακισμένο όχημα που μετέφερε προσωπικό των τουρκικών τελωνείων κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι, δήλωσαν σήμερα Τούρκοι αξιωματούχοι οι οποίοι πρόσθεσαν ότι στην περιοχή συνεχίζονται οι συμπλοκές.

Η ρουκέτα έπληξε το μπροστινό τμήμα του οχήματος σήμερα στις 07:50 (ώρα Ελλάδας), ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στο Twitter. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι τρομοκράτες καταδιώχθηκαν και τους έχουν εγκλωβίσει», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιοι φέρονται να είναι οι δράστες.

Λίγο αργότερα ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ρουσάρ Πεκτσάν δήλωσε ότι ένας τελωνειακός σκοτώθηκε στην επίθεση.

Το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Αγκρί ανακοίνωσε ότι το όχημα κινούνταν από τη μεθοριακή περιοχή Ντογκούμπαγιαζίτ προς την πύλη εισόδου Γκουρμπουλάκ όταν δέχθηκε την επίθεση, βγήκε από τον δρόμο και ανετράπη. Ούτε αυτός διευκρίνισε ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

Κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι την επίθεση εξαπέλυσαν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

ΟΗΕ: Ρωσία και Τουρκία μπορεί να ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου

“Η Ρωσία σκότωσε πολίτες σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και οι αντάρτες σύμμαχοι της Τουρκίας διέπραξαν φόνους και λεηλασίες στις κουρδικές περιοχές της χώρας αυτής, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών” που σημειώνουν ότι οι πράξεις αυτές μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, τόσο εκ μέρους της Μόσχας όσο και εκ μέρους της Άγκυρας.

Η έκθεση της Ανεξάρτητης, Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας, που καλύπτει την περίοδο από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, διαπιστώνει ότι η Ρωσία βομβάρδισε μια λαϊκή αγορά και ένα στρατόπεδο εκτοπισμένων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

«Και στις δύο περιπτώσεις η ρωσική πολεμική αεροπορία δεν κατεύθυνε τις επιθέσεις σε έναν συγκεκριμένο στρατιωτικό στόχο, κάτι που ισοδυναμεί με το έγκλημα πολέμου της εξαπόλυσης επιθέσεων αδιακρίτως» σε ζώνες όπου βρίσκονται άμαχοι, ανέφερε.

Στην έκθεση περιγράφονται επίσης οι ενέργειες των ανταρτών-συμμάχων της Τουρκίας κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης σε περιοχές που ελέγχονταν από τους Κούρδους της Συρίας. Εάν οι αντάρτες δρούσαν υπό τις εντολές των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι διοικητές αυτοί μπορεί να είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου.

Η έκθεση των ερευνητών, υπό τον Πάουλο Πινιέιρο, κατηγορεί τη Ρωσία για ένα πλήγμα στην πόλη Μααράτ αλ Νούμαν στις 22 Ιουλίου 2019, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 43 άμαχοι. Δύο πολυκατοικίες και 25 καταστήματα καταστράφηκαν αφού τουλάχιστον δύο ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και περικύκλωσαν την περιοχή.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, μια επίθεση στο στρατόπεδο Χάας για τους εκτοπισμένους είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οκτώ γυναίκες και έξι παιδιά, ενώ άλλοι 40 τραυματίστηκαν.

Ο ΟΗΕ κάλεσε επίσης την Τουρκία να ερευνήσει εάν προχώρησε σε μια αεροπορική επιδρομή εναντίον αυτοκινητοπομπής αμάχων κοντά στο Ρας αλ Αΐν, τον περασμένο Οκτώβριο, όπου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Η Άγκυρα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της, όμως το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι την επίθεση αυτή εξαπέλυσε ένα τουρκικό μαχητικό.

To άρθρο Κι άλλη "σφαλιάρα" σε Ερντογάν! Ο Άσαντ ανακατέλαβε την Σαρακέμπ της Ιντλίμπ δημοσιεύτηκε στο Newsit.gr .

Keywords
Τυχαία Θέματα