Κι όμως στέκει ακόμα όρθιο – Το γεφύρι που διέσχισε ο Πάρης για να βρει την Ωραία Ελένη

14:02 12/3/2022 - Πηγή: NewsIt

Θα το πιστεύατε εάν κάποιος σας έλεγε πως λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη – εδώ και 2.000 χρόνια – στέκει όρθιο ένα πέτρινο τοξοτό γεφύρι. Κάποτε το διέσχιζαν αρχαίοι πάνοπλοι Σπαρτιάτες πολεμιστές.

Θέλετε να σας το κάνουμε ακόμα καλύτερο; Ο μύθος αναφέρει πως αυτό το γεφύρι διέσχισε ο Πάρης όταν ξεκίνησε να πάει στην Τροία για να διεκδικήσει την Ωραία Ελένη!

Ας μάθουμε, όμως, περισσότερα – από το UPStories – γι’ αυτόν τον άγνωστο (ακόμα έναν) θησαυρό της πατρίδας μας.

Δεκαπέντε χιλιόμετρα νότια της Σπάρτης, κοντά στους πρόποδες του Ταϋγέτου, βρίσκεται

η κωμόπολη του Ξηροκαμπίου, μία πανέμορφη κωμόπολη «πνιγμένη στο πράσινο».

Στην έξοδο του φαραγγιού του Ανακώλου, όπου ρέει ο ποταμός Ερασίνος (Ρασίνα), ο επισκέπτης μένει έκθαμβος στο αντίκρισμα του γεφυριού που ενώνει τις δύο όχθες.

Πρόκειται για ένα ανεπανάληπτης πραγματικά δομικής κατασκευής γεφύρι ηλικίας 2.000 χρόνων που χρησιμοποιείται κανονικότατα ως σήμερα, πάνω από τον αρχαίο δρόμο Σπάρτης – Καρδαμύλης.

Λέγεται πως είναι το αρχαιότερο σε λειτουργία γεφύρι της Ευρώπης!

Δείτε το βίντεο του UPStories:

Σπάρτη: Το γεφύρι στο πέρασμα των αιώνων

Έχει κτιστεί από τους Σπαρτιάτες, την εποχή που ο Αύγουστος (τέλη 1ου π.χ. αιώνα) τους παραχώρησε την Καρδαμύλη ως επίνειο.

Ονομάστηκε από τους χριστιανούς «Ελληνικό», έργο δηλαδή των αρχαίων Ελλήνων και από τους κατοίκους της γύρω περιοχής «Καμάρα».

Ο λαός το συνδύασε με την φυγή προς την Τροία της ωραίας Ελένης και την εμφάνιση τη νύχτα του φαντάσματος της γυναίκας του πρωτομάστορα, η οποία θυσιάστηκε για να θεμελιωθεί το γεφύρι…

Φέρει μία στρώση καμαρόλιθων, η διάμετρος της καμάρας του υπολογίζεται στα περίπου 4 μέτρα, ενώ το κατάστρωμα, ο διάδρομος διάβασης, είναι επίπεδος.
Η άψογη μηχανική του δεν αλλοιώνεται από τις υποστηρικτικές κατασκευές που έχουν γίνει στο πέρασμα των αιώνων, ιδίως στο αριστερό τμήμα του κατά τον 17ο αιώνα.
Κατά την τοπική παράδοση αναφέρονται 3 μύθοι για το γεφύρι:

Ο 1ος μύθος αναφέρει ότι: από το γεφύρι αυτό πέρασε ο Πάρις, γιος του Πριάμου με την ωραία Ελένη του Μενέλαου, κατευθυνόμενοι προς την νησίδα Κρανάη του Γυθείου, απ’ όπου απέπλευσαν προς Τροία.

Ο 2ος μύθος αναφέρει ότι: από το ίδιο γεφύρι πέρασε ερχόμενος από την Καρδαμύλη μέσα από τον Ταΰγετο, ο γιος του Αχιλλέα, Πύρρος ή αλλιώς Νεοπτόλεμος για να πάει στην Σπάρτη να παντρευτεί την κόρη του Μενέλαου και της Ελένης, Ερμιόνη.

Ο 3ος μύθος αναφέρει ότι: ο Τηλέμαχος πέρασε από αυτό το γεφύρι ερχόμενος απ’ την Πύλο, το βασίλειο του Νέστορα για να πάει στη Σπάρτη να ρωτήσει τον Μενέλαο για τον πατέρα του Οδυσσέα.

Καθώς το ρέμα αναζητά τον δρόμο του ανάμεσα στα βράχια και τα τοιχία που ανακόπτουν την ορμή του, σχηματίζει υδάτινα παραπετάσματα και διαδρόμους: ένα θέαμα που βρίσκεται σε μεγάλες δόξες τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες.

Επισκεφθείτε λοιπόν και εσείς αυτό το πανάρχαιο γεφύρι με τη μοναδική ιστορία και ζήστε τον μύθο σας στην εκπληκτική Σπάρτη.

To άρθρο Κι όμως στέκει ακόμα όρθιο – Το γεφύρι που διέσχισε ο Πάρης για να βρει την Ωραία Ελένη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα