Κίνα: Η μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών «προαναγγέλει» νέες παρεμβάσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής

09:34 26/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) εξέπληξε τους επενδυτές την Τετάρτη (24.1.2024), ανακοινώνοντας μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR), δίνοντας στις αγορές την απαραίτητη ώθηση, αναφέρει το Bloomberg.

Οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα συνεχίσει την κίνηση αυτή με την κατεύθυνση της πίστωσης

σε επιλεγμένους τομείς, μαζί με ορισμένες περικοπές στο ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικό και μέτριες μειώσεις των επιτοκίων πολιτικής, επηρεάζοντας το “κλίμα” στις αγορές.

«Οι μειώσεις του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών θα είναι πιθανότατα πιο σπάνιες στο μέλλον και θα χρησιμοποιούνται μόνο ως εργαλείο σήματος όταν οι αγορές έχουν ιδιαίτερα κακές επιδόσεις», δήλωσε ο Ντινγκ Σουάνγκ (Ding Shuang), επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα και τη Βόρεια Ασία στην Standard Chartered Plc. «Τα διαρθρωτικά εργαλεία θα διαδραματίσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο».

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group  δήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης (24.1.2024) ότι βλέπουν την Κεντρική Τράπεζα Κίνας να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο και να εμβαθύνει τις μειώσεις του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών το β΄ και το δ’ τρίμηνο. 

Η απόφαση του κυβερνήτη Παν Γκόνκσενγκ (Pan Gongsheng) να ανακοινώσει προσωπικά τη μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR), αντί να περιμένει από τις κρατικές υπηρεσίες να τη δημοσιοποιήσουν, ήρθε μετά από παρόμοια κίνηση του πρωθυπουργού Λι Κιανκ (Li Qiang). Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Νο 2 αξιωματούχος της Κίνας έκανε το ασυνήθιστο βήμα να αποκαλύψει το ποσοστό του ΑΕΠ της Κίνας για το 2023 πριν από τη στατιστική υπηρεσία.

Και οι δύο κινήσεις δείχνουν την έμφαση που δίνουν τα κορυφαία στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Αυτό αντικατοπτρίζει την επείγουσα ανάγκη που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για πιο επιθετικά κίνητρα, καθώς η οικονομία παλεύει με την κατάρρευση των ακινήτων, τον παρατεταμένο αποπληθωρισμό, την κλονισμένη εμπιστοσύνη και την πτώση του χρηματιστηρίου ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Pan τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν περισσότερα περιθώρια να αναλάβουν δράση φέτος, αναφέροντας ως έναν παράγοντα τις ενδείξεις για επικείμενη χαλάρωση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας χαρτογράφησε επίσης τρόπους παροχής οικονομικής στήριξης σε βασικούς τομείς. 

Η Κεντρική Τράπεζα Κίνας θα δημιουργήσει ένα νέο τμήμα πιστωτικής αγοράς για την προώθηση της χρηματοδότησης προς την τεχνολογία, τους πράσινους και άλλους τομείς, είπε. Θα μειώσει επίσης το επιτόκιο για περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια γιουάν (279 δισεκατομμύρια δολάρια) κεφαλαίων χαμηλού κόστους για τις τράπεζες – μια κίνηση που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση περισσότερων δανείων προς τη γεωργία και τις μικρές επιχειρήσεις.

«Η δημιουργία ενός νέου τμήματος είναι ένα μήνυμα ότι τα διαρθρωτικά εργαλεία θα κατευθύνουν τα κεφάλαια στην πραγματική οικονομία και σε βασικούς τομείς στους οποίους δίνονται προτεραιότητες για ανάπτυξη», δήλωσε ο Ding.

Η Κεντρική Τράπεζα Κίνας έχει στηριχθεί όλο και περισσότερο σε εργαλεία που κατευθύνουν την πίστωση σε συγκεκριμένους τομείς από το 2020, όταν η πανδημία έπληξε την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από την προηγούμενη στρατηγική της, η οποία κινούνταν προς την κατεύθυνση της επιρροής του κόστους δανεισμού μέσω της προσαρμογής των επιτοκίων πολιτικής της και άφηνε σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές να καθορίζουν πού θα πήγαιναν τα χρήματα. 

Αυτού του είδους η ευρεία χαλάρωση μπορεί να θεωρηθεί από την Κεντρική Τράπεζα Κίνας ότι ενέχει κινδύνους, δήλωσε ο Λάρι Χου (Larry Hu), επικεφαλής οικονομικών της Κίνας στην Macquarie Group. Τέτοιες πολιτικές επιτρέπουν τη ροή χρημάτων σε προβληματικές περιοχές, όπως ο τομέας των ακινήτων και οι υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις, πρόσθεσε.

Η συνέχιση αυτής της έμφασης την οποία δίδει ο Παν στα διαρθρωτικά εργαλεία δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα πάνε στους τομείς που πιστεύει ότι θα ωφελήσουν την οικονομία. 

To άρθρο Κίνα: Η μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών «προαναγγέλει» νέες παρεμβάσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα,kina