Κόκκινα δάνεια: Ποιοι είναι οι κλάδοι με τα μεγαλύτερα προβλήματα

08:42 25/10/2024 - Πηγή: NewsIt

Ποσοστά επισφαλειών που ξεπερνούν το 20% παρουσιάζουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ σε επίπεδα πάνω από 10% κινείται ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στις μικρομεσαίες, σημειώνοντας μεγάλη απόκλιση από τον μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ των τραπεζών, αλλά και της κατηγορίας των επιχειρηματικών δανείων.

Τον Ιούλιο του 2024 οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, με στοιχεία εντός ισολογισμού, ανήλθαν σε 115 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 76,1% της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από τα ελληνικά

πιστωτικά ιδρύματα. Όπως καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκε σε 5,9% και οφείλεται κυρίως στο υψηλό ποσοστό ΜΕΔ των μικρομεσαίων (10,6%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (21,9%).

Αναφορικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφορά τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (24% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις). Ο δείκτης ΜΕΔ για τον εν λόγω κλάδο (0,7% τον Ιούλιο του 2024) κυμαίνεται σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών δανείων.

Τα υψηλότερα ποσοστά ΜΕΔ καταγράφονται στους κλάδους της αγροτικής δραστηριότητας (22,1%), της εστίασης (21,1%), των κατασκευών (17,3%), του εμπορίου (11,7%), της μεταποίησης (10,3%) και των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (6,8%). Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και σε επιμέρους κλάδους της μεταποίησης, όπως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (26,7%), των λοιπών μεταποιητικών δραστηριοτήτων (23,3%) και της βιομηχανίας χάρτου, ξύλου και επίπλων (20,5%), τα οποία όμως αφορούν μικρότερα υπόλοιπα χορηγήσεων και συνεπώς έχουν μικρή επίδραση στη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη ΜΕΔ του κλάδου της μεταποίησης.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά επισφαλειών παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΔ 0,7%) και των μεταφορών (2,4%).

Όσον αφορά τις προοπτικές για την ποιότητα χαρτοφυλακίου των τραπεζών, σύμφωνα με την ΤτΕ, αυτή αναμένεται να επηρεαστεί κυρίως από τους παρακάτω παράγοντες: α) την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων με την εγγύηση του προγράμματος «Ηρακλής», που θα συμβάλει στην διευθέτηση του αποθέματος ΜΕΔ, και β) τον ρυθμό αποκλιμάκωσης των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους και την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

To άρθρο Κόκκινα δάνεια: Ποιοι είναι οι κλάδοι με τα μεγαλύτερα προβλήματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κόκκινα, Ποιοι,kokkina, poioi