Κορονοϊός – Κίνα: «Θετικοί» 3 στους 10 ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν τη χώρα

14:11 2/1/2023 - Πηγή: NewsIt

Θετικό στον κορονοϊό το 28% των ταξιδιωτών από την Κίνα. Παγκόσμια ανησυχία από τη μη λήψη μέτρων.

Περισσότεροι από το 25% των ταξιδιωτών που έφτασαν στην Ταϊβάν από την Κίνα και υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορονοϊό διαγνώστηκαν θετικοί στη νόσο COVID-19. Οι έλεγχοι έγιναν στην Πρωτοχρονιά, (Κυριακή 1/1/23) και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν από το Κεντρικό Κέντρο Διοίκησης Επιδημίας (CECC) της Ταϊβάν.

Οι αρμόδιες υγειονομικές

υπηρεσίες της Ταϊβάν ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι απαιτείται τεστ PCR για τον κορονοϊό από όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα.

Η πρώτη ημέρα των ελέγχων ωστόσο, απέδειξε κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Το 28% των ταξιδιωτών ήταν θετικοί στην Covid-19.

Συγκεκριμένα, οι 146 από τους συνολικά 524 ταξιδιώτες που έφτασαν από την Κίνα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Taoyuan είχαν προσβληθεί από κορονοϊό, «κάτι που ισοδυναμεί με ποσοστό θετικότητας 27,8%», όπως ανακοίνωσε η CECC.

Σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα (02.01.2023), ο εκπρόσωπος του CECC, Chuang Jen-hsiang δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν το ποσοστό θετικότητας από τα συγκεκριμένα τεστ, θα είναι περισσότερο ή λιγότερο αντιπροσωπευτικό, από αυτό που θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

Κορονοϊός: Σε πενθήμερη απομόνωση οι ταξιδιώτες από Κίνα

Η Ταϊβάν, όπως και πολλές ακόμη χώρες – με τελευταίες τον Καναδά και το Κατάρ – επιβάλλουν τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα και πενθήμερη απομόνωση εάν έχουν ήπια συμπτώματα ή εάν είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όσοι έχουν πιο βαριά συμπτώματα μεταφέρονται σε νοσοκομείο.

Ο εκπρόσωπος του CECC σημείωσε ότι η πολιτική αυτή ελπίζει να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα, πείθοντας τους ανθρώπους που ταξιδεύουν από την Κίνα να μην επιβιβαστούν σε πτήση εάν έχουν συμπτώματα COVID-19.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το CECC σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αλληλουχία γονιδιώματος στα δείγματα που ελήφθησαν από περίπου 20 ταξιδιώτες από την Κίνα και αποδείχθηκαν θετικοί στη νόσο Covid-19, προκειμένου να εντοπιστούν οι παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν σε κάθε πόλη της χώρας ξεχωριστά.

Η νέα πολιτική των τεστ, στοχεύει πρωτίστως στην προστασία των πολιτών της Ταϊβάν, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα από την Κίνα μετά από ταξίδι για επαγγελματικούς λόγους, για σπουδές ή για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Ανησυχία και εγρήγορση στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα και τις πιθανές επιπτώσεις στην ΕΕ λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε εγρήγορση βρίσκεται και ο ελληνικός ΕΟΔΥ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του οποίου παρακολουθούν με «ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Από την άλλη μεριά, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, με επιστολή της προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών επισήμανε τον κίνδυνο που ενδέχεται να προέλθει από την Κίνα για τους ευρωπαίους πολίτες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Μεμονωμένα τα μέτρα στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, η μία χώρα μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα στα αεροδρόμια, ενώ σε Κεντρικό Επίπεδο η Κομισιόν τονίζει ότι επί του παρόντος δεν συντρέχουν λόγοι λήψης οριζόντιων οδηγιών.

Η Γαλλία, ωστόσο, έκανε έκκληση προς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να υποβάλουν σε τεστ για COVID τους κινέζους ταξιδιώτες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν.

Μέχρι στιγμής, μόνο η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ζητήσει κάτι ανάλογο ανάμεσα στις 27 χώρες του μπλοκ καθώς αξιωματούχοι υγείας από τις χώρες μέλη απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έκρινε την Πέμπτη «αδικαιολόγητο» τον συστηματικό έλεγχο των ταξιδιωτών, δεδομένου του επιπέδου ανοσίας στην Ευρώπη και της παρουσίας στην ηπειρωτική χώρα των ίδιων παραλλαγών όπως στην Κίνα.

«Οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με όλη την εμπειρία και τα κεκτημένα των τελευταίων τριών ετών (…) (αυτοί οι έλεγχοι) δεν δικαιολογούνται επιστημονικά ούτε βασίζονται σε ένα «πραγματικό κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ACI Europe.

Η ομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 ευρωπαϊκές χώρες, είχε καταγγείλει έντονα το 2020, στην αρχή της πανδημίας, τη «χαοτική» αντιπαράθεση διαφορετικών περιορισμών υγείας ανάλογα με τη χώρα και στη συνέχεια την άρση τους με με ανοργάνωτο τρόπο.

«Βυθιζόμαστε ξανά σε ένα συνονθύλευμα αδικαιολόγητων και ασυντόνιστων ταξιδιωτικών περιορισμών (…). Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν και οι ρυθμίσεις συντονισμού της ΕΕ αποτυγχάνουν για άλλη μια φορά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Ολιβιέ Γιάνκοβιτς.

Περισσότερες συνομιλίες και αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένονται από την Κομισιόν αυτή την εβδομάδα.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

To άρθρο Κορονοϊός – Κίνα: «Θετικοί» 3 στους 10 ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν τη χώρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα