Κορονοϊός – Μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5: Δημόπουλος και Βατόπουλος μιλούν στο newsit.gr με αφορμή την παγκόσμια ανησυχία

12:29 5/1/2023 - Πηγή: NewsIt

Δυο διακεκριμένοι επιστήμονες, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος, και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ρωτήθηκαν από το newsit.gr για τη νέα «άκρως μεταδοτική» μετάλλαξη του κορονοϊού ΧΒΒ.1.5.

Και οι δυο εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς όπως τονίζουν έχουν

αλλάξει οι συνθήκες στην χώρα μας και την Ευρώπη γενικά, ωστόσο αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι περισσότερο επικίνδυνη μπορεί να είναι μία μετάλλαξη του κορονοϊού που δεν θα την καταλαβαίνει το ανοσιολογικό μας σύστημα.

«Δεν υπάρχει κανένα δεδομένο, είτε από την Κίνα, είτε από τις ΗΠΑ ότι τα υποστελέχη ή μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία έχουν διαπιστωθεί, πρώτον ότι είναι περισσότερο επιθετικά, όσον αφορά τη νόσηση και δεύτερον ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα αντιικά φάρμακα», τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος.

Και συνεχίζει: «Δηλαδή δεν υπάρχουν δεδομένα ότι είναι ανθεκτικά στα αντιικά. Επομένως μπορεί το νέο στέλεχος να μεταδίδεται πιο πολύ, αλλά δεν φαίνεται να δημιουργεί περισσότερο προβλήματα σε αυτούς οι οποίοι έχουν υποβληθεί στον τακτικό εμβολιασμό, που προστατεύει από τη βαριά νόσηση. Στην Κίνα αυτό που συνέβη είναι ότι πέρασαν αμέσως από την πολιτική της μηδενικής ανοχής σε “ανοιχτή κοινωνία”. Επομένως βρέθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν εκτεθεί στον ιό και μολύνθηκαν ταυτόχρονα σε πολυπληθείς πόλεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μία τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, αναλογικά σημαντικό αριθμό που νοσηλεύεται και από αυτούς εκείνοι που είναι ηλικιωμένοι κλπ θα έχουν τα περισσότερα προβλήματα και θανάτους».

Σε ερώτηση του newsit.gr εαν το φαινόμενο έξαρσης του ιού που παρατηρείται στην Κίνα αναμένεται να έρθει στην Ευρώπη, ο κ. Δημόπουλος αναφέρει «όχι, το 95% του πληθυσμού έχει επιθέματα είτε λόγω εμβολίου, είτε λόγω νόσησης, είτε λόγω και των δύο μαζί. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Εμβολιασμός, κάποια μέτρα προστασίας σε ανθρώπους που ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες και η εγρήγορση από τις αρχές, όταν θα έχουν περισσότερα δεδομένα από την Κίνα».

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Θα έχουμε περισσότερο θέμα απουσιών από τις δουλειές μας

«Είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις. Αυτά που λέμε έχουν ένα μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας. Η αίσθησή μου είναι ότι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός δεν είναι όπως ήταν το 2020. Το νόσημα πλέον είναι γνωστό, έχουμε μια σημαντική μορφή ανοσίας, είτε από το εμβόλιο, είτε από τις αρρώστιες και συνεπώς δεν αναμένει κανείς να έχουμε μία κατάσταση αντίστοιχη του ’20 ή του ’21. Η δική μου η αίσθηση είναι ότι θα αρρωσταίνει πολύς κόσμος ελαφρά. Θα έχουμε περισσότερο θέμα απουσιών από τις δουλειές μας, παρά σημαντικό πρόβλημα αντίστοιχο του 2020, 2021. Όμως τα μέτρα ατομικής προστασίας, τουλάχιστον οι ευάλωτοι εξ ημών θα πρέπει να τα τηρούμε. Μάσκα στους κλειστούς χώρους, εξαερισμός και απολύμανση επιφανειών που ερχονται σε επαφή πολύς κόσμος.

Από το ’20 το ξέρουμε ότι ο ιός μεταλλάσσεται συνέχεια. Επίσης, προφανώς για να επικρατήσει μία μετάλλαξη θα πρέπει να είναι πιο μεταδοτική. Κάποιες παραλλαγές είναι περισσότερο παθογόνες και άλλες λιγότερο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ξαφνικά βγει μία παραλλαγή που θα είναι φοβερά θανατηφόρα. Περισσότερο επικίνδυνη για μένα είναι μία μετάλλαξη που δεν θα την καταλαβαίνει το ανοσιολογικό μας σύστημα. Αυτό πρέπει να παρακολουθούμε. Να μην βγει μία παραλλαγή που είναι τόσο διαφορετική που είναι σαν να έρχεται το σώμα μας, πρώτη φορά σε επαφή. Αυτό είναι λίγο δύσκολο, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μάλλον πολύ μικρές. Μάλλον είναι δύσκολο να εμφανιστεί μία παραλλαγή που να είναι τελείως ξένη, εντελώς καινούργια. Αλλά έτσι κι αλλιώς, ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ. Συνεπώς χωρίς πανικό, καλό είναι να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας», τονίζει ο κ. Βατόπουλος.

Και καταλήγει: «Οι αρμόδιοι ECDC, CDC και η παγκόσμια κοινότητα τα παρακολουθούν. Είναι λίγο ενοχλητικό να μην εμπιστευόμαστε τους Κινέζους, δικαιολογημένα βέβαια δεν τους εμπιστευόμαστε. Δεν είναι ευχάριστη κατάσταση προφανώς. Όπως ήταν στις αρχές του ’20, η διεθνής επιστημονική κοινότητα πρέπει να ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει στην Κίνα. Ήταν λίγο αναμενόμενο, με το που σταμάτησε το βαρύ αυστηρό lockdown, να έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Η αίσθησή μου είναι ότι δεν θα έχουμε επανάληψη των επιδημιών του 2020. Παρ’όλα αυτά θεωρώ πολύ σημαντικό την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους μας, αποφυγή συνωστισμού, χρήση μάσκας και τον εξαερισμό».

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

To άρθρο Κορονοϊός – Μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5: Δημόπουλος και Βατόπουλος μιλούν στο newsit.gr με αφορμή την παγκόσμια ανησυχία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός – Μετάλλαξη ΧΒΒ 1 5, Δημόπουλος, Βατόπουλος,koronoios – metallaxi chvv 1 5, dimopoulos, vatopoulos