Κορονοϊός: Οι στόχοι του δεύτερου lockdown και γιατί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από το Μάρτιο

08:40 7/11/2020 - Πηγή: NewsIt

Τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα (lockdown) που επιβάλλονται με την μορφή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από σήμερα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν θα αποδώσουν νωρίτερα από 10 με 14 ημέρες, ενώ τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, και εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία. Αύξηση αναμένεται, επίσης, να σημειωθεί και στους θανάτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 10 ημέρες, η απότομη άνοδος του αριθμού των νέων διαγνώσεων Covid -που αγγίζουν πλέον τις 3.000 ανά ημέρα- έφερε αλυσιδωτές επιπτώσεις και αθρόες

εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία. Μέσα σε μόλις 10 ημέρες, 95 επιπλέον άνθρωποι εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι ανάγκες για νοσηλεία σε απλές κλίνες Covid-19 έχουν αυξηθεί περίπου κατά 63%.

Το ΕΣΥ -αν και δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα όριά του- βρίσκεται σε “κόκκινο συναγερμό” και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Γι’ αυτό οι υγειονομικές αρχές έχουν αρχίσει να εκπονούν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που συμπεριλαμβάνει και το χειρότερο σενάριο: αυτό της πλήρους κάλυψης όλων των κενών μέχρι τώρα κλινών ΜΕΘ.

Εξαντλούνται οι δυνάμεις του ΕΣΥ

Αν και όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης χθες, το ΕΣΥ δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κορεσμό, παραδέχθηκε ότι πιέζεται. “Και πιέζεται αρκετά τις τελευταίες ημέρες”, είπε.

Σε περίπτωση κορεσμού του, στον σχεδιασμό των αρχών υπάρχει ακόμη και η νοσηλεία ασθενών σε θαλάμους νοσοκομείων, που θα μετατραπούν σε ΜΕΘ. Τα πολύ βαριά περιστατικά, με συμπτώματα πνευμονίας και άλλες επιπλοκές του κορονοϊού, δύναται να αντιμετωπιστούν με τη χρήση απλών αναπνευστήρων, τους οποίους η χώρα έχει προμηθευτεί από την πρώτη φάση της πανδημίας.

Είναι θέμα ημερών, επίσης, να επιστρατευθεί ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα παράσχει στο δημόσιο σύστημα Υγείας -έναντι προβλεπόμενης αμοιβής- ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και κλίνες νοσηλείας και ΜΕΘ για τα γενικά παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά.

Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, πάντως, αυτή τη στιγμή είναι έκρυθμη. Οι 43 κλίνες ΜΕΘ γενικών περιστατικών που επιστρατεύθηκαν και μετατράπηκαν σε ΜΕΘ Covid έχουν ήδη καλυφθεί, ενώ από χθες εκκενώνονταν επιπλέον κλίνες νοσοκομείων, όπως αυτές του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των διασωληνωμένων. Οι ασθενείς διακομίζονται με ασθενοφόρα σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών.

Σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η λειτουργία του συστήματος Υγείας, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από εχθές ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής μιας μεγάλης επιχείρησης συντονισμού και μαζί με τους δύο Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), και τους Διοικητές των νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας, προσπαθεί για να βρει τις βέλτιστες λύσεις προς όφελος των ασθενών.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες

Την πρόβλεψη ότι θα αυξηθούν οι εισαγωγές έκανε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος: «Θα υπάρχει μια μεγαλύτερη πίεση τις επόμενες ημέρες, θα δούμε περισσότερους ασθενείς να φτάνουν στα νοσοκομεία. Το ερώτημα είναι πόσοι θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» πρόσθεσε.

Περαιτέρω σημειώνεται επίσης, μεγάλη αύξηση σε αριθμό διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Είναι η ηλικιακή ομάδα που ανήκει στον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων, η οποία επιβαρύνει τις νοσηλείες στις ΜΕΘ και ανεβάζει τον αριθμό των θανάτων.

Όπως ανέφερε ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των συμπολιτών μας που καταλήγουν, έχει πλέον ξεπεράσει τους 10 ανά ημέρα και “δυστυχώς αναμένουμε ότι θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα νούμερα της πανδημίας μία ημέρα πριν από το πρώτο και το δεύτερο lockdown

Από τα παραπάνω εύκολα συμπεραίνει κανείς, ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκει τη χώρα μας να αντιμετωπίζει επιπτώσεις τις οποίες είχε αποφύγει με την έγκαιρη επιβολή του πρώτου lockdown.

Αν και το σύστημα Υγείας πρόλαβε να αποκτήσει εφεδρείες τους τελευταίους 8 μήνες για να μπορεί να “σηκώσει” σήμερα, ακόμη και 350 ασθενείς με κορονοϊό σε ΜΕΘ, οι δυνάμεις του δεν είναι ανεξάντλητες.

Στο δεύτερο κατά σειρά lockdown που επιβάλλεται στη χώρα σήμερα, οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν την προηγούμενη μέρα (6/11), 2.448 νέα κρούσματα και 52.254 κρούσματα συνολικά, από τις αρχές της πανδημίας.

Σε απλές κλινικές Covid-19 των νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονται σχεδόν 2.000 ασθενείς με κορονοϊό. Από αυτούς 265 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 205 σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμένοι).

Οι συνολικοί θάνατοι ασθενών έφτασαν πλέον τους 715, ενώ οι ημερήσιοι χθες Παρασκευή (6/11) τους 14.

Το πρώτο lockdown επιβλήθηκε στην Ελλάδα στις 23 Μαρτίου. Την προηγούμενη μέρα (22/3) οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ κατέγραφαν 20 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και 624 κρούσματα συνολικά στη χώρα. Στα νοσοκομεία αναφοράς και σε απλές κλίνες Covid-19, νοσηλεύονταν 124 ασθενείς, εκ των οποίων 34 διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τη συγκεκριμένη μέρα δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος από τον κορονοϊό, ενώ οι συνολικοί θάνατοι στη χώρα είχαν φτάσει μόλις τους 15.

Δείτε το διάγραμμα με την εξέλιξη των κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων, από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα.

Τι είχαμε καταφέρει στο πρώτο lockdown

Μετά από 42 ημέρες “κλειδώματος” η επιδημιολογική εικόνα της χώρας στη λήξη του lockdown στις 3 Μαϊου, ήταν η εξής: Τα επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα ήταν 6 ( από 20 στις αρχές του lockdown) και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων 2.632 (από 624). Οι θάνατοι ήταν 2 και οι συνολικοί 146 (από 15).

Με την εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας καταφέραμε να ανακόψουμε την ορμή της πανδημίας και να επιπεδώσουμε την επιδημιολογική καμπύλη. Να σημειωθεί ότι μέσα στο Ιούνιο οι επιστήμονες είχαν αρχίσει μιλούν ακόμη και για μηδενισμό της πανδημίας.

Ποιοι είναι οι στόχοι του νέου lockdown

Στο σήμερα οι επιστήμονες είναι λιγότερο αισιόδοξοι. “Δεν θα καταφέρουμε να φτάσουμε μετά τη λήξη του lockdown στην κανονικότητα του Ιουλίου και του Αυγούστου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος και πρόσθεσε ότι στόχος των νέων αυτών αυστηρών μέτρων, είναι να καταφέρουμε την αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος Υγείας και να μειώσουμε τη ροή των περιστατικών.

Για να φτάσουμε σε δραστική μείωση του επιδημιολογικού φορτίου του ιού στην επικράτεια, θα πρέπει να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον δείκτη μεταδοτικότητας Rt. Αυτό μπορεί να συμβεί, μόνο εάν μειώσουμε δραματικά τις στενές κοινωνικές επαφές μας με άτομα από άλλα νοικοκυριά. Η -όσο το δυνατόν- μεγαλύτερη απομόνωση κρίνεται ως ζωτικής σημασίας για να πιάσουν τόπο οι κόποι μας και να καταφέρουμε να δαμάσουμε τον ιό.

Ο στόχος είναι εξαιρετικά δύσκολος! Για να βγούμε από το lockdown, θα πρέπει τα ημερήσια περιστατικά, όπως είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, να φτάσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου και αρχές Αυγούστου, δηλαδή γύρω στα 250. Έτσι η ενδεχόμενη παράταση της ημερομηνίας λήξης των περιοριστικών μέτρων είναι πολύ πιθανή.

Ακόμη πιο δύσκολη θα γίνει η κατάσταση εάν δεν πειθαρχήσουν οι πολίτες στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και απομόνωσης. Κάτι που είναι πολύ πιθανόν, εξαιτίας της κόπωσης που υπάρχει, αλλά κυρίως λόγω της ολοένα και αυξανόμενης δυσπιστίας απέναντι στα μέτρα.

Η αποτελεσματικότητα του σημερινού lockdown ωστόσο, θα κρίνει και τους επόμενους μήνες, καθώς δεν είναι καθόλου απίθανο αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας, να χρειαστεί να ξανακλείσουμε σύντομα. Το ενδεχόμενων και άλλων lockdown, οι επιστήμονες δεν το αποκλείουν. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει η εμπιστοσύνη στα μέτρα, αλλά και το εάν θα κυκλοφορήσουν ή όχι στις αρχές της χρονιάς τα νέα εμβόλια.

Δείτε στο σχετικό διάγραμμα την εκθετική αύξηση της πανδημίας στην Ελλάδα, από τα τέλη Οκτωβρίου:

Της Γιάννας Σουλάκη /iatropedia

To άρθρο Κορονοϊός: Οι στόχοι του δεύτερου lockdown και γιατί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από το Μάρτιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα