Κορονοϊός: Παγκόσμια επιτυχία Παστέρ και Τσιόδρα ανοίγει τον δρόμο για νέα φάρμακα, εμβόλια και τεστ
Η ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων από το Ινστιτούτο Παστέρ, την οποία συνυπογράφουν ο διευθυντής του Ανδρέας Μεντής και ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη εμβολίων, αντιιικών φαρμάκων και διαγνωστικών μέσω της μελέτης του κορονοϊού.
Νέα γονιδιακή ανάλυση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη χρήση περίπλοκων βιοπληροφορικών αλγόριθμων, η οποία στηρίχθηκε σε δείγμα κορονοϊού από τρεις Κινέζους ασθενείς, φέρνει την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων, τεστ
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής της μελέτης τον Τιμοκράτη Καραμήτρο, ερευνητή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υπεύθυνο της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής, κατάφερε να αποκωδικοποιήσει την γενετική πολυπλοκότητα του νέου κορονοϊού και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να “ξεφεύγει” της ανοσολογικής απάντησης. Η μελέτη έχει ήδη κατατεθεί και αναμένει έγκριση δημοσίευσης στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Virology.
Μιλώντας αποκλειστικά στο iatropedia.gr ο ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ, κ. Τιμοκράτης Καραμήτρος, μιλά γι’ αυτήν την πρωτοποριακή ανακάλυψη:“Για πρώτη φορά μιλάμε για ανακατατάξεις του γονιδιώματος του συγκεκριμένου ιού. Για τον συγκεκριμένο ιό δεν είχαν περιγραφεί μέχρι σήμερα ανασυνδυασμοί στο γονιδίωμά του και χρειάστηκε να αναπτύξουμε εξεζητημένους βιοπληροφορικούς αλγόριθμους για τη συγκεκριμένη ανάλυση”.
Κορονοϊός: Τι έδειξε η μελέτη των επιστημόνων του ΠαστέρΑναλύοντας με ειδικούς αλγόριθμους τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το γονιδίωμά του εμφανίζει κάποιες μεταλλαγές (μεταλλάξεις). Πρόκειται για έναν μηχανισμό που δίνει στον ιό πλεονέκτημα στην ικανότητα του να πολλαπλασιάζεται και να διαφεύγει της ανοσολογικής απάντησης. Αυτός είναι και ο λόγος που το θέμα της ανοσίας απέναντι στον ιό έχει δυσκολέψει τους επιστήμονες στην διαδικασία παραγωγής φαρμάκων, εμβολίων και διαγνωστικών τεστ.
Με απλά λόγια, όταν ο ασθενής κάνει αντισώματα, ο ιός μέσα από τις μεταλλαγές αυτές αλλάζει το “προφίλ” του και παύουν τα αντισώματα να τον αναγνωρίζουν, όπως μας εξηγεί ο επιστήμονας:
“Ουσιαστικά ορισμένες από αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν, δίνουν πλεονέκτημα στην ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται και να διαφεύγει της ανοσολογικής απάντησης. Δηλαδή εάν ο ασθενής κάνει κάποια αντισώματα, για παράδειγμα του ιού, αυτός μέσω των συγκεκριμένων μεταλλαγών που κάνει σ’ αυτή τη διαδικασία, αλλάζει λίγο το προφίλ του και παύουν αυτά τα αντισώματα να τον αναγνωρίζουν”.
Οι σημειακές (μικρές) αλλαγές στη βάση του DNA είναι συνηθισμένες στους κορωνοϊούς, καθώς επίσης και οι δομικές αλλαγές που καταφέρνουν, δηλαδή η ικανότητά τους να αλλάζουν ολόκληρα τμήματα του DNA τους, αναφέρει ο ερευνητής Τιμοκράτης Καραμήτρος:
“Είναι χαρακτηριστικό των κορωνοϊών. Πέρα από τις σημειακές (μικρές) αλλαγές, που αλλάζουν οι βάσεις του DNA, τα γράμματα του DNA ένα προς ένα, έχουμε και δομικές αλλαγές, δηλαδή ολόκληρα τμήματα του DNA του αντιστρέφονται, αναδιατάσσονται και κάνουν τους λεγόμενους ανασυνδυασμούς. Αυτό συμβαίνει σε αρκετούς κορωνοϊούς, είναι χαρακτηριστικό τους. Ετσι ανταλλάσσουν και τμήματα μεταξύ τους, χάνουν τμήματα, κερδίζουν κομμάτια, δηλαδή κάνουν μια ανταλλαγή και ανακατάταξη του γονιδιώματός τους”.
Κορονοϊός: Πως θα βοηθήσει τους επιστήμονες παγκοσμίως αυτή η νέα ανακάλυψηΌταν μια περιοχή του γονιδιώματος είναι ευμετάβλητη, ευμετάβλητη θα είναι και η πρωτεϊνη που θα παράγει. Αρα οι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν κατάφερναν ούτε να στοχεύσουν σ’ αυτήν, ούτε να την απενεργοποιήσουν, ούτε να την ανιχνεύσουν, αναφέρει ο επιστήμονας συμπληρώνοντας ότι η εστίαση στις σταθερές περιοχές του γονιδιώματος του ιού είναι το “κλειδί” για την καλύτερη κατανόησή και αντιμετώπισή του:
“Προτιμούμε τις σταθερές περιοχές του γονιδιώματος για να έχουν επαναληψιμότητα οι μελέτες μας, ευαισθησία τα τεστ κλπ.”
Με τη γνώση αυτή οι επιστήμονες κατάφεραν τώρα να εστιάσουν στα σταθερά τμήματα του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 και να τα καταγράψουν, σύμφωνα με τον κ. Καραμήτρο:
“Με το να εντοπίσουμε ποια τμήματα του γονιδιώματος είναι πιο σταθερά, ποιες περιοχές δηλαδή παραμένουν πιο σταθερές μέσα στον ξενιστή, δηλαδή δεν ανασυνδυάζονται και κάνουν και λιγότερες σημειακές μεταλλαγές, επιλέγοντας αυτές τις περιοχές μπορούμε να στοχεύσουμε συγκεκριμένα αντιιικά φάρμακα, συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ και τον σχεδιασμό εμβολίων με βάση αυτές τις περιοχές”, εξηγεί ο ερευνητής.
Οι έλληνες ερευνητές περιγράφουν στη μελέτη τους λεπτομερώς ποιες περιοχές του DNA του ιού είναι οι ευμετάβλητες και ποιες είναι οι σταθερές, ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να “πατήσουν” πάνω σ’ αυτά τα συμπεράσματα και να προχωρήσουν τις έρευνες τους.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη
To άρθρο Κορονοϊός: Παγκόσμια επιτυχία Παστέρ και Τσιόδρα ανοίγει τον δρόμο για νέα φάρμακα, εμβόλια και τεστ δημοσιεύτηκε στο Newsit.gr .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τεράστιο ολίσθημα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
- Κοροναϊός – Ελλάδα : Παρατείνεται έως τις 15 Μαΐου η απαγόρευση πτήσεων
- Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνο είναι το μπάνιο στη θάλασσα και τι θα κάνουμε το καλοκαίρι στις παραλίες
- Επίδομα 800 ευρώ: Πληρώθηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη 650.000 δικαιούχοι
- Γιατί ο Κόσμος δεν θα είναι πια ο Ίδιος μετά την Πανδημία
- Ζητούν πιστοποίηση COVID FREE για τα φρούτα, ξένοι αγοραστές
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Πτολεμαΐδα
- Τα στυλ παπουτσιών που επιστρέφουν από τα ’90s για το καλοκαίρι του 2020
- "Έφυγε" η Μυρσίνη Αθανασιάδου
- Πένθος για την Μαίρη Συνατσάκη - Δύσκολες ώρες για την παρουσιάστρια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Σεισμός ΤΩΡΑ στην Πτολεμαΐδα
- Κορονοϊός: Παγκόσμια επιτυχία Παστέρ και Τσιόδρα ανοίγει τον δρόμο για νέα φάρμακα, εμβόλια και τεστ
- Ύφεση της οικονομίας έως 10% βλέπει ο ΙΟΒΕ
- «Ρώτησα τον Χαρδαλιά, πού θα κάνω Πασχαλιά» – Έγινε τραγούδι ο υφυπουργός
- Η Γιάννα Αγγελοπούλου «έσπασε» το twitter! Απαντά για όλα μέχρι και για την ηλικία της
- Παναθηναϊκός και ΑΕΚ πήραν τα εύσημα από την ECA για την κοινωνικής τους προσφορά
- Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ
- Θάνατος στο Κολοκοτρωνίτσι! Ποιος πεθαίνει στο Καφέ της Χαράς;
- Παρατείνεται έως τις 15 Μαΐου η αναστολή πτήσεων από και προς την Ελλάδα για την μισή Ευρώπη!
- Διάσημος πυγμάχος για κορονοϊό: “Δεν πιστεύω τίποτα δεν κλείνω μέσα τα παιδιά μου”
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Κορονοϊός: Παγκόσμια επιτυχία Παστέρ και Τσιόδρα ανοίγει τον δρόμο για νέα φάρμακα, εμβόλια και τεστ
- Αποχαιρέτησαν την Ελλάδα 12 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα – Πέταξαν για Λουξεμβούργο
- Νέα μεγάλη ποσότητα αντισηπτικών κατάσχεσε το ΣΔΟΕ
- Με τη νέα Skoda Octavia στην Κρήτη [pics]
- Αυγενάκης: “Το πιθανότερο να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα κεκλεισμένων των θυρών” (video)
- Με τη νέα Škoda Octavia στην Κρήτη [pics]
- Παρατείνεται έως τις 15 Μαΐου η αναστολή πτήσεων από και προς την Ελλάδα για την μισή Ευρώπη!
- Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ
- Ύφεση της οικονομίας έως 10% βλέπει ο ΙΟΒΕ
- Σεισμός 4,2 ρίχτερ στην Πτολεμαΐδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Γράφημα δείχνει πώς προστατεύει η «κοινωνική απόσταση» – Τι σχολίασε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος
- Επίδομα 400 ευρώ: Με ποια κριτήρια δίνεται σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους - Τι λέει ο διοικητής του ΟΑΕΔ
- Νέα έρευνα για κορονοϊό: Η μετάδοση ξεκινά δύο έως τρεις μέρες πριν τα πρώτα συμπτώματα
- Σταδιακά η άρση των μέτρων περιορισμού – ΠΟΥ: Ο πλανήτης σε κρίσιμο σταυροδρόμι
- Η ευχετήρια κάρτα του Κικίλια: Αυτό το Πάσχα βάζουμε το Ε.Σ.Υ. πάνω από το εγώ - ΦΩΤΟ
- Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ
- Θεσσαλονίκη: Σύγκρουση δύο φορτηγών - Έκλεισε η ΠΑΘΕ στο ύψος της Χαλκηδόνας
- ΕΦΕΤ: Εντείνονται οι έλεγχοι - Συμβουλές προς τους καταναλωτές
- Nissan: Ετοιμάζει το διάδοχο του 370Ζ
- Αναστολή πτήσεων κορωνοϊός: Παρατείνεται έως τις 15 Μαΐου