Κορονοϊός: Την μάσκα θα την βγάλουμε το 2022 – Τα τρία εμβόλια που θα μας δώσουν ανάσα την Άνοιξη

00:23 1/11/2020 - Πηγή: NewsIt

Μέχρι τις αρχές του 2022 θα ζούμε ευκαιριακά με μάσκα, η χρήση της οποίας θα ελαττώνεται σιγά-σιγά, όσο θα εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός, δηλώνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, και συνεργαζόμενος καθηγητής Έρευνας στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Τα τρία εμβόλια που προκρίνονται θα μας

δώσουν τις πρώτες δυνατότητες εμβολιασμού μέσα στην Άνοιξη, καταρχάς πολύ συγκεκριμένων πληθυσμών, (επαγγελματίες υγείας, επαγγελματίες ασφάλειας, ηλικιωμένοι, ευπαθείς) αναφέρει ο καθηγητής.

Και επισημαίνει ότι «προς το τέλος του 2021 αρχές του 2022, τα εμβόλια θα μας δώσουν τη δυνατότητα εμβολιασμού που στοχεύει έως το καλοκαίρι του 2022 σε 4 δισεκατομμύρια κόσμου σε όλο τον πλανήτη».

Ο ερευνητής εξηγεί μεταξύ άλλων γιατί είναι απολύτως ασφαλείς οι fast track διαδικασίες για την ανάπτυξη εμβολίων στην παρούσα φάση, αλλά και πώς η χρονική διάρκεια της ανοσίας συνδέεται με την βαρύτητα της νόσησης.

Όσον αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα που αποτελούν για πολλούς τη φαρμακευτική ελπίδα απέναντι στον ιό, ευελπιστεί ότι θα βρίσκονται σε κλινική χρήση αρχές του 21, κατά πάσα πιθανότητα πριν τα εμβόλια.

Τα τρία εμβόλια που δίνουν ελπίδα

«Τρία βασικά εμβόλια, προτάσσονται όσον αφορά την κλινική αξιολόγηση τους σε φάση 3», λέει ο καθηγητής. Και συνεχίζει: «Αναφέρομαι στο εμβόλιο της Οξφόρδης/ΑstraZeneca, στο εμβόλιο της Pfizer/BioNntech και στο εμβόλιο της Janssen J&J, τα οποία αναμένουμε να μας δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές που τα έχουν λάβει εδώ και δύο μήνες (από 30-60.000 εθελοντές) σε όλο τον κόσμο. Και κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσουμε να έχουμε τη ροή αυτών των κλινικών δεδομένων μέσα με τέλη Νοεμβρίου. Κατά συνέπεια αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους τα τρία αυτά εμβόλια θα μας έχουν δώσει μία σαφή εικόνα αν είναι αποτελεσματικά να αναπτύξουν ανοσία τόσο χυμική (αντισώματα) όσο και κυτταρική (κυτταροτοξικά Τ λεμφοκύτταρα) και βέβαια θα έχουμε μία πολύ σαφή εικόνα για το αν είναι τοξικά».

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων λέει ότι: «Δικαιολογημένα οι συμπολίτες μας ανησυχούν, αλλά θα πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε ότι είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια και η αγωνία των ρυθμιστικών οργανισμών να μην δημιουργήσουν την παραμικρή πιθανότητα τοξικότητας. Σε αντίθεση με ότι γινόταν μέχρι πρότινος, οι ρυθμιστικοί οργανισμοί βλέπουν τα δεδομένα, που τους παρέχουν οι εταιρείες που αναπτύσσουν τα εμβόλια στους εθελοντές -κάνουν όπως λέμε φαρμακολογικό monitoring των δεδομένων- κάθε μέρα και σε πραγματικό χρόνο. Κι αυτή ακριβώς η διαδικασία μας έχει «κερδίσει» 12-18 μήνες που μέχρι σήμερα χρειάζονταν για να μαζευτούν όλα τα δεδομένα μετά την ολοκλήρωση της φάσης 3, να αξιολογηθούν από τους επιστήμονες της φαρμακευτικής εταιρείας, και μετά να κατατεθούν επίσημα στους ρυθμιστικούς οργανισμούς για αξιολόγηση».

Για το θέμα των μεταλλάξεων του ιού εμφανίζεται καθησυχαστικός λέγοντας: «Έχουμε διαπιστώσει χιλιάδες μεταλλάξεις στον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής όμως αυτή η πληθώρα μεταλλάξεων δεν έχει επηρεάσει σημαντικά τη βιολογική συμπεριφορά των δύο βασικών ιών που έχουν χαρακτηριστεί. Α. ο ιός του Γιουχάν, ο κινεζικός ιός και Β. ο ιός ο οποίος αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Συνεπώς η συμπεριφορά του ιού, όχι όσον αφορά την μεταλλαξιογόνο ικανότητα του, αλλά την ικανότητα οι μεταλλάξεις αυτές να αλλάζουν τη μορφή του σε επίπεδο βιολογίας, είναι μικρή απ’ ότι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Πχ ο ιός της γρίπης φαίνεται να μεταλλάσσεται πολύ πιο εύκολα και να αλλάζει τη συμπεριφορά του. Εξ ου και η αναγκαιότητα να ανανεώνονται κάθε χρόνο τα εμβόλια του. Όσον αφορά το νέο στέλεχος του ιού το οποίο πρόσφατα απομονώθηκε στην Ευρώπη και ανιχνεύθηκε αρχικά σε Ισπανούς αγρότες, δεν έχει δείξει ακόμη στοιχεία αλλαγής της μολυσματικότητας του».

Για τα εμβόλια, λέει ότι «Νομίζω ότι τα τρία εμβόλια που προηγούνται, μέσα στην Άνοιξη θα μας δώσουν τις πρώτες δυνατότητες εμβολιασμού. Καταρχάς πολύ συγκεκριμένων πληθυσμών, (επαγγελματίες υγείας, επαγγελματίες ασφάλειας, ηλικιωμένοι, ευπαθείς) και προς το τέλος του 2021 αρχές του 2022, μαζικού εμβολιασμού που στοχεύει έως το καλοκαίρι του 2022 σε 4 δισεκατομμύρια κόσμου σε όλο τον πλανήτη».

Στο ερώτημα πότε βλέπει να αλλάζει η ζωή μας και να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα η απάντηση δεν θα αρέσει σε πολλούς: «Όχι πριν από τις αρχές του 2022. Μέχρι τότε θα ζούμε ευκαιριακά με μάσκα η οποία θα ελαττώνεται σιγά-σιγά όσο θα εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός και θα υπάρχει προστασία ενός μεγάλου μέρους της κοινότητας».

Τέλος για τα μονοκλωνικά αντισώματα λέει ότι ευελπιστούμε ότι θα τα έχουμε σε κλινική χρήση αρχές του έτους και κατά πάσα πιθανότητα πριν τα εμβόλια.

1. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν χημειοπροφύλαξη (πχ σε υγειονομικούς, αστυνομικούς)

2. Έχουν ένδειξη στους συνανθρώπους μας που θα εμβολιαστούν και δεν θα αναπτύξουν ανοσία και ίσως αποτελούν το 30-40%, οπότε θα τους δώσουμε ανοσία εξωγενώς ως φάρμακα

και 3. Είναι τα κατεξοχήν αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα για τους βαρέως νοσούντες που νομίζω ότι θα είναι και ο πρώτος πληθυσμός που θα κάνει διαδεδομένη κλινική χρήση.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Κορονοϊός: Την μάσκα θα την βγάλουμε το 2022 – Τα τρία εμβόλια που θα μας δώσουν ανάσα την Άνοιξη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα