Κραυγή αγωνίας από τους καταστηματάρχες για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος: «Οδηγούμαστε στο λουκέτο»

16:55 4/12/2024 - Πηγή: NewsIt

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της χώρας που βλέπουν τους λογαριασμούς του ρεύματος να έχουν ανέβει πολύ τον τελευταίο μήνα.

Επιχειρηματίες που είδαν αυτόν τον μήνα τους λογαριασμούς του ρεύματος στα καταστήματά τους να είναι 20-30% πάνω σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μιλούν στο newsit.gr κι υπογραμμίζουν πως αυτό επηρεάζει τη βιωσιμότητα

των επιχειρήσεων τους.

«Έχουμε απίστευτες αυξήσεις στην κιλοβατώρα. Η τιμή της κιλοβατώρας είδαμε σε πολλούς συναδέλφους να φτάνει και τα 0,25-0,26 λεπτά, ανάλογα με την εταιρεία στην οποία βρίσκεται ο καθένας. Αν σκεφτεί κάποιος ότι πριν την ενεργειακή κρίση πληρώναμε την κιλοβατώρα 0,9 λεπτά και ότι μετά όταν αυξήθηκε με επιδοτήσεις, έπεσε στα 0,16, τότε καταλαβαίνετε ότι με τα 0,25 επηρεαζόμαστε όλοι πολύ», τονίζει στο newsit.gr η Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

Και συνεχίζει: «Οι επιχειρήσεις οι δικές μας είναι ενεργοβόρες και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς ρεύμα. Ο μέσος όρος κατανάλωσης κιλοβατώρας είναι από 7.000 κιλοβατώρες το μήνα και πάνω. Με τις υπόλοιπες χρεώσεις πρακτικά σημαίνει 2.500 ευρώ για ένα μέσο μηνιαίο τιμολόγιο. Ακούμε ότι πρόκειται να δοθούν επιδοτήσεις αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα».

Μάλιστα, η ίδια αναφέρεται και στα χρέη που δημιουργούνται λόγω εκρηκτικών αυξήσεων, γεγονός που οδηγεί τους κατασταματάρχες στην απόγνωση και στην απόφαση να βάζουν «λουκέτα» στα μαγαζιά τους.

«Έχω πάρα πολλούς συναδέλφους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς και χρωστάνε κι από προηγούμενους μήνες. Είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Τον τελευταίο μήνα ο λογαριασμός ρεύματος ήρθε περίπου 20% πάνω σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Δυστυχώς είχαμε μία ελπίδα ότι θα πηγαίναμε προς τα κάτω μετά το καλοκαίρι γιατί δεν θα είχαμε τη χρήση των καλοκαιρινών μηνών, αλλά τελικά πήγαμε προς τα πάνω», δηλώνει.

«Δεν μπορεί η τιμή της μεγαβατώρας να ανεβαίνει 200%. Θα πρέπει άμεσα να παρθούν κάποια μέτρα γιατί αλλιώς θα κλείσουμε. Δεν είναι βιώσιμη μια επιχείρηση με αυτές τις συνθήκες γιατί έχουμε και το κόστος των πρώτων υλών αλλά και οι υπόλοιποι λογαριασμοί. Και η τιμή των προϊόντων που μπαίνουν στα ράφια δεν μπορεί να είναι εξωπραγματική γιατί και ο κόσμος δεν έχει να αγοράσει. Οι τιμές θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο μέσος καταναλωτής. Έτσι η εξίσωση δεν βγαίνει και το μαγαζί κλείνει», σημειώνει η κυρία Κουκουμέρια.

«Από τις αρχές του 2024 μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει 40 αρτοποιεία. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Και υπάρχουν και άλλα που φυτοζωούν και περιμένουν να γίνει κάτι, αλλά αυτό το κάτι δεν έρχεται. Θα μπορούσε να γίνει μία πρόβλεψη ειδικά για τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις που είναι, κυρίως, οικογενειακές, να μειωθούν οι χρεώσεις προς τρίτους, να μηδενιστεί το ΦΠΑ στα τιμολόγια για την περίοδο που υπάρχει αυτή η εκτίναξη στην τιμή της ενέργειας» λέει η ίδια.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Κυρτάτας, ιδιοκτήτης καφετέριας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο newsit.gr, κάνει λόγο για αύξηση 250 ευρώ στους λογαριασμούς της δικής του επιχείρησης, επισημαίνοντας: «Υπήρξε μεγάλη αύξηση στην τιμή του ρεύματος, ειδικά τον τελευταίο μήνα. Και πλέον έρχεται και κάθε μήνα ο λογαριασμός.

Ο τελευταίος λογαριασμός στη δική μου επιχείρηση ήρθε περίπου στα 850 ευρώ, ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν στα 500 ευρώ.

Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη αύξηση είναι για εμάς. Και δεν μπορεί κανείς να αυξήσει την τιμή. Η τιμή του καφέ παραμένει ίδια. Δεν μπορεί να αλλάξει. Ίσα ίσα επιβιώνουμε και αναγκαζόμαστε όλοι να έρθουμε σε διακανονισμό για να μην μας κόψουν και το ρεύμα».

Την ίδια στιγμή, ο Μιχάλης Επιτροπίδης που είναι ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου αλλά και γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπάρ νομού Θεσσαλονίκης τονίζει στο newsit.gr:

«Οι αυξήσεις που έχουν παρατηρηθεί αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 30%. Αν μας ερχόταν λογαριασμός γύρω στα 1.000 ευρώ, τώρα μας έρχεται 1.300. Το αποτέλεσμα αυτό να πρέπει να μετακυλίσει στον κατάλογο γιατί αλλιώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Δεν αντέχει άλλο η εστίαση. Δεν αντέχει άλλες αυξήσεις. Θα μπορούσε η κυβέρνηση όπως βοηθάει τα νοικοκυριά να βοηθάει και τις επιχειρήσεις. Βογγάνε όλοι οι συνάδελφοι. Όπως είχε γίνει το 2022. Και δεν είναι μόνο το ρεύμα, είναι και το αέριο που πληρώνει μια επιχείρηση και υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις και εκεί». 

To άρθρο Κραυγή αγωνίας από τους καταστηματάρχες για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος: «Οδηγούμαστε στο λουκέτο» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κραυγή, Οδηγούμαστε,kravgi, odigoumaste