Κρυπτονομίσματα: Έρχεται ρύθμιση, συστάθηκε ομάδα εργασίας – Φόρος υπεραξίας 15% το βασικό σενάριο

08:49 11/11/2024 - Πηγή: NewsIt

Στον σχεδιασμό θεσμικού πλαισίου λειτουργείας και φορολόγησης της αγοράς κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών νομισμάτων, προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, δημιουργώντας ξανά ομάδα εργασίας που θα υποβάλει σχετικές προτάσεις, τρείς μήνες μετά τη διάλυση της προηγούμενης Επιτροπής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ertnews, η ανάκαμψη της αγοράς κρυπτονομισμάτων και η διαφαινόμενη περαιτέρω ανάπτυξή της μετά την αλλαγή προεδρίας στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλέγματος και φορολογικού πλαισίου, καθιστά επιτακτική

την ανάγκη εγκαθίδρυσης τους.

Η υφιστάμενη ασυδοσία επιτρέπει την αφορολόγητη διακίνηση τεράστιων ποσών τα οποία επενδύονται σε κρυπτονομίσματα με τα κέρδη από αυτές τις επενδύσεις να μην εμφανίζονται καν στις φορολογικές δηλώσεις, ελλείψει του απαραίτητου πλαισίου.

Βασικός στόχος της επιτροπής θα είναι η φορολογική αντιμετώπιση των εισοδημάτων από κρυπτονομίσματα με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει την επιβολή φόρου με συντελεστή 15% στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκεται σε επαφές με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών για διεθνή συνεργασία και ειδικά με την αμερικάνικη εφορία IRS με σκοπό την φορολόγηση και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την παρακολούθηση της φοροδιαφυγής μέσα από τα ψηφιακά πορτοφόλια καθώς θεωρείται δύσκολος ο εντοπισμός αυτών των κερδών με τον παραδοσιακό φορολογικό έλεγχο.

Η αμερικανική φορολογική διοίκηση διαθέτει τεχνογνωσία στον έλεγχο κρυπτονομισμάτων κάτι που επιδιώκει να αξιοποιήσει η ΑΑΔΕ για την ανάπτυξη εμπειρίας σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων όπως εργαλεία εντοπισμού συναλλαγών και κατόχων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, δραστηριότητες στο «σκοτεινό» δίκτυο ( dark web), εκπαίδευση προσωπικού και προετοιμασία κανονιστικού πλαισίου

Προ ημερών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε την ανάπτυξη «ενός αποτελεσματικού και δίκαιου θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, παράλληλα με την ενσωμάτωση της διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών».

Όπως είπε «τα κρυπτονομίσματα είναι μια νέα πραγματικότητα, δεν μπορεί να την αντιμετωπίζουμε με στρουθοκαμηλισμό. Όμως δεν υπάρχει ο έλεγχος στο βαθμό που θα έπρεπε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα συνδιαμορφωθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος θα κινείται σε τρεις άξονες:

Ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.Ανάπτυξη του πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, που είναι μια μορφή επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.Ανάπτυξη του πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.Στην εθνική νομοθεσία θα ενσωματωθεί και το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ για τα κρυπτονομίσματα που βάζει κανόνες στους συμμετέχοντες στην αγορά και προστατεύει τους καταναλωτές. Τα κράτη-μέλη έχουν διορία έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 να ενσωματώσουν τις βασικές προβλέψεις του κανονισμού στην εθνική νομοθεσία.

Η Ελλάδα είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσχωρήσει στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ.

Το πλαίσιο αυτό επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων. Οι περισσότερες προβλέψεις αυτού του νέου πλαισίου έχουν ήδη ενσωματωθεί στους ενωσιακούς κανόνες για τη διοικητική συνεργασία των Κρατών Μελών στον τομέα της φορολογίας και θα εφαρμοστούν το 2027.

Ποια είναι η Επιτροπή

Η απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, προβλέπει τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets), η οποία θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα αλλά χωρίς να ορίζεται καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του πορίσματός της.

Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν η Μαρία Ψύλλα, Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής του ΥΠΕΘΟ η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου και μέλη οι Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ε.Λ.Τ.Ε., Ιωάννης Μπλάτσος, από το ΣΔΟΕ: Μαριάννα Ηλιοκαύτου, Ελένη Βρέντζου, Άννα Κλωνή. Γεώργιος Νάσκαρης, στέλεχος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Αλέξανδρος Καλιοντζόγλου, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Δασκαλάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Ταρνανίδου, Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Γεώργιος Χατζησταύρου, από την ΑΑΔΕ.

To άρθρο Κρυπτονομίσματα: Έρχεται ρύθμιση, συστάθηκε ομάδα εργασίας – Φόρος υπεραξίας 15% το βασικό σενάριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρυπτονομίσματα, Έρχεται, – Φόρος,kryptonomismata, erchetai, – foros