«Μαΐστρος»: Ο πρώτος Αργυροπελεκάνος με πομπό στη Δυτική Ελλάδα

16:20 6/4/2021 - Πηγή: NewsIt

«Μαΐστρος» είναι το όνομα του πρώτου Αργυροπελεκάνου, στον οποίο τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός στη Δυτική Ελλάδα, καθώς με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή σήμανσης Αργυροπελεκάνων στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων, στο πλαίσιο του διεθνούς Προγράμματος

Pelican Way of LIFE.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα δεδομένα που συλλέγονται για την αναπαραγωγή του προστατευόμενου είδους στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

Ειδικότερα, ο «Μαΐστρος», παρατηρήθηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες να τρέφεται στην ανατολική και δυτική λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, ενώ επισκέπτεται και τις αλυκές της περιοχής.

Με την αναπαραγωγή του Αργυροπελεκάνου στην περιοχή να βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της αποστολής, καταμετρήθηκαν από τους επιστήμονες περίπου 150 φωλιές, ενώ δακτυλιώθηκαν 20 νεοσσοί. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του προγράμματος φύλαξης των αποικιών του είδους που υλοποιεί η Ορνιθολογική, μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όχλησης σε καμία από τις αποικίες του Αμβρακικού Κόλπου και της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, σχολιάζει η οργάνωση καθώς οι Αργυροπελεκάνοι είναι απαραίτητο να παραμένουν ανενόχλητοι μέχρι το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εγκατάλειψης της φωλιάς ή/και καταστροφής των αβγών στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την όποια όχληση.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός πως δεν παρατηρήθηκαν στην περιοχή θάνατοι υδρόβιων πουλιών που να κινούν υποψίες για περιστατικά γρίπης των πτηνών, όπως συνέβη πρόσφατα σε υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας, όπου είχαμε φαινόμενα μαζικών θανάτων που επιβεβαιώθηκε πως οφείλονταν στη γρίπη των πτηνών.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα δεδομένα από τον πομπό θα μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις των Αργυροπελεκάνων κατά τη διάρκεια του έτους, όπως και για το εύρος των περιοχών στις οποίες τρέφονται εκτός αναπαραγωγικής περιόδου, ενώ θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε εάν πράγματι συνδέεται η αποικία των Αργυροπελεκάνων στο Μεσολόγγι με αυτή του Αμβρακικού Κόλπου.

Σημειώνεται ότι ο Αργυροπελεκάνος, ένα από τα δύο είδη πελεκάνου που απαντούν στην Ελλάδα, σχηματίζει στη λίμνη Μικρή Πρέσπα τη μεγαλύτερη αποικία του στον κόσμο, ενώ αποικίες του είδους υπάρχουν επίσης στη λίμνη Κερκίνη, τη λίμνη Κάρλα, τη λίμνη Χειμαδίτιδα, τον Αμβρακικό κόλπο και τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

Στο Μεσολόγγι επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά φώλιασμα του είδους το 2011, ενώ πλέον στην περιοχή φωλιάζουν περίπου 50 ζευγάρια, κυρίως εντός της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας, αλλά και σε νησίδα εντός της κεντρικής λιμνοθάλασσας.

Σύμφωνα πάντα με την Ορνιθολογική, ο Αργυροπελεκάνος ήταν μέχρι πρόσφατα είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση. Χάρις όμως στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία του, που έχουν οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση του πληθυσμού του, δεν βρίσκεται πλέον σε κατηγορία κινδύνου, ενώ πρόσφατα εκπονήθηκε Διεθνές Σχέδιο Δράσης για το είδος.

Τέλος, με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και των Υγροτόπων Αμβρακικού, σε περίπτωση που παρατηρήσουν δακτυλιωμένους Αργυροπελεκάνους, να την ενημερώσουν, αποστέλλοντας τη θέση όπου παρατηρήθηκε το πουλί, καθώς και σχετικές φωτογραφίες.

To άρθρο «Μαΐστρος»: Ο πρώτος Αργυροπελεκάνος με πομπό στη Δυτική Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα