Με αυτούς τους 5 τρόπους κλέβουν στοιχεία πιστωτικών καρτών
Οι ανιχνεύσεις ηλεκτρονικού «ξαφρίσματος» (ή αλλιώς online card skimming) αυξήθηκαν κατά 150% από τον Μάιο έως και το Νοέμβριο του 2021.
Το κυβερνοέγκλημα είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή που κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σε ιστοσελίδες στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), κρυμμένοι από τις αρχές επιβολής του νόμου αλλά και από την πλειοψηφία των καταναλωτών, οι κυβερνοεγκληματίες αγοράζουν και πουλάνε τεράστιες ποσότητες κλεμμένων δεδομένων αλλά και ό,τι εργαλεία απαιτούνται για να τα αποκτήσουν.
«Εκτιμάται
Μεταξύ των πιο περιζήτητων είναι τα δεδομένα τραπεζικών καρτών, τα οποία στη συνέχεια αγοράζονται μαζικά από απατεώνες για να πραγματοποιήσουν απάτες ταυτότητας.
Στις χώρες που έχουν εφαρμόσει συστήματα chip και PIN (γνωστά και ως EMV), είναι δύσκολο να μετατραπούν αυτά τα δεδομένα σε κλωνοποιημένες κάρτες. Έτσι, συνήθως χρησιμοποιούνται online σε επιθέσεις τύπου card-not-present (CNP). Οι απατεώνες τις χρησιμοποιούν για να αγοράσουν είδη πολυτελείας και για να τα πουλήσουν, ή ενδεχομένως για να αγοράσουν μαζικά κάρτες δώρων – που είναι ένας άλλος δημοφιλής τρόπος για το ξέπλυμα παράνομων κεφαλαίων. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος της αγοράς αυτών των καρτών. Ωστόσο, οι διαχειριστές της μεγαλύτερης παράνομης αγοράς στον κόσμο «βγήκαν στη σύνταξη» πρόσφατα, αφού πρώτα μάζεψαν περίπου 358 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.
Έχοντας αυτό κατά νου, ο Muncaster από την ESET συνοψίζει τους πέντε πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι χάκερ μπορούν να αποκτήσουν τα δεδομένα της πιστωτικής σας κάρτας – και πώς να τους σταματήσετε:
PhishingΤο “ηλεκτρονικό ψάρεμα” (Phishing) είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να κλέψουν προσωπικά στοιχεία καταναλωτών. Στην απλούστερη εκδοχή του, πρόκειται για ένα τέχνασμα απάτης κατά το οποίο ο χάκερ μεταμφιέζεται σε κάποια οντότητα κύρους (π.χ. τράπεζα, πάροχο ηλεκτρονικού εμπορίου, ή εταιρεία τεχνολογίας) για να σας εξαπατήσει ώστε να αποκαλύψετε τα προσωπικά σας στοιχεία ή να κατεβάσετε εν αγνοία σας κάποιο κακόβουλο λογισμικό.
Συχνά ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο ή να ανοίξουν ένα συνημμένο αρχείο. Ορισμένες φορές αυτό οδηγεί το χρήστη σε κάποια σελίδα phishing – όπου θα σας ενθαρρύνουν να εισάγετε προσωπικές και τραπεζικές πληροφορίες. Το phishing λέγεται ότι έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Και βεβαίως, αυτές οι απάτες έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Αντί για ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σήμερα μπορεί να λάβετε ένα κακόβουλο μήνυμα (SMS) από έναν χάκερ που προσποιείται ότι είναι από κάποια εταιρεία, μια κυβερνητική υπηρεσία, ή άλλον αξιόπιστο οργανισμό. Οι απατεώνες μπορεί ακόμη και να σας τηλεφωνήσουν, προσποιούμενοι και πάλι ότι δουλεύουν για μια αξιόπιστη πηγή, με σκοπό να αποκτήσουν τα στοιχεία της κάρτας σας. Το phishing μέσω SMS (smishing) υπερδιπλασιάστηκε σε ετήσια βάση το 2021, ενώ το φωνητικό phishing (vishing) αυξήθηκε επίσης κατακόρυφα, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Κακόβουλο λογισμικόΤο κυβερνοέγκλημα είναι μια τεράστια αγορά, όχι μόνο για τα προσωπικά δεδομένα αλλά και για κακόβουλο λογισμικό. Με την πάροδο των ετών, έχουν σχεδιαστεί διάφοροι τύποι κακόβουλου κώδικα για την κλοπή πληροφοριών. Ορισμένα καταγράφουν τις πληκτρολογήσεις σας – για παράδειγμα, καθώς πληκτρολογείτε τα στοιχεία της κάρτας σας σε μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου ή τραπεζικών συναλλαγών.
Πώς καταφέρνουν οι κυβερνοεγκληματίες να βάλουν αυτά τα εργαλεία στο μηχάνημά σας; Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τα μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” είναι μια δημοφιλής μέθοδος. Οι κακόβουλες διαδικτυακές διαφημίσεις είναι μια άλλη μέθοδος. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να παραβιάζουν δημοφιλείς ιστοσελίδες και να περιμένουν τους χρήστες να τις επισκεφθούν. Το κακόβουλο λογισμικό Drive-by-download εγκαθίσταται αμέσως μόλις επισκεφθείτε την παραβιασμένη ιστοσελίδα. Το κακόβουλο λογισμικό κλοπής πληροφοριών είναι επίσης συχνά κρυμμένο μέσα σε κακόβουλες εφαρμογές (apps) για κινητά που μοιάζουν νόμιμες.
Ηλεκτρονικό «ξάφρισμα» (Digital skimming)Μερικές φορές οι χάκερ εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό στις σελίδες πληρωμών σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό είναι αόρατο για το χρήστη, αλλά υποκλέπτει τα στοιχεία της κάρτας σας καθώς τα πληκτρολογείτε. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι χρήστες για να παραμείνουν ασφαλείς, εκτός από το να ψωνίζουν μόνο από γνωστές εταιρείες και ιστοσελίδες, οι οποίες είναι πιθανό να είναι πιο ασφαλείς. Οι ανιχνεύσεις ηλεκτρονικού ξαφρίσματος (ή αλλιώς online card skimming) αυξήθηκαν κατά 150% από τον Μάιο έως και το Νοέμβριο του 2021.
Παραβιάσεις δεδομένωνΜερικές φορές οι χάκερ κλέβουν τα στοιχεία των καρτών απευθείας από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεστε. Θα μπορούσε να είναι ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης, ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου, ή ένα ταξιδιωτικό γραφείο. Αυτός είναι ένας πιο αποδοτικός τρόπος δράσης από την πλευρά των χάκερ, επειδή με μία επίθεση αποκτούν μεμιάς πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, ενώ με τις εκστρατείες phishing πρέπει να κλέψουν από τα άτομα ένα προς ένα – αν και αυτές οι επιθέσεις είναι συνήθως αυτοματοποιημένες. Τα κακά νέα είναι ότι το 2021 ήταν έτος ρεκόρ παραβίασης δεδομένων στις ΗΠΑ.
Δημόσιο Wi-FiΌταν βρίσκεστε έξω, μπορεί να είναι δελεαστικό να σερφάρετε δωρεάν στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας δημόσια Wi-Fi hotspots – σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, καφετέριες και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Ακόμη και αν πρέπει να πληρώσετε για να αποκτήσετε πρόσβαση στο δίκτυο, μπορεί να μην είναι ασφαλές αν οι χάκερ έχουν κάνει το ίδιο. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την πρόσβαση για να κλέψουν τα στοιχεία σας την ώρα που τα πληκτρολογείτε.
Πώς να διατηρείτε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ασφαλήΕυτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο κλοπής των στοιχείων της κάρτας σας. Ο PhilMuncaster από την ESET συνοψίζει κάποια βασικά για αρχή:
Να είστε σε εγρήγορση: μην απαντάτε ποτέ σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία. Μπορεί να είναι παγιδευμένα με κακόβουλο λογισμικό. Ή θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε σελίδες phishing όπου θα σας ενθαρρύνουν να εισαγάγετε τα στοιχεία σας.Μην αποκαλύπτετε λεπτομέρειες από το τηλέφωνο, ακόμη και αν ο συνομιλητής σας ακούγεται πειστικός. Ρωτήστε από πού σας καλούν και, στη συνέχεια, καλέστε ξανά αυτόν τον οργανισμό για να το ελέγξετε – και μην χρησιμοποιείτε τους αριθμούς επικοινωνίας που σας δίνουν.Μην χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα Wi–Fi, ιδίως χωρίς τη χρήση εικονικού ιδιωτικού δίκτυού (VPN). Αν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσετε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, μην κάνετε τίποτα που απαιτεί την εισαγωγή στοιχείων της κάρτας σας (π.χ. ηλεκτρονικές αγορές).Μην αποθηκεύετε τα στοιχεία της κάρτας σας σε ιστοσελίδες διαδικτυακών αγορών ή άλλες ιστοσελίδες, παρόλο που αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου σε μελλοντικές επισκέψεις. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι πιθανότητες να ληφθούν τα στοιχεία της κάρτας σας, εάν παραβιαστεί η εν λόγω εταιρεία ή εάν υποκλαπεί ο λογαριασμός σας.Εγκαταστήστε σε όλους τους φορητούς υπολογιστές και άλλες συσκευές λογισμικό anti–malware, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας κατά του phishing, από έναν αξιόπιστο προμηθευτή.Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων σε όλους τους ευαίσθητους λογαριασμούς. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να τους παραβιάσουν οι χάκερ με κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης.Κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από νόμιμα καταστήματα (Apple App Store, Google Play).Αν κάνετε αγορές στο διαδίκτυο, κάντε τις μόνο σε ιστοσελίδες με ασφαλή σύνδεση HTTPS (θα πρέπει να εμφανίζεται ένα λουκέτο στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης δίπλα στη διεύθυνση URL). Έτσι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα υποκλοπής δεδομένων.Τέλος, είναι καλή πρακτική να παρακολουθείτε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τους λογαριασμούς καρτών σας. Εάν εντοπίσετε ύποπτες συναλλαγές, ενημερώστε αμέσως την τράπεζα. Ορισμένες εφαρμογές σας επιτρέπουν πλέον να “παγώσετε” όλες τις δαπάνες σε συγκεκριμένες κάρτες μέχρι να εξακριβώσετε αν υπήρξε παραβίαση της ασφάλειας.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάρουν οι εγκληματίες τα στοιχεία της κάρτας μας, αλλά και πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να τους κρατήσουμε σε απόσταση.
To άρθρο Με αυτούς τους 5 τρόπους κλέβουν στοιχεία πιστωτικών καρτών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θέμης Αδαμαντίδης: Ξανά στο αυτόφωρο σήμερα ο τραγουδιστής
- Κι όμως ο κορονοϊός επιβιώνει για 30 μέρες και κρύβεται στο ψυγείο σου
- Paezano: Πέθανε η πιο cult φιγούρα της Φωκίωνος Νέγρη
- Τραγωδία στη Σάμο: Θρήνος για τους δύο νεκρούς από την πτώση του ελικοπτέρου
- Κληρονομιές ακινήτων – εξπρές από το γραφείο του συμβολαιογράφου
- Σοβαρό τροχαίο στον Κηφισό – Ουρές χιλιομέτρων
- Εορτολόγιο Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 14/7
- Είναι 100 χρονών και ανανέωσε το δίπλωμα οδήγησης της για άλλα 2 χρόνια
- Απαγχονισμένος βρέθηκε ο φοιτητής που είχε χαθεί στον Γράμμο
- Πολωνία: Ανακαλύφθηκαν 17,5 τόνοι ανθρώπινης τέφρας κοντά σε πρώην ναζιστικό στρατόπεδο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022
- Ο Τσίπρας θα ζητήσει από τον Μητσοτάκη να ανασκευάζει για τη βόμβα στη Real
- Στο εδώλιο σήμερα ο Θέμης Αδαμαντίδης για τις κατηγορίες για ξυλοδαρμό της συντρόφου του - Τι υποστηρίζει η πλευρά του
- ΠΑΟΚ: Χωρίς Ντιέγκο Μπίσεσβαρ η προπόνηση λόγω γέννας
- Χριστίνα Τσάφου: Ένας χωρισμός είναι ένα πένθος, ένας μικρός ακρωτηριασμός
- Ολυμπιακός: Οι πιθανοί αντίπαλοι σε περίπτωση πρόκρισης στον 3ο προκριματικό του Champions League
- Φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας
- Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο: «Μια ριπή ανέμου μας έφερε τούμπα» – Συγκλονίζει ο μηχανικός που διασώθηκε
- Με αυτούς τους 5 τρόπους κλέβουν στοιχεία πιστωτικών καρτών
- Σεϋχέλλες – Ικαρία: Η παραλία που φιγουράρει στη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Με αυτούς τους 5 τρόπους κλέβουν στοιχεία πιστωτικών καρτών
- Ο Τσίπρας θα ζητήσει από τον Μητσοτάκη να ανασκευάζει για τη βόμβα στη Real
- Σεϋχέλλες – Ικαρία: Η παραλία που φιγουράρει στη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας
- Στο εδώλιο σήμερα ο Θέμης Αδαμαντίδης για τις κατηγορίες για ξυλοδαρμό της συντρόφου του - Τι υποστηρίζει η πλευρά του
- Φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας
- Συνεχίζεται η μεγάλη μάχη με τις φλόγες στην Σάμο - Επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022
- Γιατί η κυβέρνηση λέει «όχι» σε νέα μέτρα για τον κορονοϊό; - Η ανησυχία για τα νοσοκομεία και οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φωτιά στον Real FM: Συνεχίζονται οι έρευνες για την εμπρηστική επίθεση
- Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Σάμο -Σηκώθηκαν ξανά τα εναέρια μέσα (ΒΙΝΤΕΟ)
- Το ΣτΕ επιδίκασε αποζημίωση για τη Μυρτώ της Πάρου
- Σάμος: Έρευνες για τα αίτια πτώσης του ελικοπτέρου
- Οι ταινίες της εβδομάδας: Ούτε μύγα στο σπαθί της
- Κληρονομιές ακινήτων: Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία – Δηλώσεις εξπρές από το γραφείο του συμβολαιογράφου
- Σείεται η γη στο Αρκαλοχώρι – Νέος σεισμός «ταρακούνησε» τους κατοίκους
- Σκόρδο για την ανάπτυξη των μαλλιών
- Εφορία: Σε 60’’ θα μαθαίνει τι απόδειξη «κόπηκε» – Πότε ενεργοποιείται το σύστημα
- «Πάγωσε» η εγκύκλιος για 6ήμερη εργασία στον επισιτισμό