Μετάλλαξη Όμικρον: Αν και ήπια προκαλεί μεγάλη ανησυχία – Γιατί μειώνει τα αντισώματα
Εδώ και λίγες εβδομάδες έχει κάνει την εμφάνισή της στον πλανήτη η μετάλλαξη Όμικρον και απειλεί να αλλάξει το πρόσωπο της πανδημίας του κορονοϊού.
Βάσει των μελετών που έχουν γίνει η μετάλλαξη Όμικρον εμφανίζεται μεταδοτικότερη και φαίνεται ότι διαφεύγει εν μέρει από τα εμβόλια. Ο μεγάλος άγνωστος παραμένει η σοβαρότητα των μολύνσεων, με την ανησυχία από τους επιστήμονες να παραμένει.
Ποιο το επικρατέστερο σενάριο για την εμφάνισή τηςΕίναι αποτέλεσμα μετάλλαξης του SARS-CoV-2 και εντοπίσθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου στην Μποτσουάνα
Η ιδιαιτερότητά της είναι ο αυξημένος αριθμός μεταλλάξεων σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού που εμφανίσθηκε στην Κίνα και σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, όπως η Δέλτα, που κυριαρχεί στον κόσμο από το καλοκαίρι του 2021.
Δεν είναι γνωστό πού και πώς εμφανίσθηκε η Όμικρον. Μία υπόθεση επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων: ο ιός μεταλλάχθηκε αργά και αθόρυβα στον οργανισμό ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, μία διαδικασία που διήρκεσε πολλούς μήνες ώστε να καταλήξει σε μία τελείως διαφορετική εκδοχή του αρχικού στελέχους.
«Είναι πιθανότατα παρούσα στις περισσότερες χώρες»Είναι προφανές ότι είναι πολύ μεταδοτική. Αυτή ήταν υπόθεση κατά την εμφάνισή της, που έγινε βεβαιότητα κατά τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου με βάση την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης σε πολλές χώρες.
Η Όμικρον εξαπλώνεται «με ρυθμούς που δεν έχουμε συναντήσει σε καμία άλλη παραλλαγή» και «είναι πιθανότατα παρούσα στις περισσότερες χώρες», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Η Νότια Αφρική και οι γειτονικές της χώρες κατέγραψαν αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid με την άφιξη της Όμικρον , η οποία γνώρισε αύξηση και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με προεξάρχουσες το Ηνωμένο Βασίλειο και την Δανία.
Ευρύτερα, η Όμικρον είναι πιθανόν να γίνει η κυριαρχούσα παραλλαγή στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Θα αντικαταστήσει οριστικά την Δέλτα;Η πιθανότητα είναι μεγάλη, αλλά οι επιστήμονες αναφέρονται και σε άλλες πιθανότητες: η Ομικρον θα αντικαταστήσει την προκάτοχό της Δέλτα, αλλά τελικά θα της αφήσει και πάλι την θέση ή οι δύο παραλλαγές θα συνυπάρχουν, όπως συμβαίνει με ορισμένα στελέχη της εποχικής γρίπης.
Η Όμικρον μπορεί πιθανόν να επαναμολύνει άτομα που έχουν νοσήσειΕίναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις της Ομικρον, την ώρα που τα σημερινά εμβόλια βρίσκονται στο σημείο όπου η αποτελεσματικότητά τους φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.
Οι μεταλλάξεις της Όμικρον μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανοσία κατά του ιού μέσω των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Συνέπεια: η Όμικρον μπορεί πιθανόν να επαναμολύνει άτομα που έχουν νοσήσει και να προσβάλει σημαντικό αριθμό εμβολιασμένων.
Πολλές πρόσφατες μελέτες, που έγιναν στο εργαστήριο, υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση. Δείχνουν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων απέναντι στην Ομικρον μειώνονται στους εμβολιασμένους με Pfizer/BioNTech, Moderna και επίσης με AstraZeneca ή Sinovac.
Βέβαια, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης φαίνεται ότι επαναφέρει σε μεγάλο βαθμό την ανοσία μέσω αντισωμάτων, όπως ανακοίνωσαν οι Pfizer και BioNTech. Αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτή η ανοσία διαρκεί στον χρόνο.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια χάνουν όλη τους την αποτελεσματικότητα. Διότι, τα αντισώματα δεν αποτελούν παρά το ένα τμήμα της ανοσολογικής απόκρισης, η οποία περιλαμβάνει επίσης τα Τ λεμφοκύτταρα. Αυτή η κυτταρική ανοσία είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί, αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, κυρίως στις σοβαρές μορφές της νόσου.
Ετσι, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην Νότια Αφρική, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech παραμένει κατά μεγάλο βαθμό αποτελεσματικό απέναντι στη βαριά νόσηση, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις.
Η Ομικρον φαίνεται επίσης ότι δημιουργεί προβλήματα στην αγωγή με συνθετικά αντισώματα, που χρησιμοποιούνται κυρίως σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Αντίθετα ελπίζεται ότι η Ομικρον δεν ανθίσταται στα δισκία κατά της Covid που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τις Merck και Pfizer. Ωστόσο, πρόκειται για υπόθεση που πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη.
Γιατί υπάρχει μεγάλη ανησυχίαΑυτό είναι ο μεγάλος άγνωστος. Τα κλινικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ομικρον δεν είναι πιο επικίνδυνη από τις προκατόχους της, κυρίως την Δέλτα.
Είναι πλέον «σχεδόν βέβαιο», δήλωσε στις αρχές του Δεκεμβρίου ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν να είναι λιγότερο επικίνδυνη.
Αλλά πρέπει να ποντάρουμε σε αυτό το ενδεχόμενο; Είναι ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για οπτική πλάνη. Αν η Ομικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη και περισσότερο μεταδοτική, οι συνέπειες θα παραμείνουν σοβαρές σε συλλογικό επίπεδο.
«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Ομικρον ήπια. Ακόμη και αν η Ομικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σε θέση να προκαλέσει κατακλυσμό των συστημάτων υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα για την εξέλιξη αυτή», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
To άρθρο Μετάλλαξη Όμικρον: Αν και ήπια προκαλεί μεγάλη ανησυχία – Γιατί μειώνει τα αντισώματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Ομικρον φέρνει πιο κοντά νέα μέτρα για εμβολιασμένους
- Τι θα κάνει ο Σκλαβενίτης την Κυριακή
- Ένας στους τρεις άντρες έχει κάνει αυτό το πράγμα πίσω από την πλάτη της συντρόφου του
- Σπύρος Σούλης: Ρίχνει άκυρο σε διακοσμήσεις όταν μπερδεύονται γονείς και πεθερικά – Τι είπε για τα σπίτια των πλουσίων
- Καινούριο επιπλωμένο διαμέρισμα 6ου ορόφου 77 τ.μ. με ανεμπόδιστη θέα
- «Έψαχναν το usb ενώ πέθαινε»: Οι δράστες της διαπόμπευσης τη Λίνας Κοεμτζή κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι
- Αυτοί μένουν ελεύθεροι στον Παναθηναϊκό
- Τροχαίο στο Αιγάλεω: Αυτό είναι το όχημα που αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ
- Αυτό το αυτοκίνητο ψάχνει η ΕΛΑΣ για το τροχαίο δυστύχημα στο Αιγάλεω
- Μιχάλης Ρέππας – Αυτός είναι ο λόγος που διακόπτει τα γυρίσματα των «Συμπέθερων από τα Τίρανα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Καιρός – Καλλιάνος: «Μέτριας έντασης» η κακοκαιρία Carmel – Πόσο πιθανό είναι δούμε χιόνια στην Αττική
- Μετάλλαξη Όμικρον: Αν και ήπια προκαλεί μεγάλη ανησυχία – Γιατί μειώνει τα αντισώματα
- Καιρός – Καλλιάνος: «Μέτριας έντασης» η κακοκαιρία Carmel – Πόσο πιθανό είναι να δούμε χιόνια στην Αττική
- Superleague 1: Με ξένους διαιτητές στο VAR η 15η αγωνιστική
- Ελένη Τσολάκη: Έχω την υπομονή, περιμένω να δω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα
- Ζάκυνθος – Άγιος Διονύσιος: Λιτανεία του σεπτού λειψάνου του πολιούχου του νησιού
- Σαρώνει η Ελλάδα στους εμβολιασμούς 3ης δόσης - 2 στους 3 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού
- Αυτές είναι οι τιμές του νέου Ford Focus στην Ελλάδα (pics)
- Οικονόμου για ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή: Έρχονται μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά
- Γαλλία: Η γρίπη των πτηνών ξέσπασε σε πτηνοτροφείο πάπιας
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Μετάλλαξη Όμικρον: Αν και ήπια προκαλεί μεγάλη ανησυχία – Γιατί μειώνει τα αντισώματα
- Ο Ήλιος αποκαλύπτεται μέσα από 150.000 φωτογραφίες
- Σαρώνει η Ελλάδα στους εμβολιασμούς 3ης δόσης - 2 στους 3 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού
- Η Eva Longoria παρουσιάστρια σε ταξιδιωτική εκπομπή του CNN
- Πεπ Γκουαρντιόλα: «Συναγερμός» στη Μάντσεστερ Σίτι με ασαφές τεστ για κορονοϊό
- Αυτές είναι οι τιμές του νέου Ford Focus στην Ελλάδα (pics)
- Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για επεισόδιο με «Θεματοφύλακα του Συντάγματος» σε ΚΕΠ
- Καιρός – Καλλιάνος: «Μέτριας έντασης» η κακοκαιρία Carmel – Πόσο πιθανό είναι να δούμε χιόνια στην Αττική
- Ελένη Τσολάκη: Έχω την υπομονή, περιμένω να δω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα
- Οικονόμου για ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή: Έρχονται μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκυλακάκης: Μέχρι 29 Δεκεμβρίου το νέο αίτημα πληρωμής για το Ταμείο Ανάκαμψης
- «Επιχείρηση απαξίωσης» του Σωτήρη Τσιόδρα ξεκίνησε το Μαξίμου
- «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» – Παρέμβαση εισαγγελέα μετά από εισβολή μέλους τους σε ΚΕΠ στη Θεσσαλονίκη
- Τροχαίο με δύο νεκρούς και εγκατάλειψη στο Αιγάλεω – Το αυτοκίνητο που ψάχνει η Αστυνομία
- Μιχάλης Ρέππας – Αυτός είναι ο λόγος που διακόπτει τα γυρίσματα των «Συμπέθερων από τα Τίρανα»
- Το ΓΑΙΑ του Ιατρικού Αθηνών πουλήθηκε στο ΙΑΣΩ
- «Έφυγε» ο Μιχάλης Κουρουτός – ιστορικός συνδικαλιστικός ηγέτης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
- Σάσμος σπόιλερ: Τα “πάνω-κάτω” έρχονται στη σειρά