Μετάλλαξη Όμικρον: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής – Φόβοι για ανοσία στο εμβόλιο και νέα νόσηση όσων έχουν αναρρώσει
Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με ιδιαίτερα σημαντικές υγειονομικές αλλά και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις.
Οι χώρες επιβάλλουν περιορισμούς και απαγορεύσεις στις πτήσεις τους η μία μετά την άλλη, φοβούμενες την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα
Το νέο στέλεχος ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά σε δείγματα ασθενών με COVID-19 που συλλέχθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2021 στη Μποτσουάνα, ενώ πολύ σύντομα ταυτοποιήθηκε και στη Νότια Αφρική καθώς και σε έναν εμβολιασμένο ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ μετά από ταξίδι στη Νότια Αφρική κατά τα χρονικό διάστημα 22 Οκτωβρίου με 11 Νοεμβρίου 2021.
Το στέλεχος Β.1.1.529 ανιχνεύτηκε και σε άλλο ένα άτομο στο ξενοδοχείο όπου διέμενε σε καραντίνα ο ταξιδιώτης με τον οποίο ήρθε σε επαφή. Ακολούθως, νέες περιπτώσεις COVID-19 που οφείλονται στο νέο στέλεχος καταγράφηκαν στο Ισραήλ και στο Βέλγιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε στο Βέλγιο δεν είχε εμβολιαστεί ούτε είχε προηγουμένως νοσήσει από COVID-19 και είχε ταξιδέψει μόνο στην Αίγυπτο και στην Τουρκία, ενώ εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες μετά το ταξίδι στην Αίγυπτο μέσω Τουρκίας στις αρχές του Νοεμβρίου 2021. Το γεγονός εγείρει ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του νέου στελέχους σε περισσότερες χώρες όχι μόνο της Αφρικής αλλά και άλλων ηπείρων. Κρούσματα COVID-19 που οφείλονται στο νέο στέλεχος έχουν επίσης καταγραφεί σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη με το νέο στέλεχος οδηγεί σε πιο σοβαρή συμπτωματολογία.
32 διαφορετικές μεταλλάξειςΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε τη μετάλλαξη «Όμικρον» και το χαρακτήρισε «στέλεχος ανησυχίας». Το νέο στέλεχος Β.1.1.529 εμφανίζει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό προφίλ 32 μεταλλάξεων στα γονίδια της πρωτεΐνης – ακίδας S που χρησιμοποιεί ο ιός προκειμένου να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο αριθμός και το είδος των μεταλλαγών προκαλούν προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Ο ιολόγος Tom Peacock από το Imperial College London σημειώνει ότι είναι το πρώτο στέλεχος του SARS-CoV-2 με δύο μεταλλαγές που κωδικοποιούν για τη θέση διάσπασης της φουρίνης στην πρωτεΐνη S, τις P681H και N679K. Αυτές οι μεταλλαγές, μαζί με τη H655Υ, σχετίζονται με βελτιωμένη ικανότητα του ιού να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα και αυξημένο δυναμικό μετάδοσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη P681H ανιχνεύεται και στο στέλεχος Δέλτα.
Επιπλέον, η διαγραφή nsp6 (Δ105-107) μπορεί να σχετίζεται με διαφυγή της φυσικής ανοσίας του ανθρώπου, καθώς οδηγεί σε ανταγωνισμό της δράσης των ιντερφερονών που έχουν αντι-ιική δράση, και επιπλέον μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη μεταδοτικότητα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ανιχνευτεί επίσης και στα στελέχη ‘Αλφα, Βήτα, Γάμμα και Λάμδα. Πέρα από τις μεταλλαγές που αφορούν την πρωτεΐνη S, υπάρχουν και άλλες ανησυχητικές μεταλλαγές στο στέλεχος Όμικρον όπως οι R203K και G204R που αφορούν το νουκλεοκαψίδιο, που σχετίζονται με αυξημένη λοιμογονικότητα και έχουν επίσης ανιχνευτεί στα στελέχη ‘Αλφα, Γάμμα και Λάμδα.
Φόβοι για ανοσία στο εμβόλιο και για ασθενείς που θα νοσούν ξανάΟι μεταλλάξεις που ανιχνεύτηκαν στο νέο στέλεχος Όμικρον μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, διαφυγής της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός καθώς και μειωμένης αποτελεσματικότητας των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να καθοριστεί το ακριβές επίπεδο κινδύνου.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία από τα δεδομένα αλληλούχισης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα κρούσματα της Νότιας Αφρικής, όπου φαίνεται ότι το νέο στέλεχος Β.1.1.529 επικρατεί του στελέχους δέλτα. Πρόσφατες συρροές κρουσμάτων COVID-19 σε περιοχές της Νότιας Αφρικής αποδίδονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο νέο στέλεχος Όμικρον. Λαμβάνοντας όλα τα ανωτέρω υπόψη, επιδημιολογικά μοντέλα εκτίμησης κινδύνου προβλέπουν ότι το στέλεχος Όμικρον έχει σαφές πλεονέκτημα ταχείας επικράτησης έναντι του στελέχους Δέλτα.
ΔιάγνωσηΌσον αφορά στη διάγνωση του νέου στελέχους Όμικρον, είναι δυνατή η ταχεία ανίχνευση με την υπάρχουσα τεχνολογία αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) και το S-gene dropout test πριν ακολουθήσει η επιβεβαίωση με την αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού που απαιτεί περισσότερο χρόνο.
Οι εταιρείες Pfizer, Moderna και Novavax έχουν ήδη ανακοινώσει ότι εργάζονται ταχύτατα ώστε να εξακριβώσουν αφενός την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους απέναντι στο νέο στέλεχος Όμικρον και αφετέρου να τα προσαρμόσουν κατάλληλα ώστε να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι του νέου στελέχους.
Συμπερασματικά, το νέο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς το δυναμικό μετάδοσης, επαναλοίμωξης καθώς και διαφυγής της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Σαφή δεδομένα σε σχέση με τα ανωτέρω θα είναι διαθέσιμα εντός των επομένων τεσσάρων εβδομάδων, αναφέρουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας από τη σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης. Επιπλέον, σημειώνουν, η αύξηση των εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των ανεπτυγμένων κρατών και των διεθνών οργανισμών. Η πλειοψηφία των ειδικών σημειώνει ότι ακόμα και στην πιθανότητα επιβεβαίωσης των πλέον δυσμενών σεναρίων, δεν θα επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση της πανδημίας
To άρθρο Μετάλλαξη Όμικρον: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής – Φόβοι για ανοσία στο εμβόλιο και νέα νόσηση όσων έχουν αναρρώσει δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα μέτρα στο τραπέζι: Μάσκα παντού - Καθολικό μπλόκο ανεμβολίαστων σε εστίαση
- «Θερίζει» ο κορωνοϊός στη Ρωσία με 33.548 νέα κρούσματα και 1.224 θανάτους
- Σε κλίμα συγκίνησης το μνημόσυνο για τη Φώφη Γεννηματά στο Α΄ Νεκροταφείο (φωτο - video)
- ΠΑΟΚ-Άρης: Σύλληψη πριν το ντέρμπι - Χαμός στη Θεσσαλονίκη
- Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή: Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο, οι ημερομηνίες για όλο το 2021
- Viral ο παπα-Νικόλας από την Κοζάνη: Δίνει μούντζα στους αρνητές και απαντά στους ιερείς
- Συγκλονίζει ο Καπραβέλος: Στο δεύτερο κύμα πολλοί ασθενείς non Covid πέθαναν περιμένοντας να χειρουργηθούν
- Φώφη Γεννηματά – Συγκίνηση στο μνημόσυνό της – Πώς την τίμησε η οικογένειά της
- J2US: Αποχώρησε οικειοθελώς η Μαρίνα Πατούλη
- Η κακοκαιρία έφερε προβλήματα και στο Μετρό – Πλημμύρισε ο σταθμός «Συγγρού Φιξ»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Καιρός – Λήμνος: Χείμαρρος πέρασε μέσα από σπίτια και προκάλεσε χάος – Το νερό έφτασε τους 80 πόντους
- Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Γέννησε διασωληνωμένη στο Ιπποκράτειο – Η απόλυτη νίκη της ζωής
- Σέρρες – Κορονοϊός: «Αγόρασε πλαστό πιστοποιητικό από τη Βουλγαρία και τώρα χαροπαλεύει διασωληνωμένος»
- Καιρός: Ανεμοστρόβιλος χτύπησε Ηλεία και Μεσσηνία – Οι ζημιές σε Φιλιατρά, Ζαχάρω και Καρδαμύλη
- Γιούχα στον Τζέιμς Χάρντεν από τους οπαδούς της ομάδας του
- Πάτρα: Άγριο επεισόδιο με ράπερ σε γνωστό κλαμπ – Σπασμένα ποτήρια και αίματα
- Χρήστος Συριώτης για Πέτρο Φιλιππίδη: «Οι εξευτελισμοί ήταν συνεχείς»
- Φώφη Γεννηματά: Ανεξίτηλη η «παρακαταθήκη» της στη νέα είσοδο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
- Η Μιχαέλα Λάκη κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της σε τουρνουά 15.000 δολαρίων
- Πατρίς Εβρά: «Συγχαρητήρια στον Λιονέλ Μέσι για τη Χρυσή Μπάλα»
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Μετάλλαξη Όμικρον: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής – Φόβοι για ανοσία στο εμβόλιο και νέα νόσηση όσων έχουν αναρρώσει
- Άκης Σκέρτσος – Κορονοϊός: Οι τρεις λόγοι που η Ελλάδα καταγράφει υψηλό αριθμό νεκρών
- Γιούχα στον Τζέιμς Χάρντεν από τους οπαδούς της ομάδας του
- Καιρός – Λήμνος: Χείμαρρος πέρασε μέσα από σπίτια και προκάλεσε χάος – Το νερό έφτασε τους 80 πόντους
- Χρήστος Συριώτης για Πέτρο Φιλιππίδη: «Οι εξευτελισμοί ήταν συνεχείς»
- Ληστές διέρρηξαν τη βίλα του Αρτούρο Βιδάλ και έκλεψαν τη Mercedes του
- Καιρός: Ανεμοστρόβιλος χτύπησε Ηλεία και Μεσσηνία – Οι ζημιές σε Φιλιατρά, Ζαχάρω και Καρδαμύλη
- Φώφη Γεννηματά: Ανεξίτηλη η «παρακαταθήκη» της στη νέα είσοδο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
- Πεύκη: Επιχειρηματίας καταγγέλλει διάρρηξη στο σπίτι του – Μπέρδεμα με το πόσα λεφτά του πήραν τελικά
- Πάτρα – Κορονοϊός: Πέθανε γνωστός εκπαιδευτικός μετά από μεγάλη μάχη σε νοσοκομείο της πόλης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατερίνα Βρανά για την περιπέτεια της υγείας της: «Αγνόησα κάθε σημάδι – Έλεγα δεν πειράζει που έκανα εμετό κάθε 2 μέρες» (Videos)
- Θα διακινούσε σχεδόν έξι κιλά κάνναβης στη Βόρεια Ελλάδα
- Χριστούγεννα – μέτρα για κορονοϊό: Τοπικοί περιορισμοί για άνετα Χριστούγεννα, είπε ο Θωμαΐδης
- Το επταήμερο του Αντώνη Πανούτσου: Φαντασιώσεις που αντιμετωπίζονται σαν… ιδεολογία!
- Ξανά βροχές και καταιγίδες από τις απογευματινές ώρες σήμερα
- Βανδή – Μπισμπίκης: Χθες το βράδυ διασκέδασαν στα μπουζούκια!
- Βγήκαν τα αποτελέσματα των rapid test του Σαββάτου – Πάνω από 200 οι δωρεάν έλεγχοι χθες στα Χανιά
- Μυριέλλα Κουρεντή – «Ψιλομετάνιωσα που μοιράστηκα το σκηνικό με τον Πέτρο Φιλιππίδη»
- Είχε κλέψει το Αγρίνιο, τον έπιασαν στο Αίγιο
- «Οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια»