Μετάλλαξη Όμικρον: Τα ενθαρρυντικά στοιχεία που μπορεί να είναι... παραπλανητικά - «Περιμένουμε πάνω από 700 διασωληνωμένους»

09:06 10/1/2022 - Πηγή: NewsIt

“Κρίσιμη” χαρακτηρίζουν οι γιατροί την τρέχουσα εβδομάδα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, με τη μετάλλαξη Όμικρον να επελαύνει.

Ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος εκτιμά ότι το άνοιγμα των σχολείων θα επιβαρύνει το ΕΣΥ, ίσως και άνω του 15%, όπως λέει και πως έχουν επαρκείς αποδείξεις

για το εάν η νέα αύξηση στις νοσηλείες από τη μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει αλυσιδωτή πίεση στις ήδη επιβαρυμένες και με κάλυψη πάνω από 90% Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας.

Μιλώντας στο iatropedia.gr είπε πως αν και τα ποσοστά νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα ανά τον κόσμο -και στη χώρα μας άνω του 50%- ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα πίεσης στις ΜΕΘ.

«Αν η πίεση στις ΜΕΘ είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον χαθήκαμε»

“Αυτή τη στιγμή αυτό που ξέρουμε εμείς είναι ότι έχουμε μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ και η πίεση αυτή οφείλεται στην Δέλτα μετάλλαξη. Αυτά είναι τα χειροπιαστά που έχουμε εμείς. Δεν ξέρουμε αν η πίεση αυτή που δεχόμαστε είναι Δέλτα ή είναι Όμικρον. Εάν είναι Όμικρον καήκαμε. Οι διασωληνώσεις είναι στο 100% σήμερα. Δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής. Αν οι 10 διασωληνώσεις που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα είναι Όμικρον, χαθήκαμε. Δεν το ξέρουμε. Πρέπει να έρθουν τα αποτελέσματα των τεστ γονιδιώματος που περιμένουμε για να δούμε την εικόνα”, λέει.

Αυτήν την εβδομάδα θα φανεί η νοσηρότητα της μετάλλαξης Όμικρον στους ανεμβολίαστους και τις ευπαθείς ομάδες, καθώς το μόνο δεδομένο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πως οι πλήρως εμβολιασμένοι -και μάλιστα όσοι έχουν κάνει την επαναληπτική δόση- έχουν σημαντική προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

“Η Όμικρον είναι μια υπερμεταδοτική μετάλλαξη, η οποία κάνει την ίδια περίπου επίπτωση που κάνει και η Δέλτα και οι άλλες παραλλαγές”, λέει ο Νίκος Καπραβέλος και εξηγεί:

“Μόνο που δεν μπορούμε να δούμε αυτή τη στιγμή, ποια είναι η επίδρασή της πάνω στους ανεμβολίαστους. Για τους εμβολιασμένους, βλέπετε, τα κρούσματα είναι τεράστια στον αριθμό αλλά δεν έχουμε την αντίστοιχη πίεση. Με τόσα κρούσματα μέσα σε 5 με 6 ημέρες θα έπρεπε να είχε καταρρεύσει το σύστημα και θα έπρεπε να είχαμε πάρα πολλές διασωληνώσεις. Επομένως σίγουρα κάνει νόσηση, αλλά δεν ξέρουμε την επίπτωση πάνω στους ανεμβολίαστους. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Αυτό λέει και η Αγγλία και όλος ο άλλος κόσμος. Δεν ξέρουμε ακόμα την επίπτωση πάνω στους ανεμβολίαστους και σ’ αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα”, αναφέρει.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία που μπορεί να είναι παραπλανητικά

Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξαν ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρές επιπλοκές, καθώς αναπαράγεται λιγότερο αποτελεσματικά στα κύτταρα των πνευμόνων σε σύγκριση με τα παλαιότερα στελέχη.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, μπορεί να είναι παραπλανητικά, με δεδομένο ότι στις χώρες αυτές υπάρχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και επίσης, το νέο στέλεχος εξαπλώθηκε ταχύτερα στους νεότερους ενήλικες.

Τα σοβαρά περιστατικά και οι βαριές νοσηλείες δεν αποκλείεται να αυξηθούν, όπως λένε τώρα οι ειδικοί, καθώς κατά τη διάρκεια του συγχρωτισμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναμείχθηκαν άτομα όλων των ηλικιών.

Στην περίπτωση αυτή, η εξέλιξη θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που εμφανίζεται σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται τα ήδη “καταπονημένα” νοσοκομεία να δεχθούν ασύμμετρη πίεση, την ώρα που βρίσκονται ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους, λέει ο Διευθυντής της ΜΕΘ του “Παπανικολάου”:

“Τα κρούσματα ξεκίνησαν στην Ελλάδα να εκτινάσσονται στις 23 Δεκεμβρίου. Θέλουμε από εκείνη την ημερομηνία 15 μέρες για να δούμε την επίπτωση που έχει στη νοσηρότητα η Όμικρον και τι νόσο προκαλεί. Τώρα συμπληρώνονται οι 15 μέρες για να δούμε την επίπτωση στις διασωληνώσεις. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα που ολοκληρώθηκε δεν είχαμε την εικόνα. Την επίπτωση στις διασωληνώσεις δεν την ξέρουμε ακόμα. Γι’ αυτό βλέπετε να ανησυχούν όλες οι χώρες του κόσμου και παίρνουν μέτρα. Αν ξέραμε ότι η Όμικρον δεν κάνει επέκταση στους πνεύμονες και πνευμονίες και βαριά νόσο, δεν θα είχαμε συναγερμό”, λέει.

«Περιμένουμε πάνω από 700 διασωληνωμένους»

Ο Νίκος Καπραβέλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Όσο περισσότερο αυξάνεται η κινητικότητα, όπως λέει, τόσο το σύστημα Υγείας κινδυνεύει με κατάρρευση. Η αύξηση μπορεί, μάλιστα, στο οριακό από άποψη αντοχών ΕΣΥ, όπως λέει, μπορεί να ξεπεράσει το 15% με το άνοιγμα των σχολείων σήμερα:

“Δεν είναι δυνατόν η κινητικότητα που θα αναπτυχθεί από τα σχολεία και την έναρξή τους, να μην επηρεάσει τα κρούσματα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό είναι δεδομένο. Τώρα θα είναι 10%, 15%, 20% ; Θα δούμε… Αφού δεν αντέχει το σύστημα υγείας. Αυτή η εβδομάδα που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη”, τονίζει.

Αυτή τη στιγμή, η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία είναι δραματική, τονίζει ο ίδιος. Οι νοσηλείες στις ΜΕΘ επιμένουν σε υψηλά επίπεδα και δεν αποκλιμακώνονται, όπως λέει:

“Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ. Χθες ήταν 642 οι διασωληνώσεις. Ας μην στρογγυλεύουμε τις καταστάσεις. Πεθαίνουν οι άνθρωποι, κι έτσι μειώνονται οι νοσηλείες. Και τη θέση τους παίρνουν άλλες διασωληνώσεις. Άρα υπάρχουν νέες διασωληνώσεις. Εάν δεν πέθαιναν οι ασθενείς, οι διασωληνωμένοι θα ήταν 1.200. Το 4ο κύμα έχει σαρώσει όλη τη χώρα. Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος έχουν δώσει 4.500 χιλιάδες νεκρούς. Οι 50 εισαγωγές που είχαμε στην προηγούμενη εφημερία του Παπανικολάου, δώσαν συνεχόμενες διασωληνώσεις. Το Παπανικολάου είναι 100% γεμάτο και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ έχουμε”, τονίζει.

Μόνο με αύξηση των εμβολιασμών, μείωση της κινητικότητας στην κοινωνία και τήρηση των μέτρων θα δούμε αποφόρτιση της πίεσης στα νοσοκομεία, προσθέτει:

“Αν δεν είχαν αυξηθεί οι εμβολιασμοί θα είχαμε καταστραφεί. Αλλά επειδή δεν είναι αρκετό αυτό το ποσοστό, βλέπουμε αυτές τις διακυμάνσεις. Η αποκλιμάκωση θα έρθει μόνο όταν δείτε μια φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων κλπ. Εμείς περιμένουμε πάνω από 700 διασωληνώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα μαθηματικά μοντέλα, όχι εμείς. Δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε 400 ή 500 διασωληνωμένους. Άρα είμαστε σε κρίσιμη φάση. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος”, επισημαίνει ο γιατρός.

«Η πανδημία θέλει σχέδιο αντιμετώπισης»

Μόνο με τους εμβολιασμούς, τα μέτρα προστασίας και την αποφυγή των συνωστισμών και των επαφών θα μπορέσουμε να νικήσουμε την πανδημία, αναφέρει ο εντατικολόγος Νίκος Καπραβέλος:

“Η πανδημία θέλει ένα σχέδιο αντιμετώπισης. Σε όλο τον κόσμο το σχέδιο αυτό έχει τρία σημεία: Εμβολιασμούς, μέτρα προστασίας και αποφυγή των επαφών και των συνωστισμών. Φαίνεται πως το δικό μας σχέδιο έχει αποτύχει. Γιατί βλέπετε τον αριθμό των νεκρών και τον αριθμό των διασωληνώσεις και την πίεση στο σύστημα Υγείας”, σημειώνει ο ίδιος ο οποίος μεταφέρει την αγωνία του για τις νοσηλείες άλλων νοσημάτων -εκτός Covid- που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς, όπως λέει:

“Τι γίνεται και με τα υπόλοιπα νοσήματα; Πόσα χειρουργεία αναβάλλονται; Έχει καταστραφεί το “Παπανικολάου”. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχουν αναβληθεί τα εξωτερικά ιατρεία, είναι καταστροφή. Το λέμε με όλη τη σημασία της λέξης. Αν δεν δούμε τι έχει φταίξει και δεν το διορθώσουμε, δηλαδή να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς, να προσέξουμε τα μέτρα προστασίας μάσκες παντού μέσα έξω και αποφυγή των επαφών και των συνωστισμών δεν θα ξεμπερδέψουμε ποτέ”, καταλήγει.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

To άρθρο Μετάλλαξη Όμικρον: Τα ενθαρρυντικά στοιχεία που μπορεί να είναι... παραπλανητικά - «Περιμένουμε πάνω από 700 διασωληνωμένους» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετάλλαξη Όμικρον, - Περιμένουμε, 700,metallaxi omikron, - perimenoume, 700