Μια νέα υπηρεσία για την αντιμετώπιση καρδιολογικών παθήσεων στο ΥΓΕΙΑ: Τροποποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος

12:25 2/12/2020 - Πηγή: NewsIt

Τα τελευταία χρόνια μελετάται εντατικά ο ρόλος του αυτόνομου νευρικού συστήματος στην πρόκληση και διατήρηση πολλών καρδιολογικών παθήσεων όπως η κολπική μαρμαρυγή, η αρτηριακή υπέρταση, οι κοιλιακές ταχυκαρδίες και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πλέον συχνή αρρυθμία στους ενήλικες και αποτελεί μία σύγχρονη επιδημία προσβάλλοντας το 3% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως. Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια και αυξάνει σημαντικά την θνητότητα στους πάσχοντες. Η αγωγή με αντιαρρυθμικά φάρμακα είναι επιτυχής μόνο στο 50%

των περιπτώσεων και πολλές φορές συνοδεύεται από ανεπιθύμητες και επικίνδυνες παρενέργειες. Οι δε επεμβατικές μέθοδοι για την εκρίζωση της αρρυθμίας (ablation) δεν είναι πάντοτε επιτυχείς. Ο Δρ Δημοσθένης Κατρίτσης, Διευθυντής της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ την τελευταία δεκαετία ασχολείται με την τροποποίηση του αυτονόμου νευρικού συστήματος για την αντιμετώπιση ανθεκτικών μορφών κολπικής μαρμαρυγής, και το 2013 δημοσίευσε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology) την πρώτη παγκοσμίως τυχαιοποιημένη μελέτη που αποδείκνυε την κλινική χρησιμότητα της τεχνικής του. Η τεχνική εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αποτυχίας των συμβατικών μεθόδων ablation και σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, μειώνει σοβαρά τον κίνδυνο υποτροπής της αρρυθμίας χωρίς να εκθέτει τον ασθενή σε υψηλότερους κινδύνους επιπλοκών ή να παρατείνει τον χρόνο στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο και τη νοσηλεία, εν γένει, όπως συμβαίνει με άλλες προσεγγίσεις. Η τροποποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος για την αντιμετώπιση ανθεκτικών μορφών κολπικής μαρμαρυγής έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές θεραπείας, και η Γ’ Καρδιολογική Κλινική θεωρείται διεθνώς κέντρο αναφοράς για την πάθηση.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι το άλλο μεγάλο πρόβλημα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ, 35% του γενικού πληθυσμού άνω των 20 ετών πάσχει από αρτηριακή υπέρταση, ενώ σε ηλικίες άνω των 60 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 67%! Περίπου 12-18% των υπερτασικών ασθενών πάσχουν από ανθεκτική υπέρταση, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική θεραπεία ακόμη και με την χρήση τουλάχιστον 3 αντιυπερτασικών φαρμάκων. Την τελευταία δεκαετία αναπτύσσονται μέθοδοι για την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών μέσω νεφρικής απονευρώσεως η οποία καταστρέφει μέρος του νεφρικού πλέγματος πέριξ των νεφρικών αρτηριών. Το πλέγμα αυτό θεωρείται υπεύθυνο για τη πυροδότηση νευρικών ανακλαστικών μηχανισμών που συντελούν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το ενδιαφέρον  για τη νεφρική απονεύρωση έχει ανανεωθεί μετά τη  δημοσίευση των πρόσφατων μελετών στο Lancet και το European Heart Journal και με την χρήση νέων καθετήρων. Δημιουργούνται έτσι κέντρα αναφοράς για την εφαρμογή της μεθόδου, μεταξύ των οποίων και το ΥΓΕΙΑ, και τα νεότερα αποτελέσματα είναι λίαν ικανοποιητικά.

Η τεχνική είναι σχετικά απλή και όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες στερείται επιπλοκών. Απαιτείται μόνο μια μέρα νοσηλείας και σε έμπειρα χέρια είναι απολύτως ασφαλής για τον ασθενή. Η νεφρική απονεύρωση θεωρείται ιδιαίτερα πρωτοποριακή προσέγγιση και, επιπλέον, δοκιμάζεται και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και επικίνδυνες για τη ζωή κοιλιακές αρρυθμίες.

Του Δημοσθένη Κατρίτση
Καρδιολόγος, Διευθυντής Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

To άρθρο Μια νέα υπηρεσία για την αντιμετώπιση καρδιολογικών παθήσεων στο ΥΓΕΙΑ: Τροποποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα