Μητσοτάκης – Σασόλι: Να είναι μόνιμο το Ταμείο Ανάκαμψης – «Καρφιά» του Πρωθυπουργού για την Τουρκία

15:35 27/5/2021 - Πηγή: NewsIt

Στην ανάγκη το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί ένας σταθερός, ένας μόνιμος θεσμός, συμφώνησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου. 

“Διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε συνέντευξη που έδωσες, σήμερα, σε μεγάλη καθημερινή ελληνική εφημερίδα, τις σκέψεις σου, οι οποίες είναι και δικές μας σκέψεις για την ενδεχόμενη δυνατότητα το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί ένας σταθερός, ένας μόνιμος θεσμός, ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτό προϋποθέτει φυσικά -όπως σωστά είπες-

ότι τα κράτη-μέλη θα αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου προς τη σωστή κατεύθυνση. Απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων με κοινωνική φροντίδα, ψηφιακός μετασχηματισμός, εκπαίδευση και κατάρτιση της νέας γενιάς. Αυτές θα είναι οι προκλήσεις που θα κληθούμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια καθώς η πανδημία πια σταδιακά υποχωρεί σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες”, είπε ο Πρωθυπουργός καλωσορίζονας τον Σασόλι.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησε: “Σήμερα, με τα σχέδια ανάκαμψης η Ευρώπη δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και στα εθνικά κοινοβούλια. Δεν αρκεί όμως αυτό, δεν φτάνει αυτό, γιατί συνειδητοποιούμε ότι η κρίση που βιώνουμε είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φανταζόμασταν. Γι’ αυτό, αγαπητέ, Κυριάκο με χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι, πραγματικά, συνειδητοποίησες ότι θα ήταν χρήσιμο και σημαντικό αυτού του είδους τα εργαλεία να καταστούν σταθερά και μόνιμα. Γιατί αν είναι επαρκή και χρήσιμα για τους 15 αυτούς μήνες κρίσης θα μπορούν να είναι και για το μέλλον και πιστεύω ότι αυτή είναι μία πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού”.

Μεταναστευτικό – προσφυγικό και Τουρκία

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσφυγική – μεταναστευτική κρίση και όσα έγιναν τον Μάρτιο του 2020 στα σύνορα του Έβρου.

“Την τελευταία φορά που επισκέφτηκες τη χώρα μας ήταν εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης. Και δεν αναφέρομαι στην υγειονομική κρίση του covid, αλλά στην προσφυγική – μεταναστευτική κρίση όταν δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν με κρατική ενθάρρυνση να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας και να εισέλθουν στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τότε η Ελλάδα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων προστάτεψε τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα της Ευρώπης. Και χάρηκα ιδιαίτερα που και οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών εντός λίγων ημερών βρέθηκαν μαζί μου στον Έβρο για να στείλουν αυτό το μήνυμα με απόλυτη σαφήνεια: Ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και ότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες ως πιόνια σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Και θέλω να σε ευχαριστήσω -ακόμα μία φορά- γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στην πρώτη γραμμή πιέζοντας τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να μπορέσουμε επιτέλους να συνεννοηθούμε και με αίσθημα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης να υλοποιήσουμε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα δώσει μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε μία κοινή πρόκληση”.

“Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που αναφερθήκατε στην τελευταία και προηγούμενη επίσκεψή μου, στην Ελλάδα, που όντως έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της τεράστιας αυτής κρίσης. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, κατά την οποία η Τουρκία προσπαθούσε πραγματικά να εργαλειοποιήσει -να χειραγωγήσει με συγχωρείτε- να χρησιμοποιήσει άντρες, γυναίκες και παιδιά. Εμείς χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή πολιτική, βεβαίως για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Σαφώς υποστηρίζουμε το νέο αυτό Σύμφωνο, το οποίο προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο φιλόδοξοι. Κανένας δεν πρέπει να επιτρέπει να μην υπάρχει επαρκής αντιμετώπιση, σε αυτό το φαινόμενο κυρίως στις χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες σε αυτό. Και ξέρετε, αισθανόμαστε και ένα αίσθημα ματαίωσης ενίοτε, γιατί συνειδητοποιούμε ότι γίνονται προσπάθειες ενθάρρυνσης υποβοήθησης αυτού του φαινομένου. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα ήθελα να πω ότι, όντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να καταδείξει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα. Και πρέπει να αναφέρω, επίσης, ότι υπάρχουν τεράστιες εντάσεις και πιέσεις πέραν της Ευρώπης και εκτός της Ευρώπης οι οποίες επηρεάζουν σαφώς στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση της ασφάλειας στην Ευρώπη”, απάντησε ο Νταβίντ Σασόλι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γ΄ Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ, Πρέσβης Λεωνίδας Ροκανάς, η Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρέσβης Ιωάννης Βράιλας.

To άρθρο Μητσοτάκης – Σασόλι: Να είναι μόνιμο το Ταμείο Ανάκαμψης – «Καρφιά» του Πρωθυπουργού για την Τουρκία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης – Σασόλι, Ταμείο Ανάκαμψης – Καρφιά, Πρωθυπουργού, Τουρκία,mitsotakis – sasoli, tameio anakampsis – karfia, prothypourgou, tourkia