«Να απελευθερωθεί άμεσα» η ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί ζητά το Φεστιβάλ των Καννών

16:20 19/12/2022 - Πηγή: NewsIt

Η σύλληψη της ηθοποιού και ακτιβίστριας, Ταρανέ Αλιντουστί, από τις Αρχές του Ιράν έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπό της. Τώρα, το Φεστιβάλ των Καννών «καταδικάζει σθεναρά» τη σύλληψη και απαιτεί την «άμεση απελευθέρωσή» της

Η ηθοποιός συνελήφθη προχθές Σάββατο (17.12.2022)

στο Ιράν, επειδή υποστήριξε το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα της, την ώρα που οι αιματηρές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και 3 μήνες, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Η Ταρανέ Αλιντουστί είναι η πιο γνωστή προσωπικότητα που έχει συλληφθεί σε σχέση με αυτές.

«Αλληλέγγυο με την ειρηνική μάχη που διεξάγει για την ελευθερία και τα δικαιώματα των γυναικών», το Φεστιβάλ των Καννών της απηύθυνε σήμερα «την αμέριστη υποστήριξή του» στα social media, ενώ και άλλες διασημότητες και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν το Ιράν από το Σαββατοκύριακο να αφήσει ελεύθερη την ηθοποιό και ακτιβίστρια.

     Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.           

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Festival de Cannes (@festivaldecannes)

ΟΗΕ, Pet Shop Boys και άλλοι ζητούν την άμεση απελευθέρωση της Ταρανέ Αλιντουστί

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε στο AFP «βαθιά ανησυχία» για τη σύλληψή της, υπογραμμίζοντας πως «όλοι οι συλληφθέντες επειδή διαδήλωσαν ειρηνικά πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι».

Το βρετανικό συγκρότημα Pet Shop Boys, καταγγέλλοντας τη «φασιστική κυβέρνηση» στο Ιράν, δημοσιοποίησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της ηθοποιού και συνδέσμους που παραπέμπουν σε άρθρα για τη σύλληψή της.

«Η θαρραλέα ηθοποιός του Ιράν συνελήφθη», έγραψε στο Instagram η συνάδελφός της, Γκολσιφτέχ Φαραχανί, που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στο Ιράν προτού διαφύγει στο εξωτερικό.

Η Ταρανέ Αλιντουστί «είναι μία από τις πιο ταλαντούχες και αναγνωρισμένες ηθοποιούς του Ιράν», έγραψε η Κάμερον Μπέιλι, διευθύντρια του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Τορόντο, στον Καναδά. «Ελπίζω πως θα απελευθερωθεί σύντομα για να συνεχίσει να εκπροσωπεί τη δύναμη του ιρανικού κινηματογράφου».

Η 38χρονη Ταρανέ Αλιντουστί είναι γνωστή στο εξωτερικό για τους ρόλους της στις ταινίες του σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, μεταξύ των οποίων «Ο εμποράκος», που έλαβε Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2017. Έχει παίξει επίσης στην ταινία του Σαϊντ Ρουστάγι «Leila’s Brothers» που παρουσιάστηκε φέτος στο Φεστιβάλ των Καννών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο «Να απελευθερωθεί άμεσα» η ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί ζητά το Φεστιβάλ των Καννών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα