Νίκος Δένδιας – Σεργκέι Λαβρόφ: Συνάντηση για Ουκρανία, Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο

00:04 18/2/2022 - Πηγή: NewsIt

Ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, θα έχουν στη συνάντησή τους την Παρασκευή (18.02.2022) οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με σχετική εκτενή ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Στην ημερήσια διάταξη είναι επίσης

η διευθέτηση του Κυπριακού, η κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική, στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία. Θα αναλυθεί η συνεργασία των χωρών μας στα πολυμερή φόρα, πρωτίστως στον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΣΕΠ», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι «οι προσεγγίσεις της Μόσχας και της Αθήνας για κομβικά ζητήματα ‘συνηχούν’. Τα κράτη μας τάσσονται υπέρ της διευθέτησης των συγκρούσεων αποκλειστικά με πολιτικά-διπλωματικά μέσα, με αυστηρή προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Πρόκειται για την πέμπτη, όπως σημειώνεται, δια ζώσης συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ν.Δένδια και Σ.Λαβρόφ από το 2019, με πιο πρόσφατη εκείνη στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μ.Θάλασσα στις 24 Μαΐου 2021. Έκτοτε οι δύο υπουργοί είχαν τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες (9 Αυγούστου, 8 Νοεμβρίου 2021 και 12 Ιανουαρίου 2022), ενώ στα τέλη Ιανουαρίου 2021 στην Αθήνα και στις αρχές Νοεμβρίου 2021 στη Μόσχα, διεξήχθησαν πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, θα συζητηθεί και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στις 8 Δεκεμβρίου 2021, και τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της 22ας Δεκεμβρίου 2021. Μεταξύ των θεμάτων προτεραιότητας είναι «ο εμπορικός-επενδυτικός τομέας, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η κατοχύρωση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο κυβερνήσεις, κατά τη φετινή χρονιά θα συνεχιστεί η υλοποίηση του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Β.Πούτιν και του Κ.Μητσοτάκη ως συμβολική υπενθύμιση «των 200 ετών από την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, αποφασιστική συμβολή στην επιτυχία του οποίου έπαιξε η Ρωσία». Το ρωσικό ΥΠΕΞ απαριθμεί μια σειρά πολιτιστικών και ιστορικών εκδηλώσεων, οι οποίες στοχεύουν στο να αναδειχθούν «οι φωτεινές σελίδες της κοινής μας ιστορίας»: «Η νίκη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στο ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828-29 επέτρεψε να συμπεριληφθεί στη συνθήκη ειρήνης της Αδριανούπολης το 1829, το άρθρο για την παραχώρηση από την οθωμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα καθεστώτος αυτονομίας. Η Ρωσία ήταν το πρώτο κράτος, που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία. Στις 5/17 Σεπτεμβρίου 1828, ο Έλληνας στην καταγωγή, διπλωματικός απεσταλμένος της Ρωσίας, Μ.Ν.Βούλγαρης, ενεχείρισε τη συστατική επιστολή των διαπιστευτηρίων του στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας (1828-1831) και πρώην επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (1816-1822) Ιωάννη Καποδίστρια. Το γεγονός αυτό σήμανε την καθιέρωση των ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων, οι οποίες αριθμούν ήδη 194 χρόνια.

Αναφερόμενο στον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών, το ρωσικό ΥΠΕΞ καταγράφει την σταθερή αυξητική τάση που ακολουθεί την πτώση της αρχικής περιόδου της πανδημίας. «Βάσει των αποτελεσμάτων του 2021, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε συγκριτικά με το 2020 κατά 67,1% και έφθασε τα 4,5 δισ. δολ. ΗΠΑ, μέγεθος ρεκόρ που ξεπερνά το προ πανδημίας, του 2019, κατά 8,5%. Οι ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 70,1% έως τα 4,2 δισ. δολ. ΗΠΑ, οι εισαγωγές από την Ελλάδα κατά 34,1% έως τα 298,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Το ύψος των απευθείας ελληνικών επενδύσεων στη Ρωσία φθάνουν αθροιστικά περί τα μέσα του 2021, τα 30 εκατ. δολ. ΗΠΑ, ενώ των ρωσικών στην Ελλάδα τα 646 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Συνεχίζεται η υλοποίηση ιδιωτικών ρωσικών επενδύσεων σε μεγάλα έργα στον κλάδο των κατασκευών, του εμπορίου και της αγροτικής οικονομίας», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ. Υπογραμμίζεται επίσης ότι «η Ρωσία είναι αξιόπιστος εξαγωγέας ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα, καλύπτει περισσότερο από το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Το 2021 οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έφθασαν τα 3,3 δισ. κυβικά μέτρα, αυξημένες κατά 9,3% σε σχέση με το 2020. Θετική δυναμική καταγράφεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά: οι δείκτες του 2020 ήταν ανώτεροι από τον όγκο του αερίου που εστάλη στην Ελλάδα το 2019, κατά 25,6%. Υπεγράφη συμπληρωματική συμφωνία στο ισχύον έως το 2026 συμβόλαιο μεταξύ της Gazprom Export LLC και της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, σχετικά με τις αμοιβαία επωφελείς προϋποθέσεις περαιτέρω εξαγωγών αερίου».

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, τονίζεται επίσης η επαναλειτουργία της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομική, βιομηχανική και επιστημονικο-τεχνική συνεργασία και η πραγματοποίηση της 13ης συνεδρίασής της στα τέλη Νοεμβρίου 2021 στη Μόσχα, με σχεδιασμό η επόμενη να γίνει φέτος στην Ελλάδα. Αναδεικνύεται η συνεργασία στον τομέα της κατάσβεσης των θερινών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και επισημαίνεται ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη συνδρομή στους εταίρους μας στον τομέα της αντιμετώπισης κρίσεων και στο εξής».

«Η επίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς», καταλήγει το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Νίκος Δένδιας – Σεργκέι Λαβρόφ: Συνάντηση για Ουκρανία, Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα