Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί θέλει τόσο πολύ Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά και πώς μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ
Λίγες μόλις ημέρες πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστά τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια για τη Γροιλανδία, τον Παναμά και τον Καναδά.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθάρισε τη διάθεσή του για επιθετική αναθεώρηση της γεωπολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν από
Με λίγα λόγια θέλει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν την Γροιλανδία, τον Παναμά και τον Καναδά. Το ερώτημα είναι γιατί θέλει τόσο πολύ και πού αποσκοπούν τα γεωπολιτικά του παιχνίδια;
Ερωτώμενος για την πρόθεσή του να αποφύγει τη στρατιωτική ή οικονομική πίεση στον Παναμά και τη Γροιλανδία, ο Τραμπ αρνήθηκε να δώσει διαβεβαιώσεις. «Όχι, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για κανένα από τα δύο», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Αλλά μπορώ να πω το εξής: τα χρειαζόμαστε για την οικονομική μας ασφάλεια».
Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει τη διάθεσή του να προχωρήσει σε διεκδικήσεις για τη Διώρυγα του Παναμά, καθώς και για την αγορά της Γροιλανδίας, την οποία ελέγχει η Δανία, επαναφέροντας στο προσκήνιο θέματα κυριαρχίας που προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις. Ακόμα, δεν απέκλεισε την επιβολή σκληρών δασμών στη Δανία, αν αντιδράσει για το θέμα της Γροιλανδίας. Την ίδια στιγμή, ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ πραγματοποίησε «ιδιωτική επίσκεψη» στο νησί της Αρκτικής.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής», χαρακτηρίζοντας το όνομα «όμορφο». Παράλληλα, υπογράμμισε την πρόθεσή του να επιβάλει σημαντικούς δασμούς στο Μεξικό και τον Καναδά.
Η αμερικανική στρατιωτική βάση Pituffik Space Base στη Γροιλανδία – Ritzau Scanpix/Thomas Traasdahl via REUTERS
Γιατί ο Τραμπ θέλει Γροιλανδία και την Διώρυγα του Παναμά;Σε ανάλυσή του το CNN, σημειώνει ότι υπάρχει μέθοδος στην επεκτατική νοοτροπία του Τραμπ αλλά ελλοχεύει κίνδυνος η σκληρή ρητορική του να γυρίσει μπούμερανγκ.
Ο ένας και μοναδικός στο είδος του Τραμπ, παλεύει με τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ σε έναν νέο κόσμο που διαμορφώνεται από την άνοδο της Κίνας, τις ανισότητες της παγκοσμιοποίησης, το λιώσιμο των πολικών πάγων και την αστάθεια των μεγάλων δυνάμεων.
Η στάση του ενσαρκώνει επίσης την αρχή «Πρώτα η Αμερική», δηλαδή τη χρήση ισχύος των ΗΠΑ για την αδιάκοπη επιδίωξη εθνικών συμφερόντων, ακόμη και με τον εξαναγκασμό μικρότερων, συμμαχικών δυνάμεων.
Οι συλλογισμοί του Τραμπ σχετικά με τον τερματισμό της Συνθήκης για τη Διώρυγα του Παναμά δείχνουν ιδιαίτερα την ενασχόληση της νέας κυβέρνησης με την εισβολή ξένων δυνάμεων στο δυτικό ημισφαίριο. Αυτή δεν είναι μια νέα ανησυχία – ήταν ένα σταθερό νήμα στην αμερικανική ιστορία, που χρονολογείται από το Δόγμα Μονρόε στη δεκαετία του 1820, όταν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες αποτελούσαν την απειλή. Το ζήτημα άντεξε και κατά τη διάρκεια των κομμουνιστικών φόβων του Ψυχρού Πολέμου. Οι σημερινοί σφετεριστές είναι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.
Η πεποίθηση του Τραμπ, εν τω μεταξύ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κυβερνούν υπέρτατα στη δική τους σφαίρα επιρροής είναι επίσης ένας σημαντικός υπαινιγμός για το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί βασικά παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και ενδεχομένως ακόμη και την Ταϊβάν.
Όμως η νεοαποικιοκρατία του 21ου αιώνα αποτελεί τεράστιο ρίσκο και φαίνεται βέβαιο ότι θα προσκρούσει κατά μέτωπο στο διεθνές δίκαιο. Και ο Τραμπ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ισχύ της Αμερικής, καταστρέφοντας τις συμμαχίες που οικοδομήθηκαν επί γενεές και αποξενώνοντας τους φίλους της.
Ο Τραμπ διατηρεί στο τραπέζι την απειλή της στρατιωτικής ισχύοςΟ Τραμπ έριξε λάδι στη φωτιά σε έναν κόσμο που περιμένει με τρόμο τη δεύτερη θητεία του, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα απέφευγε να χρησιμοποιήσει μέσα στρατιωτικού ή οικονομικού εξαναγκασμού για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά ή της Γροιλανδίας: «Όχι, δεν μπορώ να δεσμευτώ για κάτι τέτοιο» απάντησε ο Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο. «Αλλά μπορώ να το πω αυτό, τις χρειαζόμαστε για την οικονομική ασφάλεια».
Δεν είναι η πρώτη φορά που Τραμπ προβαίνει σε ανάλογους λεονταρισμούς για τη Διώρυγα του Παναμά, και εκτιμάται ευρέως ότι ο πραγματικός στόχος του είναι η κλιμάκωση της διπλωματικής πίεσης και όχι η κατάκτηση των δύο χωρών. Και σε αυτό το πλαίσιο ίσως εντάσσεται και η αιφνιδιαστική επίσκεψη Τραμπ του υιού Τραμπ στη Γροιλανδία.
Την ίδια στιγμή οι Καναδοί ανακουφίστηκαν όταν είδαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός έναντι του Καναδά περιοριζόμενος στην απειλή χρήσης οικονομικής και μόνο ισχύος.
«Όχι, (μόνο) οικονομική ισχύ» απάντησε ο εκλεγμένος πρόεδρος στην ερώτηση εάν εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στις ένοπλες δυνάμεις για να προσαρτήσει τον Καναδά. Σχολίασε ωστόσο σκωπτικά ότι η γειτονική χώρα «επιδοτείται» από τις ΗΠΑ για την προστασία της.
Είχε προηγηθεί, την Δευτέρα, ανάρτηση του Τραμπ στον ιστότοπο Truth Social. Στην ανάρτηση ο Τραμπ ανέφερε ότι θα ήταν προς το συμφέρον του Καναδά να γίνει η «51η Πολιτεία» των ΗΠΑ.
«Αν ο Καναδάς συγχωνευόταν με τις ΗΠΑ, δεν θα υπήρχαν τελωνειακοί δασμοί, οι φόροι θα μειώνονταν σημαντικά και ο Καναδάς θα ήταν απολύτως ασφαλής απέναντι στην απειλή των ρωσικών και κινεζικών πλοίων που τον περικυκλώνουν συνεχώς. Μαζί, τι μεγάλο έθνος που θα ήμασταν!» ανέφερε στην εν λόγω ανάρτηση, την ίδια ημέρα που το Κογκρέσο επικύρωνε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Είναι απίθανο ο Τραμπ να πετύχει αυτό που θέλει με τον Καναδά, τον Παναμά ή τη Γροιλανδία, σημειώνει στην ανάλυσή του το CNN.
Έτσι, η στρατηγική του θα μπορούσε να στοχεύει στην επίτευξη καλύτερων συμφωνιών για τις ΗΠΑ – ίσως μια έκπτωση για τα αμερικανικά πλοία που διέρχονται από τη βασική πλωτή οδό μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού Ωκεανού, μεγαλύτερη αμερικανική πρόσβαση σε σπάνια ορυκτά στη Γροιλανδία και σε θαλάσσιες διαδρομές που αποκαλύπτονται από το λιώσιμο των πολικών πάγων, καθώς και μια νέα εμπορική συμφωνία με τον Καναδά που θα μπορούσε να ευνοήσει τους αμερικανούς κατασκευαστές.
Ο Τραμπ θα ήταν βέβαιο ότι θα παρουσίαζε όποιο από αυτά ως μια τεράστια νίκη που μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να έχει επιτύχει, ακόμη και αν καταλήξουν να είναι μάλλον «διακοσμητικές» όπως το σύμφωνο ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά της πρώτης θητείας του.
Αλλά οι απειλές του Τραμπ δίνουν σάρκα και οστά σε ένα από τα σκεπτικά της εξωτερικής του πολιτικής: ότι κάθε χώρα θα πρέπει να επιδιώκει επιθετικά τους στόχους της μονομερώς με τρόπο που αναπόφευκτα θα ωφελήσει ισχυρά, πλούσια έθνη όπως οι ΗΠΑ.
«Ως πρόεδρος, έχω απορρίψει τις αποτυχημένες προσεγγίσεις του παρελθόντος και με υπερηφάνεια βάζω την Αμερική πρώτα, όπως ακριβώς θα πρέπει να βάζετε και εσείς τις χώρες σας πρώτα. Αυτό πρέπει να κάνετε κι εσείς», δήλωσε ο Τραμπ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2020.
Φορτηγό πλοίο μεταφοράς διέρχεται από τη διώρυγα του Παναμά
Πώς οι απειλές του Τραμπ θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκΤο επεκτατικό όραμα του Τραμπ αποτελεί παράδειγμα της ιδεολογίας «Πρώτα η Αμερική» και αντικατοπτρίζει την υπέρτατη αυτοπεποίθησή του ενόψει της δεύτερης θητείας του, την οποία είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει για να αφήσει ένα σημάδι που θα καθορίσει την εποχή του στον παγκόσμιο ρόλο της Αμερικής.
Και η προσωποποίηση της αρχής του ισχυρού που θριαμβεύει επί του αδύναμου μπορεί επίσης να φανερώσει την προσέγγισή του σε άλλα παγκόσμια ζητήματα – κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι κατανοεί τον φόβο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το έθνος στο οποίο εισέβαλε θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Η Ρωσία έχει κάποιον ακριβώς στο κατώφλι της, και θα μπορούσα να καταλάβω το συναίσθημά τους γι’ αυτό», είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος.
Και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό – του οποίου η ήδη καταδικασμένη καριέρα υπέστη ένα τελικό πλήγμα εξαιτίας των απειλών του Τραμπ για τους δασμούς – διακωμώδησε τα σχέδια του Τραμπ που δημοσίευσε στα social media έναν χάρτη που εμφανίζει τον Καναδά ως μέρος των ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο ο Καναδάς να γίνει μέρος των ΗΠΑ» έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ο Τριντό.
Αυτή η αντίδραση δείχνει το μειονέκτημα της προσέγγισης του Τραμπ. Ο εκφοβισμός του απέναντι στους φίλους της Αμερικής μπορεί να αποξενώσει ολόκληρους πληθυσμούς. Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής φοβούνται ότι οι αμερικανικές απειλές και οι πιέσεις στη Λατινική Αμερική μπορεί στην πραγματικότητα να ωθήσουν τα έθνη πιο κοντά στην Κίνα.
Και οι προσβολές ότι ο Καναδάς είναι καλύτερα να είναι η «η 51η Πολιτεία» είναι πιθανό να σκληρύνει την κοινή γνώμη εναντίον του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ και να δυσκολέψει τον επόμενο πρωθυπουργό του Καναδά να κλείσει συμφωνίες μαζί του.
Η περιφρόνηση του Τραμπ για τον πατριωτισμό των άλλων λαών θα μπορούσε επίσης να δηλητηριάσει τις μακροβιότερες φιλίες της Αμερικής ή ακόμα και να τρομάξει ολόκληρους πληθυσμούς.
«Η πλειοψηφία στη Γροιλανδία το βρίσκει αρκετά τρομακτικό και αρκετά άβολο… ότι οι ΗΠΑ, με έναν ασεβή τρόπο, δείχνουν ότι θα ήθελαν να αγοράσουν τη Γροιλανδία ή να ελέγχουν τη Γροιλανδία», δήλωσε η Aaja Chemnitz, μέλος του δανικού κοινοβουλίου και κάτοικος της Γροιλανδίας, στην Erin Burnett του CNN.
«Η Γροιλανδία δεν είναι MAGA. Η Γροιλανδία δεν πρόκειται να γίνει MAGA».
Οι τρεις βασικοί λόγοι που ο Τραμπ θέλει την ΓροιλανδίαΗ γεωπολιτική θέση
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι η ιδιοκτησία της Γροιλανδίας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί επίσης να ενδιαφέρεται για τους φυσικούς πόρους της Γροιλανδίας.
Η Γροιλανδία είναι μια αυτόνομη περιοχή της Δανίας με πληθυσμό μόλις 56.000 κατοίκους. Έχει πλούσια αποθέματα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα, όμως η ανάπτυξή της είναι αργή και οι κάτοικοί της εξαρτώνται κυρίως από την αλιεία και τις ετήσιες επιδοτήσεις από τη Δανία.
Κατέχει μια μοναδική γεωπολιτική θέση, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η πρωτεύουσά της το Νουούκ είναι πιο κοντά στη Νέα Υόρκη παρά στην πρωτεύουσα της Δανίας την Κοπεγχάγη.
Η περιοχή θεωρείται εδώ και καιρό «κλειδί» για την ασφάλεια των ΗΠΑ, ειδικά για την απόκρουση πιθανής επίθεσης από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ulrik Pram Gad, ανώτερο ερευνητή στο Δανικό Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών.
Η θαλάσσια οδός του ΒορειοδυτικούΠεράσματος περνάει κατά μήκος των ακτών της, και το νησί αποτελεί μέρος της στρατηγικής θαλάσσιας περιοχής Γροιλανδία-Ισλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο.
Πολικές αρκούδες στη Γροιλανδία – NASA OMG/Handout via REUTERS
Τα σπάνια μεταλλεύματα
Ακόμα πιο ελκυστικά για τον Τραμπ φαίνεται να είναι τα πλούσια κοιτάσματα φυσικών πόρων της Γροιλανδίας, σύμφωνα με τον Klaus Dodds, καθηγητή γεωπολιτικής στο Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Αυτοί οι πόροι περιλαμβάνουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καθώς και σπάνιες γαίες, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανεμογεννητριών και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ευκαιρίες από το λιώσιμο των πάγων
Το λιώσιμο των πάγων και η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας της Αρκτικής δίνουν στη Γροιλανδία μια πρώτη θέση στην κλιματική κρίση, αλλά ορισμένοι βλέπουν επίσης οικονομικές ευκαιρίες καθώς η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει τη χώρα.
Η απώλεια πάγου έχει ανοίξει τις ναυτιλιακές διαδρομές, αυξάνοντας τον χρόνο πλοήγησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Βόρειο Ημισφαίριο. Η ναυτιλία στην Αρκτική αυξήθηκε κατά 37% έως το 2024, σύμφωνα με το Αρκτικό Συμβούλιο.
Μπορεί τελικά ο Τραμπ να αγοράσει την Γροιλανδία;Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Γροιλανδίας έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα ότι η αρκτική χώρα μπορεί να αγοραστεί. Παρόλα αυτά, η συζήτηση εγείρει ερωτήματα για το ποιο θα είναι το μέλλον της σχέσης της Γροιλανδίας με τη Δανία και τις ΗΠΑ.
«Δεν είμαστε προς πώληση και δεν θα είμαστε ποτέ προς πώληση. Δεν πρέπει να χάσουμε τον πολυετή αγώνα μας για ελευθερία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Mute Egede σε ανάρτησή του στο Facebook τον Δεκέμβριο.
Ο Kuupik V. Kleist, πρώην πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, είπε ότι ο Τραμπ μιλούσε περισσότερο με πολίτες των ΗΠΑ παρά με Γροιλανδούς. «Δεν βλέπω τίποτα στο μέλλον που θα άνοιγε το δρόμο για μια πώληση. Δεν αγοράζεις απλώς μια χώρα ή έναν λαό», είπε με τη σειρά του στο CNN.
Τα σχόλια όμως του Τραμπ έρχονται σε μια ενδιαφέρουσα στιγμή για τη Γροιλανδία: Η κυβέρνησή της υπό την ηγεσία των Ινουίτ έχει αυξήσει τα αιτήματα για ανεξαρτησία από τη Δανία. Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, ο πρωθυπουργός Egede ζήτησε να αφαιρεθούν οι «δεσμοί της αποικιακής εποχής».
Η Γροιλανδία επιδιώκει να ενισχύσει την ανεξαρτησία της διαφοροποιώντας την οικονομία της μακριά από την αλιεία. Άνοιξε ένα νέο αεροδρόμιο στο Νουούκ τον Νοέμβριο ως μέρος των σχεδίων για την αύξηση του τουρισμού ωστόσο, εξακολουθεί να βασίζεται σε μια ετήσια επιχορήγηση περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Δανία, η οποία έχει αποδειχθεί ένα μεγάλο “εμπόδιο” στον δρόμο προς την ανεξαρτησία.
«Τι θα έκανε η Γροιλανδία αν ο Τραμπ προσέφερε, ας πούμε, 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για να έχει ένα διαφορετικό είδος σύνδεσης;» διερωτήθηκε ο Dodds.
Ορισμένοι Γροιλανδοί πολιτικοί καταθέτουν την ιδέα μιας ειδικής ένωσης, παρόμοιας με αυτήν που έχουν οι ΗΠΑ με τα Νησιά Μάρσαλ, όπου η Γροιλανδία θα έχει κυριαρχία αλλά και οικονομική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για συμφωνίες για ορισμένα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Προς το παρόν, παραμένει ασαφές πόσο μακριά θα συνεχίσει ο Τραμπ τη δηλωμένη επιθυμία του να αποκτήσει τη Γροιλανδία μόλις αναλάβει την εξουσία.
Και η Διώρυγα του Παναμά στα σχέδια ΤραμπΕκτός από την Γροιλανδία, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε κατηγορήσει τον Δεκέμβριο τον Παναμά ότι επιβάλλει υπερβολικά τέλη για τη χρήση της Διώρυγας και δήλωσε ότι, εάν ο Παναμάς δεν διαχειριστεί τη διώρυγα με αποδεκτό τρόπο, θα απαιτήσει από τον σύμμαχο των ΗΠΑ να την παραδώσει.
Η διώρυγα, με μήκος 51 μιλίων (82 χλμ.), είναι μια σημαντική υδάτινη οδός που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό, επιτρέποντας στα πλοία να αποφύγουν μια επιπλέον απόσταση 7.000 ναυτικών μιλίων (13.000 χλμ.) γύρω από το άκρο της Νότιας Αμερικής.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της διώρυγας, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε τα «υπέρογκα» τέλη που επιβάλλονται στην αμερικανική κυβέρνηση, το ναυτικό και τις επιχειρήσεις για τη χρήση της διώρυγας.
«Τα τέλη που επιβάλλει ο Παναμάς είναι γελοία», έγραψε. «Αυτή η πλήρης “εκμετάλλευση” της χώρας μας θα σταματήσει άμεσα».
Τα πλοία που χρησιμοποιούν τη διώρυγα πρέπει να πληρώνουν τέλη που καθορίζονται από την Αρχή της Διώρυγας. Τα μεταβλητά τέλη έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω ξηρασιών που επιδεινώθηκαν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι οποίες στερεύουν κρίσιμα αποθέματα νερού και μειώνουν τη χωρητικότητα της διώρυγας.
Η κυβέρνηση του Παναμά έχει την ιδιοκτησία και τη λειτουργία της διώρυγας μέσω μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας, της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά, εδώ και 25 χρόνια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε επίσης την απόφαση των ΗΠΑ να παραδώσουν τη Διώρυγα του Παναμά το 1999 βάσει μιας συνθήκης που υπέγραψε ο Τζίμι Κάρτερ ως «ανοησία που σπατάλησε τα πλεονεκτήματα της αμερικανικής ισχύος».
Ισχυρίστηκε ψευδώς ότι τα αμερικανικά πλοία υφίσταντο διακρίσεις στα τέλη διέλευσης και ότι η Κίνα, και όχι ο Παναμάς, εκμεταλλευόταν την πλωτή οδό.
«Δώσαμε τη διώρυγα του Παναμά στον Παναμά. Δεν την δώσαμε στην Κίνα και την καταχράστηκαν», δήλωσε ο Τραμπ λίγο πριν φτάσει η σορός του Κάρτερ στην Ουάσινγκτον πριν από την κηδεία του που θα γίνει την Πέμπτη (09.01.2025).
«Ήταν μεγάλο λάθος», είπε ο Τραμπ για την απόφαση του Κάρτερ. Ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Λευκού Οίκου από το 1977 έως το 1981, πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου σε ηλικία 100 ετών.
To άρθρο Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί θέλει τόσο πολύ Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά και πώς μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λάρισα – Τσούκαλης: Αρχίζουν και ανοίγουν στόματα
- Προσβλητικός Έλον Μασκ κατά Τριντό: Κορίτσι μου, δεν είσαι πια κυβερνήτης του Καναδά
- Επιστήμονες έκαναν πρωτοφανή ανακάλυψη στα ανοικτά των ακτών της Χιλής
- Μασκ σε Τριντό: Κορίτσι μου, δεν είσαι πια κυβερνήτης του Καναδά, δεν έχει σημασία τι λες
- Συνελήφθη ο δολοφόνος της 35χρονης που βρέθηκε νεκρή σε υπόγειο το 2022
- Κώστας Καραμανλής για Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
- Σάρα Τζέσικα Πάρκερ: Αγαπώ την Άννα Βίσση, φώναξε η ηθοποιός - Δείτε βίντεο
- «Βαραίνει» ο καιρός: Πυκνά χιόνια και μέσα στις πόλεις την Κυριακή
- Χαμός στις πρωινές εκπομπές για τον Πέτρο Κουσουλό – Αντιδράσεις για την απόφαση να κόψει κομμάτι βασιλόπιτας στην Ειρήνη Μουρτζούκου
- Συνελήφθη ο οδηγός που ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο χθες στο Αγρίνιο με θύμα τη μητέρα του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί θέλει τόσο πολύ Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά και πώς μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ
- Covid-19: Ο κόσμος άλλαξε πέντε χρόνια μετά την εμφάνισή της – «Δεν θα είναι η τελευταία πανδημία»
- Εξοικονομώ 2025: Από σήμερα «στον αέρα» οι πλατφόρμες υποβολής αιτήσεων
- Εξοικονομώ 2025 – Αλλάζω θερμοσίφωνα: Από σήμερα «στον αέρα» οι πλατφόρμες υποβολής αιτήσεων
- Πέτρος Φιλιππίδης: «Ένα χρόνο ήμουν στη φυλακή για μια κυρία που έλεγε ψέματα» – Ένταση στη δίκη
- Πέτρος Κουσουλός για τη βασιλόπιτα και το κομμάτι που έκοψε στην Ειρήνη Μουρτζούκου: Εκπλήσσομαι από τα σχόλια
- La Repubblica: Σίφνος, Νάξος και Ίος τα ιδανικά ελληνικά νησιά για διακοπές το 2025
- Βίκυ Κουλιανού: Σίγουρα θα έπρεπε να έχω θέση στο GNTM
- Live η σύσκεψη του newsit.gr σήμερα 8 Ιανουαρίου 2025
- Κηφισός: Μπορεί να βρεθούν και άλλες λίμνες – Ανησυχία και από την ύπαρξη καταρρακτών
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί θέλει τόσο πολύ Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά και πώς μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ
- ΑΑΔΕ: Τα 24 σημαντικότερα έργα και δράσεις του 2024
- Λίμπερτυ – Λέτη Πολύζου: «Δεν υπάρχει αυτοκτονία» λέει ο Γιώργος Καλλιακμάνης για τους θανάτους της εικαστικού και της κόρης της
- «Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για άλλη πανδημία» – Ανησυχία 5 χρόνια μετά τον κορονοϊό
- Συρία: Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Αλ Τζολάνι είχε επιβλέψει την εκτέλεση δυο γυναικών για «απιστία και μοιχεία»
- Ελλάδα – Σερβία 17-13: Σπουδαία νίκη και πρόκριση για την Εθνική πόλο ανδρών στο World Cup της Ρουμανίας
- Ο «εφιάλτης» Τραμπ – Μασκ – Λε Πεν και ο πολιτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας
- Covid-19: Ο κόσμος άλλαξε πέντε χρόνια μετά την εμφάνισή της – «Δεν θα είναι η τελευταία πανδημία»
- Βίκυ Κουλιανού: Σίγουρα θα έπρεπε να έχω θέση στο GNTM
- La Repubblica: Σίφνος, Νάξος και Ίος τα ιδανικά ελληνικά νησιά για διακοπές το 2025
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Περιστέρι: Συνελήφθη 43χρονος για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών
- Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 2.500 ευρώ – Οι ημερομηνίες “κλειδιά”
- «Βαραίνει» ο καιρός: Πυκνά χιόνια και μέσα στις πόλεις την Κυριακή
- Η Γερμανία πιέζει να αμβλυνθούν οι κυρώσεις της ΕΕ στη Συρία
- Παναθηναϊκός- Νέες φανέλες: Αποκαλυπτήρια από την ΚΑΕ
- ΙΕΛΚΑ: Πώς κινήθηκαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ
- Μεταπνευμονοϊός (HMPV): Ποια συμπτώματα προκαλεί και τι να προσέχουμε
- Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία (10/1)
- Δίκη Φιλιππίδη: «Πέντε χρόνια δεν έχει ακουστεί η φωνή μου»
- Χυδαία απάντηση Μασκ σε Τριντό: «Κορίτσι μου, δεν είσαι πια κυβερνήτης του Καναδά»