Ο Mr Chipita στέλνει μήνυμα από τους Δελφούς: “Είναι πρωτοφανές να εισάγουμε φουντούκια”

17:27 12/6/2020 - Πηγή: NewsIt

«Η επιστροφή στην παραγωγή θα καθορίσει την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας» είναι το μήνυμα που στέλνει από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ζητώντας την ίδια στιγμή να δοθούν κίνητρα στους νέους.

Ο επιχειρηματίας, με την πλούσια δράση στον τομέα των τροφίμων, στην ομιλία του στο Φόρουμ έφερε ως παράδειγμα τις εισαγωγές φουντουκιών, ένα υλικό που κατά κόρον χρησιμοποιείται στα κρουασάν, όπου

η εταιρεία του κατέχει ισχυρή θέση στις παγκόσμιες αγορές. Ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Είναι πρωτοφανές να εισάγουμε φουντούκια, καθώς παρόλο που γειτονεύουμε με τις μεγαλύτερες παραγωγούς φουντουκιού στον κόσμο, ωστόσο δεν μπορούμε να αναπτύξουμε κι εμείς ανάλογη δραστηριότητα, για να έχουμε επάρκεια».

Συνέχισε το λόγο του, συγκρίνοντας τις επαγγελματικές ανησυχίες που έχουν οι νέοι, οι οποίοι ενώ αρνούνται να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο της παραγωγής, την ίδια στιγμή επιδιώκουν να δημιουργήσουν μία νεοφυή επιχείρηση (Start up), για να την πουλήσουν το συντομότερο δυνατό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν θέλει να μπει στην παραγωγή. Όλοι θέλουν να κάνουν μία start up και να την πουλήσουν σε 2 με 3 χρόνια για να αποκομίσουν γρήγορο κέρδος»

Από τις γειτονιές της Αθήνας στις αγορές του κόσμου

Ποιος είναι όμως ο επιχειρηματίας, στον οποίο οφείλεται η παγκόσμια αναγνωρισιμότητα του σήματος Chipita; Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1976 από μία μικρή οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων τη Recor, έως ότου καταφέρει να δημιουργήσει έναν ελληνικό όμιλο με χαρακτήρα πολυεθνικής. Η Chipita διαθέτει σήμερα, 16 εργοστάσια σε τέσσερις ηπείρους και παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, με πωλήσεις που ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ. Ο δρόμος ωστόσο, δεν ήταν όλα τα χρόνια «στρωμένος με ροδοπέταλα».

Στον κόσμο των επιχειρήσεων μπήκε από πολύ νωρίς, καθώς η Recor, αποτελούσε δημιούργημα του παππού του που κληρονόμησε και ο πατέρας του, στη συνέχεια όμως διαχειρίστηκαν συγγενικά του πρόσωπα. Εκεί ο Σπ. Θεοδωρόπουλος εργαζόταν σε νεαρή ακόμα ηλικία. Εκείνα τα χρόνια, κι ενώ ο ίδιος εργαζόταν στο εν λόγω γαλακτοπωλείο, σε κάποιο άλλη γειτονιά, οι αδελφοί Γαβαλάκη, που εξειδικεύονταν στις εργολαβίες οικοδομών, ίδρυσαν μία εταιρεία τροφίμων με την επωνυμία Chipita.

Αποκτώντας το πτυχίο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕ) ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, αποφάσισε να πειραματιστεί στον επιχειρηματικό στίβο και στην παραγωγή κρουασάν, καθώς ως φοιτητής ακόμα, δοκιμάζοντας ένα κρουασάν σε ζαχαροπλαστείο της οδού Πατησίων, του «γεννήθηκε» η ιδέα να τυποποιήσει το προϊόν.

Έτσι, για το συσκευασμένο κρουασάν μακράς διάρκειας ξεκινούσε ένα ταξίδι, που έμελλε να έχει μεγάλη επιτυχία, στο χώρο των σνακ. Σταθμός στην επαγγελματική του πορεία, ήταν το 1981, όταν ξεκίνησε να εργάζεται για την ιταλική εταιρεία ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών, Aligel, από όπου απέκτησε σημαντική εμπειρία, που τον οδήγησε μόλις λίγα χρόνια αργότερα, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μίας εταιρείας που εξειδικευόταν στην παραγωγή κι εμπορία πραλίνας φουντουκιού.

Από τα τρόφιμα στα σπίρτα

Διάλειμμα από τη δραστηριότητά του στον τομέα των τροφίμων και στροφή στην εισαγωγή σπίρτων από την Ιταλία, έκανε για μερικά χρόνια, όταν καταργήθηκε το μονοπώλιο που μέχρι τότε είχε το ελληνικό Δημόσιο. Για ενάμιση χρόνο κι έως ότου η ελληνική Κυβέρνηση αποφασίσει την απαγόρευσή τους για λόγους ασφαλείας, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος εισήγαγε σπίρτα πρώτης ποιότητας από την Ιταλία και τα πουλούσε στην Ελλάδα. Εκείνο το διάστημα, είδε τις πωλήσεις του να εκτοξεύονται και ο ίδιος κατάφερε να αποκτήσει ένα μικρό κεφάλαιο.

Η σχέση του με την Chipita

Το 1987 ήταν ο σημαντικότερος σταθμός στην πορεία του στο χώρο των σνακ, καθώς, χρησιμοποιώντας τα κέρδη από το εμπόριο σπίρτων και με ένα τραπεζικό δάνειο, απέκτησε από τα αδέλφια Γαβαλάκη το 50% της Chipita, που τότε αποτελούσε μία μικρή βιοτεχνία για γαριδάκια και σνακ στο Μοσχάτο με 45 εργαζόμενους και τζίρο περίπου 400 χιλ. ευρώ. Σε τρία μόλις χρόνια απέκτησε και το υπόλοιπο 50%, ενώ σύντομα δημιούργησε μία παραγωγική μονάδα στη Λαμία, από όπου τα είδη διατροφής και σνακ του ομίλου, ξεκίνησαν τη διαδρομή τους στις αγορές του κόσμου.

Σημαντικοί σταθμοί μέχρι σήμερα, αποτέλεσαν η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε στην Chipita, ένα διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο, από όπου ενισχύθηκε η ρευστότητά της, – η είσοδος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το 1994, – η συγχώνευση με την Δέλτα, τη Goody΄s και τον Μπάρμπα Στάθη το 2006, έτος που δημιουργήθηκε η Vivartia, η οποία ένα χρόνο αργότερα εξαγοράστηκε από την MIG, τοποθετώντας τον Σπ. Θεοδωρόπουλο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Τρία μόλις χρόνια αργότερα, το 2010, ο δραστήριος επιχειρηματίας, αγόρασε εκ νέου την Chipita, μαζί με τον όμιλο Olayan και με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες.

Αλλαγή κουλτούρας

Έχοντας διανύσει όλη αυτή την επιχειρηματική πορεία, ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει κάθε λόγο να ζητάει από την Πολιτεία, να δώσει κίνητρα για την παραγωγή και τη βιομηχανία, ζητώντας από τους νέους να αρχίσουν να στρέφονται προς αυτούς τους τομείς, γιατί όπως λέει, έτσι η Ελλάδα θα πετύχει την ανάπτυξη.

To άρθρο Ο Mr Chipita στέλνει μήνυμα από τους Δελφούς: “Είναι πρωτοφανές να εισάγουμε φουντούκια” δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα