Ο ανασχηματισμός που αργεί, ο «συναγερμός» για την προεδρία Τραμπ και η στρατηγική απέναντι στους «κλώνους» του

07:07 24/1/2025 - Πηγή: NewsIt

Η θετική απήχηση που είχε στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης η κεντροδεξιά επιλογή του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως και αυτή του Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής, βάζουν φρένο στις εισηγήσεις που δεχόταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την προεδρική εκλογή.

Ένα ακόμη επιχείρημα για την αναβολή, μέχρι νεωτέρας, του ανασχηματισμού και του σχεδιασμού για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι και τα θετικά

μηνύματα των δημοσκοπήσεων, με το Μέγαρο Μαξίμου να αισιοδοξεί ότι με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει μέχρι την εξάντληση της τετραετίας θα πετύχει τη νίκη στις εκλογές.

Γιατί δεν είναι προτεραιότητα ο ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εντοπίσει από καιρό φαινόμενα δυσλειτουργίας στο κυβερνητικό σχήμα και καθυστερήσεις, όμως, όπως δηλώνουν στο newsit συνομιλητές του, ο ανασχηματισμός δεν είναι σε αυτή τη χρονική στιγμή η προτεραιότητα του.

«Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν είναι οπαδός των συχνών αλλαγών στη σύνθεση της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή προέχει να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις και να βελτιωθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών» δηλώνουν οι ίδιες πηγές.

Τι απαντά το Μαξίμου στα περί «δεξιάς στροφής»

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, να υπάρξουν αλλαγές, με συμμετοχή στο υπουργικό συμβούλιο και στελεχών με πιο δεξιό πρόσημο, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης ψηφοφόρων που έφυγαν προς κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ.. Εισηγήσεις που, προσώρας τουλάχιστον, απορρίπτονται από τον κ. Μητσοτάκη.

«Πρώτον, δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού. Δεύτερον, για τα του ανασχηματισμού ο μόνος που γνωρίζει είναι ο Πρωθυπουργός. Τρίτον, δεν υπάρχει ανάγκη εξισορρόπησης γιατί δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη στροφή. Τα περί (δεξιάς) στροφής είναι αναλύσεις με όρους προηγούμενων δεκαετιών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το βλέμμα μας δεν είναι στραμμένο προς κάποια στροφή. Είναι στραμμένο προς τους πολίτες κα τα πολλά προβλήματα που ακόμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Παράταση της αγωνίας «γαλάζιων» στελεχών

Η εκτίμηση που υπάρχει μεταξύ «γαλάζιων» στελεχών είναι ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι πιο πιθανό να δρομολογηθούν προς τις αρχές του καλοκαιριού ή και πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Αύγουστο, προκειμένου να δοθεί σήμα επανεκκίνησης στην στροφή προς τον τελευταίο εκλογικό κύκλο.

Κάποιοι δε εκτιμούν ότι είναι πιθανό ο πρωθυπουργός να δρομολογήσει σημειακές αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών, και όχι έναν δομικό ανασχηματισμό, λόγω «έλλειψης πάγκου».

Στα κρίσιμα υπουργεία ο πρωθυπουργός έχει τοποθετήσει κορυφαία, δοκιμασμένα στελέχη, τα οποία ακολουθούν απαρέγκλιτα την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, και εκτιμάται ότι δύσκολα θα μπορούσαν να βρεθούν εκτός του κυβερνητικού σχήματος ή και να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο, όπως για παράδειγμα οι κύριοι Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Γεραπετρίτης, Δένδιας, Κικίλιας, η κ. Κεραμέως, ή ακόμη και άλλοι υπουργοί με Πασοκικές ρίζες, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το τάιμινγκ, όλα δείχνουν, ότι ο πρωθυπουργός εστιάζει στις τρέχουσες προκλήσεις, με κυριότερη τον «τυφώνα Τραμπ»… Στον αντίκτυπο των πολιτικών του στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην ασφάλεια αλλά και στην τυχόν ενίσχυση των… «κλώνων» του γενικότερα στην Ευρώπη.

Οι θέσεις της Αθήνας για τις απειλές Τραμπ προς την Ευρώπη

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 3 Φεβρουαρίου, με μόνο αντικείμενο την προεδρία Τραμπ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να καθορίσουν τη γραμμή άμυνας απέναντι στις απειλές του Αμερικανού Προέδρου σε κάθε επίπεδο αλλά και απέναντι στον κίνδυνο περαιτέρω ενίσχυσης ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται με τη θέση ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι ίσως το τελευταίο εφαλτήριο που χρειαζόταν η ΕΕ για «να περάσει από τα λόγια στις πράξεις», ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητας της και προχωρώντας στη στρατηγική της αυτονομία.

Η πρόταση της Αθήνας είναι να υπάρξει ενιαία αμυντική πολιτική, με αύξηση των αμυντικών δαπανών μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Ανάκαμψης, όπως αυτού που δημιουργήθηκε την εποχή του Covid.

To άρθρο Ο ανασχηματισμός που αργεί, ο «συναγερμός» για την προεδρία Τραμπ και η στρατηγική απέναντι στους «κλώνους» του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ,trab