Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ περιμένει από τον Μπάιντεν να παρατείνει τη συμφωνία του «ψυχρού πολέμου» για τον έλεγχο των εξοπλισμών

20:59 11/1/2021 - Πηγή: NewsIt

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ότι περιμένει από τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παρατείνει την ισχύ της τελευταίας μεγάλης συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών η οποία εκπνέει τον επόμενο μήνα, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο ηλικίας 89 ετών Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

δηλώνει ότι υπολογίζει στον Μπάιντεν με τον οποίο έχει συναντηθεί πολλές φορές, για να παρατείνει την ισχύ της συμφωνίας New START.

Η εν λόγω συμφωνία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, που έχουν αναπτυχθεί σε πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά που διαθέτουν οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο και η οποία συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο στον έλεγχο των εξοπλισμών παγκοσμίως.

«Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο ίδιος (ο Μπάιντεν) είχε πει ότι η συμφωνία θα πρέπει να παραταθεί», δηλώνει ο Γκορμπατσόφ και προσθέτει :«Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε περαιτέρω περικοπές. Πρέπει να συζητήσουμε και να προσαρμόσουμε τα στρατιωτικά δόγματα».

Ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος στη δεκαετία του 1980 με τις συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τις δημοκρατικές του μεταρρυθμίσεις συνέβαλε στον τερματισμό του «ψυχρού πολέμου», εισακούεται μέχρι σήμερα από κάποιους στο Κρεμλίνο λόγω της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει να διαχειρίζεται τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, είχε δηλώσει ότι επιθυμεί την παράταση της συμφωνίας New START η οποία εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου, αν και παραμένει ασαφές για πόσο διάστημα θα πρέπει να συνεχισθεί η οποιαδήποτε παράταση.

Η Ρωσία προτείνει την παράταση της ισχύος της συμφωνίας New Start από ένα έως πέντε χρόνια χωρίς νέες προϋποθέσεις, κάτι που η Ουάσινγκτον είχε απορρίψει.

Επί προεδρίας Τραμπ η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε το 2019 από την συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, κατηγορώντας την Μόσχα ότι την παραβιάζει, κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε.

Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε επίσης τον περασμένο Νοέμβριο από την Συνθήκη Open Skies (Ανοιχτοί Ουρανοί), που αποτελεί μια συμφωνία εναέριας επιτήρησης στρατιωτικών δυνάμεων και δραστηριοτήτων.

Ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος απευθύνει μέσω της συνέντευξής του έκκληση για πολιτική βούληση και διάλογο, δηλώνει ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα υιοθετήσει την δέσμευση που είχαν αναλάβει οι δύο πλευρές στην επί Σοβιετικής Ένωσης συνάντηση κορυφής του 1985.

Στην διακήρυξη εκείνης της συνάντησης κορυφής αναφερόταν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος είναι αδικαιολόγητος, ότι σε έναν τέτοιο πόλεμο δεν θα υπάρξει νικητής και πως καμία πλευρά δεν θα πρέπει να επιδιώξει να αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή.

«Η Ρωσία πρόσφατα είχε προτείνει στους Αμερικανούς να επιβεβαιώσουν αυτήν την φόρμουλα», δηλώνει ο Γκορμπατσόφ στην συνέντευξή του και προσθέτει ότι «τώρα που θα έρθει η νέα κυβέρνηση θα είναι καλό να επαναλάβουμε την πρότασή μας».

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ λέει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα πρέπει έγκαιρα να εντάξουν στις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και άλλες χώρες που είναι πυρηνικές δυνάμεις.

To άρθρο Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ περιμένει από τον Μπάιντεν να παρατείνει τη συμφωνία του «ψυχρού πολέμου» για τον έλεγχο των εξοπλισμών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα