Ο όμιλος Sani/Ikos ανοίγει τον δρόμο για τον βιώσιμο τουρισμό στη Μεσόγειο

16:29 25/10/2023 - Πηγή: NewsIt

Σημαντικές επιδόσεις σε όλο το φάσμα της αειφορίας, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η θετική επίδραση στις τοπικές κοινωνίες και τα οικοσυστήματα και η υπεύθυνη διακυβέρνηση, καταγράφει η ετήσια Έκθεση ESG για το 2022 (ESG – environment, society, governance) του ξενοδοχειακού Ομίλου Sani/Ikos για το 2022, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Στον απολογισμό του Ομίλου παρουσιάζονται, μέσα από χρηματοοικονομικά και άλλα στοιχεία, τα αναλυτικά αποτελέσματα όλων των δράσεων και πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης

που εφαρμόζει στο πλαίσιο των προγραμμάτων αειφορίας, Sani Green και Ikos Green, εστιάζοντας σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: τη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχείων του, Sani Resort και Ikos Resorts, μέσα από τις αρχές της κλιματικής ουδετερότητας, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του οικοσυστήματος, τη θετική επίδραση στην κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες στην εργασία και έμπρακτη υποστήριξη στις τοπικές κοινότητες, την ενίσχυση της οικονομίας, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στήριξη της τοπικής παραγωγής.

«Παρατηρούμε πως όλοι οι stakeholders βάζουν ψηλά τον πήχη στις επιδόσεις αειφορίας για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Μελέτες δείχνουν πως οι μετοχές εταιρειών με θετικές ESG βαθμολογίες έχουν καλύτερες επιδόσεις στις παγκόσμιες αγορές, ενώ τα ισχυρά προγράμματα βιωσιμότητας συνεπάγονται και αποτελεσματικότερη διαχείριση ρίσκου. Συνεπώς, οι επενδυτές φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν περισσότερο σε περιπτώσεις καλύτερης διαχείρισης αυτών των κινδύνων. Αλλά και με τους πελάτες μας ισχύει το ίδιο. Για παράδειγμα, από την έρευνα της Booking.com για το 2023 προκύπτει ότι πάνω από το 75% των ταξιδιωτών θέλει να ταξιδέψει με πιο βιώσιμο τρόπο το 2024 – μία τάση που διαπιστώνουμε ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος και στα ξενοδοχεία μας. Πέρα από τους επενδυτές και τους πελάτες, υπάρχει κι άλλο -ιδιαίτερα σημαντικό- ενδιαφερόμενο μέρος, οι εργαζόμενοι. Βλέπουμε ότι το ESG αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο προσλήψεων, μίας και οι νέοι -κυρίως- εργαζόμενοι θέλουν να εργαστούν για εταιρείες που έχουν θετική επίδραση στο περιβάλλον και την κοινωνία. Πολύ εύστοχα, η McKinsey σε πρόσφατη μελέτη της κάνει λόγο για «εταιρικό οξυγόνο» ή «κοινωνική άδεια» όταν αναφέρεται στην αποδοχή του κοινού για τις βιώσιμες πρακτικές μιας επιχείρησης», επισημαίνει η διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani/Ikos, Ελένη Ανδρεάδη.

Πρότυπα βιώσιμης λειτουργίας τα θέρετρα του Ομίλου στην Μεσόγειο

Ο Όμιλος Sani/Ikos είναι πρωτοπόρος σε τομείς βιώσιμης λειτουργίας, όπως η διαχείριση ενέργειας, νερού και απορριμμάτων, έχοντας θέσει φιλόδοξο τριπλό στόχο για μηδενικό άνθρακα (net zero) έως το 2030, μηδενικά πλαστικά μίας χρήσης και μηδενικά απόβλητα προς υγειονομική ταφή έως το τέλος του 2024 – τομείς στους οποίους σημείωσε σημαντική πρόοδο το 2022.

Πλέον, όλα τα θέρετρα Sani και Ikos σε Ελλάδα και Ισπανία είναι ανθρακικά ουδέτερα και ηλεκτροδοτούνται με ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές εγγυημένης προέλευσης, έχοντας λάβει τις σχετικές πιστοποιήσεις (ISO 14064-1:2018, ISO 50001:2018). Η ανθρακική στρατηγική του Ομίλου περιλαμβάνει σειρά δράσεων με ορίζοντα το 2030, όπως σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, εξηλεκτρισμό των εγκαταστάσεων και του στόλου οχημάτων. Ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο δημιουργήθηκε φέτος στην Κω, για την παροχή «πράσινης» ενέργειας στο Ikos Aria, ενώ σε συνεργασία με το ελληνικό Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών έχει ξεκινήσει ο υπολογισμός των απορροφήσεων άνθρακα στο δάσος της Σάνης στην Χαλκιδική, με στόχο την αύξησή τους.

Αλλά και στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ο Όμιλος κατέγραψε σημαντικά αποτελέσματα την περασμένη χρονιά. Τα πλαστικά μίας χρήσης μειώθηκαν κατά 70% σε όλα τα ξενοδοχεία του, συγκριτικά με το 2018, ενώ οι επιδόσεις του στην ανακύκλωση υλικών (ανακυκλώνονται πάνω από 20 είδη υλικών, με διαλογή στην πηγή) βελτιώθηκαν πάνω από 20% σε ετήσια βάση, φτάνοντας το 70% στο γυαλί, το 80% στο χαρτί και το 100% στα λεγόμενα επικίνδυνα υλικά. Παράλληλα, ο Όμιλος δουλεύει και πάνω στη μείωση της σπατάλης τροφίμων με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στις κουζίνες, ενώ τα παραγόμενα οργανικά απορρίμματα δρομολογούνται για κομποστοποίηση ως πρώτη επιλογή και εναλλακτικά για παραγωγή βιοαερίου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του zero waste μέχρι την επόμενη χρονιά.

«Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο του net zero», σημειώνει η κυρία Ανδρεάδη. «Η συνολική εικόνα είναι ευρύτερη από την χρήση ενέργειας. Μην ξεχνάμε ότι κοντά στο 8-10% του πετρελαίου καταλήγει στην παραγωγή πλαστικού. Πέραν της πλαστικής ρύπανσης, είναι και αυτό ένα σημαντικό στοιχείο της συνολικής εξίσωσης και της πρόκλησης που έχουμε να αντιμετωπίσουμε για τον μηδενισμό του άνθρακα».

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία των οικοσυστημάτων

Η προστασία των προορισμών και των ευάλωτων μεσογειακών οικοσυστημάτων αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής βιωσιμότητας του Ομίλου Sani/Ikos, που συνεργάζεται με πληθώρα ΜΚΟ και επιστημονικών ινστιτούτων για προγράμματα προστασίας της φύσης & των ζώων, καθώς και για την προώθηση του οικολογικού τουρισμού στους επισκέπτες.
• Σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προστατεύει τα 225 είδη πουλιών -πολλά από αυτά απειλούμενα- που ζουν στους υγροτόπους της Σάνης, ενώ έχει αναπτύξει δράσεις ορνιθοπαρατήρησης για τους επισκέπτες.
• Στηρίζει τη δράση της οργάνωσης iSea για την καταγραφή των δελφινιών στον Θερμαϊκό Κόλπο.
• Δημιούργησε, σε συνεργασία με τη Bee Camp, το πρώτο διαδραστικό Bee Spot στην Ελλάδα, αφιερωμένο στην προστασία της μέλισσας.
• Υλοποιεί προγράμματα εμβολιασμού, στείρωσης, αλλά και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2022 οι συμμετοχές των επισκεπτών στις οικολογικές ξεναγήσεις και δραστηριότητες των ξενοδοχείων Sani και Ikos υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021.

Μιλώντας για την προστασία των προορισμών, η Ελένη Ανδρεάδη επεσήμανε: «H έννοια της αειφορίας σχετίζεται με τον σεβασμό. Όταν μιλάμε για ορθή περιβαλλοντική λειτουργία μιας μονάδας, τοπικά προϊόντα στην εφοδιαστική αλυσίδα, διαφάνεια στην επιχειρηματική διακυβέρνηση, υιοθέτηση αρχών ισότητας, διαφάνειας και συμπερίληψης, ουσιαστικά μιλάμε για σεβασμό προς τον πελάτη, τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Πρόκειται δηλαδή για μία ολιστική προσέγγιση, ώστε η ανάπτυξη του τουρισμού να έχει θετικό πρόσημο στον κάθε τόπο – τώρα, αλλά και για τις επόμενες γενεές. Η διατήρηση της μοναδικότητας και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του κάθε προορισμού είναι κρίσιμο στοιχείο αυτής της προσέγγισης και μίας εταιρικής κουλτούρας που θα έπρεπε να στοχεύει όχι μόνο στη διατήρηση, αλλά και στον εμπλουτισμό της περιβαλλοντικής και κοινωνικής φυσιογνωμίας ενός τόπου, μέσω, για παράδειγμα, της ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας ή δραστηριοτήτων οικοτουρισμού. Αποτελεί επιπλέον και θωράκιση του τουριστικού μας προϊόντος, της θελκτικότητας του, αλλά και της υψηλής ποιότητας των επισκεπτών».

«Η αειφόρος ανάπτυξη στον τουρισμό μπορεί και πρέπει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο μέσω πρωτοβουλιών κάποιων μεμονωμένων επιχειρηματιών, αλλά με βάση ένα στρατηγικό σχέδιο της Πολιτείας και με επένδυση στις υποδομές των προορισμών, ώστε να μπορούν να δέχονται επισκέπτες, να ευημερούν οι κοινότητες, και, παράλληλα, να προστατεύεται ο τόπος. Έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τη χώρα μας σε κορυφαίο προορισμό ποιοτικού, βιώσιμου τουρισμού της Μεσογείου», συνέχισε η κυρία Ανδρεάδη.

Στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας – στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι

Ο Όμιλος Sani/Ikos διαχρονικά στηρίζει και επενδύει ενεργά στις τοπικές κοινότητες, ενώ ανταποκρίνεται άμεσα στις αναδυόμενες ή έκτακτες κοινωνικές ανάγκες.

Το 2022, ο Όμιλος, διπλασιάζοντας τη δαπάνη για την κοινωνική του δράση, ενίσχυσε το έργο περισσότερων από 40 οργανώσεων και σωματείων που φροντίζουν για ευάλωτα παιδιά και οικογένειες. Μεταξύ άλλων, προσέφερε εργασία και δωρεάν στέγαση σε 300 Ουκρανούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, ενώ συνεργάστηκε με το δίκτυο για τα δικαιώματα των παιδιών, φέρνοντας το πρόγραμμα «κινητής βιβλιοθήκης» σε πάνω από 40 αίθουσες διδασκαλίας και 800 μαθητές σε δημοτικά σχολεία κοντά στα ξενοδοχεία του. Επίσης, με το μήνυμα ‘Share More, Waste Less’ από το Sani Resort και ‘Less to Pack, More to Give’ από τα Ikos Resorts, ο Όμιλος προσκαλεί τους επισκέπτες του από όλον τον κόσμο να συνδράμουν στην πρωτοβουλία των «καλαθιών δωρεάς», προσφέροντας είδη που δεν χρειάζονται όπως ρουχισμό, παιχνίδια κλπ, για οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Σταθερά αρωγός της τοπικής οικονομίας, συνέχισε να δίνει προτεραιότητα στην τοπική αγορά εργασίας και παραγωγή. Από τους 7.200 εργαζομένους του σε Ελλάδα και Ισπανία, πάνω από το 60% προέρχεται από την εκάστοτε τοπική αγορά εργασίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών του προέρχεται από εγχώριους και τοπικούς παραγωγούς, με κριτήρια βιωσιμότητας.

Οι αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας χαρακτηρίζουν την εργασιακή κουλτούρα του Ομίλου. Το 2022, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αυξήθηκε πάνω από 30%, ενώ η επένδυση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των ανθρώπων του ενισχύθηκε κατά σχεδόν 50%.

Ο Όμιλος Sani/Ikos είναι μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις (UN Global Compact), έχοντας λάβει πληθώρα σημαντικών διεθνών διακρίσεων και πιστοποιήσεων στον τομέα της αειφορίας (πχ. ISO 14001:2015, ISO 22000:2018, ISO 50001:2018, Travelife, Green Key International, 10 Γαλάζιες Σημαίες).

To άρθρο Ο όμιλος Sani/Ikos ανοίγει τον δρόμο για τον βιώσιμο τουρισμό στη Μεσόγειο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
ομιλος, ορνιθολογική εταιρεία, αειφόρος ανάπτυξη, green, πήχη, booking, mckinsey, net, ελλαδα, iso, απε, πετρελαιο, μκο, ορνιθολογική, εταιρεία, δραση, bee, σχολεια, global, key, newsit, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, newsit.gr, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, κοινωνια, αποτελεσματα, ελενη, υιοθετηση, mckinsey, ανακυκλωση, δωρεαν, εργασια, ισπανια, μκο, ξενοδοχεια, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, χαλκιδικη, booking, iso, net, αγορα, αγορα εργασιας, αειφόρος ανάπτυξη, αειφορος, αυξηση, αρθρο, απε, αφιερωμενο, βαθμολογιες, βοηθεια, γυαλι, δασος, δικτυο, εδαφος, ευκαιρια, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, ενεργεια, ενεργα, ενημερωση, εννοια, επενδυσεις, επρεπε, ερευνα, εταιρεία, ζωων, ιδιο, ισχυει, θετικο, εικονα, ισες ευκαιριες, κυρια, κι αλλο, κουζινες, κομποστοποιηση, λειτουργια, λογο, μειωση, ορνιθολογική, ορνιθολογική εταιρεία, ουσιαστικα, οχηματων, παιδια, περιβαλλον, πλαστικα, προγραμματα, σειρα, σχεδιο, ταση, green, αγορες, αλυσιδα, bee, δημοτικα, δικαιωματα, ειδη, global, χωρα, ιδιαιτερα, key, μελετη, ουδετερα, πηγες, πήχη, θεσεις, υλικα, υπολογισμος
Τυχαία Θέματα
SaniIkos, Μεσόγειο,SaniIkos, mesogeio