Ο πόλεμος των fake news στην Ουκρανία - Τα στοιχεία που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των Ρώσων για την «ηθοποιό» έγκυο

22:39 10/3/2022 - Πηγή: NewsIt

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και η αναμέτρηση Ρωσίας και Ουκρανίας έχει μεταφερθεί και στο διαδίκτυο, με την προπαγάνδα να επιστρατεύεται.

Στον σημερινό κόσμο δε, με την γιγάντωση των social media, ο πόλεμος των fake news παίρνει δραματικές διαστάσεις και τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό με την έγκυο γυναίκα στο μαιευτήριο της Μαριούπολης, το οποίο βομβάρδισαν ανηλεώς οι ρωσικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το

χτύπημα αυτό προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, με τις πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι μόλις έξι ετών.

Ο πόλεμος των fake news για την έγκυο γυναίκα – Η Ρωσία λέει ότι είναι.. ηθοποιός και πως ο «ρόλος» της ήταν «διπλός»

Πέρα από τα θύματα, οι εικόνες μιας εγκύου που διασώθηκε από το κτίριο, έφεραν στο προσκήνιο μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το newsit.gr, η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο ισχυρίζεται πως οι φωτογραφίες που δείχνουν την τραυματισμένη έγκυο είναι ψεύτικες και προϊόν παραπληροφόρησης καθώς -σύμφωνα πάντα με την ρωσική πρεσβεία- είναι μοντέλο και influencer από την Ουκρανία με το όνομα Marianna Podgurskaya.

Δείτε το βίντεο (σ.σ. στο 01.28 τα πλάνα με την συγκεκριμένη γυναίκα)

Η ανάρτηση της πρεσβείας αναφέρει πως οι φωτογραφίες από το μαιευτήριο είναι στημένες καθώς η ίδια έγκυος με διαφορετικά ρούχο παριστάνει… δυο διαφορετικά άτομα!

Συνεχίζει μάλιστα λέγοντας πως αυτό αποτελεί μέρος της ουκρανικής προπαγάνδας και πως οι αρχικές φωτογραφίες από τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη δεν έδειχναν ούτε έναν ασθενή.

Παράλληλα αναφέρουν πως οι φωτογραφίες αυτές δημοσιεύτηκαν από τον φωτορεπόρτερ Εβγκένι Μαλολέτκα που συνεργάζεται με μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως ο Guardian, οι Times και οι New York Times.

Click4more: Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι Μπόρις Τζόνσον εκφράζει ότι η Ρωσία θα αναπτύξει χημικά όπλα

Η Ρωσία έχει αρνηθεί πως υπήρχε κόσμος στο μαιευτήριο και πως είχε εκκενωθεί τις προηγούμενες ημέρες από μέλη του τάγματος του Ααζόφ και πως υπήρχαν εκεί κάτοικοι της Μαριούπολης.

«Οι αρχικές φωτογραφίες δεν έδειξαν ούτε έναν ασθενή», σημειώνει η ρωσική πρεσβεία κάνοντας λόγο για «αναφορές των κατοίκων της Μαριούπολης ότι δεν υπήρχε ιατρικό προσωπικό ή ασθενείς στο μαιευτήριο».

«Γιατί δεν είναι ηθοποιός»

Από την πλευρά του, ο Shayan Sardarizadeh, δημοσιογράφος του BBC, εξηγεί με μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter γιατί το ρωσικό αφήγημα δεν «στέκει».

Πρώτον, αναφέρει πως η Marianna Podgurskaya είναι όντως influencer ομορφιάς που ζει στην Μαριούπολη. Δημοσιεύει μάλιστα μια σειρά πρόσφατων φωτογραφιών, στις οποίες απεικονίζεται η συγκεκριμένη γυναίκα σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, κάτι που δικαιολογεί την παρουσία της στο μαιευτήριο της πόλης.

Δείτε την ανάρτηση

2) Let's take their claims one by one.

Marianna Podgurskaya, the woman they claim to be a crisis actor, is indeed a beauty influencer who actually lives in Mariupol. Multiple recent images show she's heavily preganant, which is why she'd be at a maternity hospital yesterday. pic.twitter.com/P8GrIIqtge

— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) March 10, 2022

Δεύτερον, το επιχείρημα πως όχι μόνο δεν είναι έγκυος αλλά πως… υποδύθηκε δύο διαφορετικές γυναίκες, καταρρίπτεται από άλλες φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται καθαρά η δεύτερη γυναίκα που είναι έγκυος και η οποία δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με την Marianna Podgurskaya.

Δείτε τις εικόνες

3) The claim she was acting the role of two pregnant women yesterday is simply preposterous.

A look at high-res images of the other woman featured in their claims shows she looks nothing like Ms Podgurskaya.

These are two different women. pic.twitter.com/82lNpxmG52

— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) March 10, 2022

Η -αληθινή- δεύτερη έγκυος γυναίκα (σ.σ. στο 0.24)

Τρίτον, ακόμη ένα επιχείρημα των Ρώσων είναι πως ο μαιευτήριο στην Μαριούπολη είχε αδειάσει εδώ και καιρό και δεν ήταν λειτουργικό. Ωστόσο στην επόμενη ανάρτηση, ο δημοσιογράφος του BBC παρουσιάζει μια ανάρτηση από τις 2 Μαρτίου του 2022, στην οποία γίνεται έκκληση για ανεφοδιασμό του μαιευτηρίου με πετρέλαιο για να συνεχίσει να είναι λειτουργικό.

Κάτι που σημαίνει σαφώς πως κάθε άλλο παρά εγκαταλελειμμένο ήταν…

Δείτε την ανάρτηση

4) Another claim is Mairupol maternity hospital had long been empty, non-operational and taken over by far-right Azov battalion.@O_Rob1nson found this post on the hospital's Facebook page from 2 March in which it demands fuel to continue operating the hospital. It wasn't empty. pic.twitter.com/V3nR9MXmbX

— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) March 10, 2022

Τέλος, ο δημοσιογράφος επισημαίνει πως το Twitter έχει ήδη αφαιρέσει κάποιες από τις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Βρετανία…

Twitter has now removed two of the three demonstrably false tweets by the Russian embassy in UK, saying they violated its rules. pic.twitter.com/awgpSbQhsO

— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) March 10, 2022

To άρθρο Ο πόλεμος των fake news στην Ουκρανία - Τα στοιχεία που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των Ρώσων για την «ηθοποιό» έγκυο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα