Οι δανειστές αρνήθηκαν «κούρεμα» 20% στο ουκρανικό χρέος - Την 1η Αυγούστου λήγει το 2ετές μορατόριουμ πληρωμών

13:13 17/6/2024 - Πηγή: NewsIt

Οι πρώτες επίσημες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των διεθνών ομολόγων της Ουκρανίας ύψους άνω των 20 δισ. δολαρίων έληξαν χωρίς συμφωνία, καθώς οι πιστωτές αντιτάχθηκαν στην πρόταση του Κιέβου για ελάφρυνση του χρέους.

Με τις πληρωμές των ομολόγων να επαναλαμβάνονται αυτό το καλοκαίρι, η Ουκρανία ζητά από τους κατόχους χρέους να αποδεχθούν μεγαλύτερες απώλειες που

θα της επέτρεπαν να χρηματοδοτήσει τις αμυντικές της προσπάθειες κατά της ρωσικής επιθετικότητας και να προετοιμάσει οικονομικούς πόρους για την οικονομική ανασυγκρότηση μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

«Καθώς πλησιάζει η προθεσμία, πρέπει να παροτρύνουμε τους ομολογιούχους μας να συνεχίσουν τις παραγωγικές και καλόπιστες διαπραγματεύσεις, με πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους να αντικατοπτρίζεται στις προτάσεις τους σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΔΝΤ και την τρέχουσα μακροοικονομική κατάσταση της Ουκρανίας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Σέρχι Μαρτσένκο, σε δήλωσή του σήμερα (17.6.2024), σύμφωνα με το Bloomberg, μία μέρα δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης Ειρήνης για την Ουκρανία στην Ελβετία.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και μιας ομάδας ομολογιούχων ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, με τους ιδιώτες πιστωτές να υπογράφουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας που επιτρέπουν την ανταλλαγή ευαίσθητων μη δημόσιων πληροφοριών. Οι ομολογιούχοι δεν έχουν λάβει καμία πληρωμή από την Ουκρανία από το 2022, όταν συμφώνησαν σε διετές μορατόριουμ μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η στάση πληρωμών λήγει την 1η Αυγούστου.

Στις συνομιλίες, η Ουκρανία πρότεινε την ανταλλαγή των ανεξόφλητων ομολόγων της με μια σειρά νέων ομολόγων με λήξεις έως το 2040 και πληρωμές τόκων που ξεκινούν από 1% για τους πρώτους 18 μήνες και στη συνέχεια αυξάνονται σταδιακά στο 6%.

Η κυβέρνηση προσέφερε επίσης στους επενδυτές ένα λεγόμενο κρατικό μέσο έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να αρχίσει τις πληρωμές μόνο μετά το 2027. Οι πληρωμές για το μέσο αυτό θα σχετίζονταν με τους στόχους φορολογικών εσόδων της Ουκρανίας που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Και οι δύο επιλογές έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους κατόχους ταμειακές ροές κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος του ΔΝΤ και προβλέπουν ένα ονομαστικό κούρεμα που κυμαίνεται μεταξύ 25% και 60% ανάλογα με την ανάκαμψη της χώρας κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος του ΔΝΤ”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εγκεκριμένη προσφορά

Τόσο το ΔΝΤ όσο και οι διμερείς πιστωτές της χώρας, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Λέσχη του Παρισιού, υπέγραψαν τις προτάσεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης. Η ομάδα των επίσημων πιστωτών της Ουκρανίας έχει ήδη παρατείνει την αναστολή αποπληρωμής του χρέους έως το 2027.

Η Ουκρανία πρότεινε επίσης την κατάργηση της λεγόμενης ρήτρας cross default μεταξύ των διεθνών ομολόγων της και των warrants του ΑΕΠ που λήγουν το 2041, οι πληρωμές των οποίων συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη. Μια ρήτρα διασταυρούμενης αθέτησης σημαίνει ότι η αθέτηση πληρωμών σε ένα μέσο μεταφέρεται και σε άλλα. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα warrants GDP “πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό οποιασδήποτε λύσης αναδιάρθρωσης”.

Η τελευταία πρόταση που πρότεινε η Ουκρανία δεν περιλάμβανε αναδιάρθρωση του χρέους των κρατικών εταιρειών, σε αντίθεση με το 2022, όταν οι πληρωμές για τα ομόλογα αυτά είχαν επίσης παγώσει.

Η ομάδα πιστωτών προσέφερε τοκομερίδιο 7,75% σε μετρητά για το 40% των ανεξόφλητων ομολόγων της χώρας, με δύο εκδόσεις που λήγουν το 2030 και το 2036, ενώ πρότεινε ένα κλιμακωτό κουπόνι που θα ξεκινούσε από το 0,5% μέσω τριών εκδόσεων για ένα άλλο 40% του χρέους. Οι ομολογιούχοι πρότειναν ένα μέσο ανάκτησης για τα υπόλοιπα.

Η Ουκρανία δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι στοχεύει να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του χρέους της με τους ιδιώτες πιστωτές το αργότερο έως τα μέσα του 2024. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι προτάσεις της ήταν συμβατές με τις παραμέτρους του προγράμματος του ΔΝΤ ύψους 15,6 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των λόγων χρέους προς ανάπτυξη και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.

Η ομάδα πιστωτών σχηματίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο και αντιπροσωπεύει τους ιδιοκτήτες περίπου του 20% των ανεξόφλητων ομολόγων. Η ομάδα περιλαμβάνει την Amundi, την BlackRock και την Amia Capital. Η PJT Partners ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ομίλου και η Weil, Gotshal & Manges LLP είναι νομικός σύμβουλος των ομολογιούχων, ενώ η χώρα έχει προσλάβει τις Rothschild & Co. και White & Case LLP ως χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους, αντίστοιχα.

To άρθρο Οι δανειστές αρνήθηκαν «κούρεμα» 20% στο ουκρανικό χρέος - Την 1η Αυγούστου λήγει το 2ετές μορατόριουμ πληρωμών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα