Οι φαρμακοποιοί προσφεύγουν στο ΣτΕ διεκδικώντας τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

11:29 27/4/2023 - Πηγή: NewsIt

Σφοδρή επίθεση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), επαναφέροντας αιφνιδίως τη χρόνια διεκδίκηση του κλάδου, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) να διακινούνται μόνο από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η παρούσα κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της είχε δώσει εμβληματικό αγώνα για την εξομάλυνση της διακίνησης των

Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία, θεσπίζοντας παράλληλα και την πρωτοποριακή υπηρεσία της παράδοσης φαρμάκων με κούριερ στο σπίτι των ασθενών. Παρ’ όλα αυτά, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε ζητήσει από τους φαρμακοποιούς να παρέχουν αυτή την υπηρεσία δωρεάν, κάτι που είχε φέρει σε σύγκρουση τις δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς επανέφερε το θέμα σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Τρίτης, λέγοντας πως τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους πρέπει να διακινούνται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥ, τα οποία έχουν «τεράστια κόστη λειτουργίας», παρέχουν κακές υπηρεσίες προς τους πολίτες «με καθυστερήσεις, ταλαιπωρία, αλλά και παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλούς παράδοσης των φαρμάκων». 

Μάλιστα τόνισε πως όλα αυτά γίνονται «με την ανοχή της Πολιτείας», προσθέτοντας πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βρίσκεται σε επικοινωνία με νομικούς Καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας και ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Θα προσφύγουμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας των κρατικών φαρμακείων. Τα κρατικά φαρμακεία κανονικά θα έπρεπε να απαγορεύεται να λειτουργούν. Δεν είπαμε βέβαια να σταματήσουν να λειτουργούν εντελώς, αλλά να δίνουν μόνο τα πολύ ακριβά φάρμακα. Κι όλα τα άλλα φάρμακα να πάνε στα ιδιωτικά φαρμακεία. Και επιπλέον, θα φτάσουμε να προσφύγουμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το θέμα αυτό. Και ξέρουμε ότι θα κερδίσουμε την υπόθεση».

Αν και ο κ. Βαλτάς παραδέχεται πως τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι πρόβλημα που θα απασχολήσει τη νέα κυβέρνηση -καθώς η Βουλή έχει διαλυθεί ενόψει εκλογών και δεν μπορεί πλέον να νομοθετήσει- υπογραμμίζει πως το σχέδιο της διανομής των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία, έχει ήδη κατατεθεί στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και  έχει τη στήριξή του.

«Θα μας απασχολήσει με τη νέα κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Βαλτάς και συνεχίζει: «Εδώ και πολύ καιρό βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι φάρμακα των 150 και 200 ευρώ και δεν είναι καν «υψηλού κόστους. Ο κύριος Πλεύρης στηρίζει την πρότασή μας. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι θέμα μόνο οικονομικό, αλλά και θέμα ταλαιπωρίας του κόσμου. Στην επόμενη κυβέρνηση θα επανέλθουμε με επιχειρήματα και θα διεκδικήσουμε την επίλυσή του. Αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας Υγείας, γιατί περιλαμβάνει καινοτόμα φάρμακα που διακινούνται μόνο μέσω αυτών των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».

ΠΦΣ: «Αυτή είναι η εικόνα των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ»

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών όλης της χώρας περιγράφει με μελανά χρώματα τη λειτουργία των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, όπου κυριαρχούν, όπως λέει, οι ουρές, οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνιες νόσους, οι περισσότεροι εκ των οποίων μάλιστα είναι καρκινοπαθείς.

Πέρα του μεγάλου κόστους που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, λέει «ο σημαντικότερος είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και η ταλαιπωρία των ασθενών».

«Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται 200 και 300 χιλιόμετρα για να πάνε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να πάρουν τα φάρμακά τους. Υπάρχει μια μελέτη που λέει ότι ο ασθενής και ο συγγενής του που πάει να πάρει τα φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χάνει τρία και τέσσερα μεροκάματα. Με κόστος», όπως λέει ο Απόστολος Βαλτάς.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, το μοντέλο των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ είναι πανάκριβο και δυσλειτουργικό γιατί προβλέπει πληρωμές υπερωριακής απασχόλησης για το προσωπικό, αυξημένα κόστη ταχυμεταφοράς και καθυστερήσεις στη διακίνηση και παράδοση φαρμάκων.

«Είναι συνέπεια ενός συγκεντρωτικού και υπερτροφικού μοντέλου που ακολουθείται», όπως λέει, προσθέτοντας πως τα κρατικά φαρμακεία για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους είναι ελληνική πρωτοτυπία. Στο εξωτερικό τα φάρμακα είναι είτε νοσοκομειακά, είτε διακινούνται μέσω των φαρμακείων, προσθέτει:

«Είναι ελληνικό και μοναδικό αυτό το φαινόμενο των κρατικών φαρμακείων, είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Τεράστια τα κόστη που βαρύνουν τη λειτουργία τους. Προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, πληρωμή υπερωριών, αυξημένα κόστη ταχυμεταφοράς και καθυστερήσεις στις παραδόσεις των φαρμάκων. Έχουμε μάλιστα καταγγελίες για προβλήματα διακίνησης και διάθεσης των φαρμάκων αυτών, καθώς δεν τηρούνται σε όλους τους ασθενείς τα πρωτόκολλα παράδοσης. Έχουμε φαινόμενα που οι ασθενείς παραλαμβάνουν τα φάρμακα χωρίς καμία παγοκύστη. Έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα», δηλώνει ασταμάτητος ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς.

Βαλτάς: «Αντιδρούν οι φαρμακευτικές λόγω clawback»

Προχωρώντας περαιτέρω στις καταγγελίες του, ο κ. Βαλτάς «χρεώνει» το πρόβλημα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς όπως λέει, εμποδίζουν τη διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, γιατί την αμοιβή των φαρμακοποιών θα την επιβαρύνονται οι ίδιοι μέσω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

«Είναι μια προσπάθεια των φαρμακευτικών εταιρειών να μεταφέρουν είδη φαρμάκων από τα φαρμακεία της κοινότητας σε περιορισμένα σημεία για οικονομικούς λόγους. Από κει ξεκινάει το θέμα. Κι αυτό συντελείται με την ανοχή της πολιτείας. Κάθε προσπάθεια από μέρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για μια τεκμηριωμένη και βιώσιμη πρόταση βρήκε την αντίσταση των συγκεκριμένων εταιρειών, οι οποίες κρίνουν ότι αυτό, θα το επιβαρυνθούν σε clawback«, ανέφερε συγκεκριμένα.

Παραβλέποντας το γεγονός ότι το μέτρο των μεγάλων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) με το οποίο επιβαρύνονται οι βιομηχανίες, αποτελεί σημαντική παράμετρο του προβλήματος με τις ελλείψεις φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, επικαλείται το καλό των ασθενών.

Των ασθενών που δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν στο επίκεντρο διαφορών τρίτων με το κράτος και μετατρέπονται σε “μοχλό πίεσης” σε διαπραγματεύσεις.

«Εμείς καταθέσαμε στον Υπουργό Υγείας τεκμηριωμένη πρόταση για να πάρουν τα φαρμακεία ένα ποσοστό των ΦΥΚ. Έτσι θα απεγκλωβίσουμε και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα «μεγάλα συμφέροντα» και οι φωνές περί αυξημένου clawback, ωστόσο, οδηγούν σε μια ταλαιπωρία του κόσμου. Αυτοί που διαμαρτύρονται για το clawback θα πρέπει να σκέφτονται την ωφελιμότητα όλης αυτής της πρότασης, γιατί είναι αδιανόητο να ταλαιπωρούμε ένα κόσμο και να λέμε επιχειρήματα που δεν ισχύουν. Εγώ σας προτείνω να πάτε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Και ουρές θα δείτε και ταλαιπωρία θα δείτε. Υπάρχουν περιπτώσεις φαρμάκων που στέλνονται σε Περιφερειακές Διευθύνσεις, όπου δεν υπάρχει καν φαρμακοποιός. Δηλαδή ειδικά αυτά τα φάρμακα για τα οποία απαιτείται να εξηγήσουν στον ασθενή τις παρενέργειες, θα τα δώσει ο υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ στον ασθενή, που δεν είναι καν φαρμακοποιός; Δηλαδή που βρισκόμαστε βρε παιδιά;», δηλώνει με αγανάκτηση ο Απόστολος Βαλτάς.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο (καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά και από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις), οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας αντιστέκονται στη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία καθώς διατυπώνουν φόβους για «παράλληλες εξαγωγές» των φαρμάκων από παράνομα κυκλώματα επιτήδειων που λυμαίνονται τα ιδιωτικά Φαρμακεία και πωλούν τα φάρμακα του έλληνα ασθενή στο εξωτερικό.

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες επιπλέον παρουσιάζουν το επιχείρημα ότι τα φάρμακα αυτά θα εξαχθούν στο εξωτερικό χωρίς να φτάσουν στον έλληνα πολίτη. Αυτό δεν ισχύει γιατί τα συγκεκριμένα φάρμακα ιχνηλατούνται. Δηλαδή από τη στιγμή που θα φύγουν από τη μητρική εταιρεία και θα καταλήξουν μέσω μιας φαρμακαποθήκης στο φαρμακείο για συγκεκριμένο ασθενή, δεν μπορεί το προϊόν αυτό να ξεστρατίσει και να πάει στο εξωτερικό», καταλήγει ο Απόστολος Βαλτάς.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Οι φαρμακοποιοί προσφεύγουν στο ΣτΕ διεκδικώντας τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣτΕ, Φαρμάκων Υψηλού Κόστους,ste, farmakon ypsilou kostous