Οι γκρίνιες «γαλάζιων» βουλευτών, το αίτημα για δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας, οι απαντήσεις και τα μηνύματα Μητσοτάκη

06:39 27/6/2024 - Πηγή: NewsIt

Ίσως για πρώτη φορά στην πενταετή διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ., ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε μπροστά σε ένα τόσο… φορτισμένο κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Για περίπου πέντε ώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τα παράπονα μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., αλλά και κριτική για κυβερνητικούς χειρισμούς που στοίχισαν εκλογικά στο κυβερνών κόμμα.

Κ. Μητσοτάκης: «Άκουσα πράγματα που δεν γνώριζα»

«Άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα», δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους, ενώ έκλεισε τη συνεδρίαση με τη δέσμευσή του ότι θα ξεκινήσει επαφές

με τους βουλευτές, ανά ομάδες των 20, για να γίνει ουσιαστικά συζήτηση μαζί τους. «Η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όλους», δήλωσε ως απάντηση σε μέλη της Κ.Ο. που άφησαν αιχμές για κλειστές πόρτες στα υπουργεία, ακόμη και αυτές των Γενικών Γραμματέων, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει μάλιστα… ανασχηματισμό τους. «Στους Γενικούς Γραμματείς θα δείτε αλλαγές», δεσμεύτηκε.

Η πλευρά Σαμαρά και η κριτική στην Κυβέρνηση

Πρώτοι τους τόνους ανέβασαν βουλευτές που είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώνοντας την.. ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Εμπρηστική και «τοξική» χαρακτήριζαν κάποιοι την τοποθέτηση του Μάριου Σαλμά. Με το «καλημέρα» άφησε αιχμές για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, έναντι των πολλών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δε δέχομαι υπονοούμενα. Είμαστε με τους πολλούς και γι’ αυτό πήραμε 41%», απάντησε ο Πρωθυπουργός, καταχειροκροτούμενος.

«Δεν υπάρχει θέμα διαγραφής», σχολίαζε πηγή κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μη κρύβοντας όμως την ενόχληση για τις δηλώσεις του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας.

Κριτική και από τον Μίλτο Χρυσομάλλη, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος την επιλογή της κυβέρνησης να φέρει τη μεταρρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – ανάλογη θέση εξέφρασαν πάνω από 10 βουλευτές – και άφησε αιχμές για τα… επινίκια που ακολούθησαν της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου. «Δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε όσους πανηγύριζαν για τα ομόφυλα ζευγάρια» δήλωσε, φωτογραφίζοντας τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. Αυτή η δήλωση όμως, από πολλούς ερμηνεύτηκε και ως «καρφί» για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και εμμέσως ως… «όχι» στην ανανέωση της θητείας της στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεξιάς προέλευσης» – Ποιον «δείχνουν;»

Σημαντικός είναι ο αριθμός των βουλευτών που δηλώνουν ότι ο / η επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από τη Ν.Δ. «Πρέπει να είναι δεξιός», είπε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης.

Το θέμα συζητήθηκε και στα πηγαδάκια, με βουλευτές αυτής της προσέγγισης, να δείχνουν ως επιλογή προς την πλευρά του Κώστα Καραμανλή.

Ενστάσεις για την ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ.

Το θέμα όμως όμως που έθεσε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που πήρε το λόγο, ήταν η ιδεολογική κατεύθυνση της Ν.Δ.

Όπως αναμενόταν, ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν καυστικός. «Ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξή μας… Eίναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι, αυτό είναι καλό. Να μη φύγουμε από την ιδεολογική μας ταυτότητα», δήλωσε.

«Δεν φεύγουμε ποτέ. Το έχουμε ξαναπεί. Είμαστε πιστοί στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Το θέμα της διεύρυνσης της Ν.Δ. έθεσε και ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι «διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα όχι τον μεταλλάσσουν». «Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση. Πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη. Αν κατασκευάζουμε ακροδεξιούς θα μας καταπιεί η ιστορία, όπως τον Μακρόν», τόνισε.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μακρόν. Εμείς κερδίσαμε στις Ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι… «το μεγάλο πρόβλημα άλλων πολιτικών συστημάτων, ή του Μακρόν συγκεκριμένα, είναι ότι τελικά δεν είχε ένα κόμμα από πίσω του, όπως εμείς έχουμε τη Νέα Δημοκρατία». «Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό πάντα μπορεί να λειτουργεί απόλυτα συντονισμένα και ευθυγραμμισμένα. Αυτή είναι η μεγάλη παρακαταθήκη, γιατί και η παράταξη, τελικά, και το κόμμα, είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι είμαστε όλοι μας», πρόσθεσε.

Κριτική εφ’ όλης της ύλης

Παράπονα και γκρίνιες εκφράστηκαν από βουλευτές και για τη στάση υπουργών, καταγγέλλοντας φαινόμενα αλαζονείας. Ο βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης… κάρφωσε συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Κρινόμαστε στην κοινωνία και όχι στα excel», είπε.

«Γέλαγα όταν άκουγα υπουργούς να προβλέπουν ποσοστά της τάξεως του 35% και καταλάβαινα ότι δεν είχαν εικόνα, γιατί εγώ που κυκλοφορούσα στον κόσμο, είχα καταλάβει το ποσοστό… Εάν δεν αλλάξουμε, το 26 – 30% θα είναι το ταβάνι μας», δήλωσε ο Κώστας Βλάσσης, ενώ άλλοι βουλευτές, όπως ο Χρήστος Μπουκώρος άφησαν αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, τους αγρότες ακόμη και για τη στάση υπουργών σε σχέση με τις αποζημιώσεις των πληγέντων στη Θεσσαλία.

«Διαφάνεια στις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, όχι πολιτικαντισμοί…. Αρμόδιοι υπουργοί να παίρνουν τηλέφωνα και να λένε ότι ”καθάρισαν”. Οι υπουργοί, ορισμένοι, είναι απρεπείς και εφόσον είναι μακριά από βουλευτές σκεφτείτε πόσο μακριά είναι από του πολίτες», δήλωσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ.

Πηγές Μαξίμου: «Ενωτικό κλίμα»

Στο κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζουν σημαντική και ουσιαστική τη χθεσινή συζήτηση και εκτιμούν ότι οδηγεί σε εκτόνωση του αρνητικού κλίματος που υπήρξε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου. «Το κλίμα ήταν ενωτικό» δήλωναν πηγές του Μαξίμου, τονίζοντας ότι σημασία έχει η μεγάλη εικόνα και η δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

«Δυναμική επανεκκίνηση, με λιγότερα λάθη και χειροπιαστά αποτελέσματα», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος με την έναρξη της συνεδρίασης, κάνοντας αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, τόνισε ότι η αυτοκριτική δεν πρέπει να οδηγεί «σε αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε σε εμμονή σε προσωπικές επιδιώξεις αλλά να είναι έναυσμα για το έργο μας».

«Όχι σε όσους θέλουν μικρή και φοβική Ν.Δ.»

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε όσους μετά τις Ευρωεκλογές άνοιξαν τη συζήτηση για στροφή της Ν.Δ. προς δεξιά ή κέντρο, μίλησε για ψευτοδίλημμα.

«Λέμε ”όχι” σε αυτούς οι οποίοι θέλουν μία μικρή και φοβική Νέα Δημοκρατία… Βαδίζουμε στον χρόνο, ανανεώνοντας τις σκέψεις μας και το δυναμικό μας. Είναι στον ίδιο δρόμο της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να κλείσει αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό της Ν.Δ.

«Θέλω να επαναλάβω: ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά και είμαστε μακριά από κάποιες ξεπερασμένες ταμπέλες που στην εποχή μας μάλλον έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους… Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας. Αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε σημαίνει μάλλον ότι οι ρίζες του έχουν ξεραθεί, ενώ, αντίθετα, όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε μάλλον και οι ρίζες δικαιώνουν τον ρόλο τους. Οι ρίζες δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους. Υπάρχουν για να κρατούν τελικά το δέντρο γερό και ακμαίο», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Απάντηση Μητσοτάκη προς πολλές κατευθύνσεις…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την αρχή της ομιλίας του, είχε σπεύσει επίσης να προλάβει όσους τυχόν θα έθεταν θέμα απομάκρυνσης της παράταξης από τις αρχές και τις πάγιες θέσεις της. «Δεν δέχομαι κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας, της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε με έμφαση. «Εμείς απαντήσαμε με πράξεις στους ”εμπόρους του εθνικού αισθήματος”, απαντήσαμε με τον φράχτη στον Έβρο, απαντήσαμε με τα Rafale, με τα αναβαθμισμένα F-16, με τις φρεγάτες Belh@rra, με τα νέα μας ελικόπτερα, με τις ισχυρές συμμαχίες τις οποίες έχουμε διαμορφώσει», πρόσθεσε.

Κάλεσμα για εγρήγορση στους βουλευτές

Τέλος, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να βοηθήσουν να επανασυνδεθεί η Ν.Δ. με την κοινωνία.

«Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη, κανένας πολίτης δεν είναι δεδομένος, κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και δεν έχει σταθερή διάρκεια. Αντίθετα, η εμπιστοσύνη των πολιτών διεκδικείται, κερδίζεται ή χάνεται, κάθε μέρα, με τη δική μας δράση, ημέρα με την ημέρα, στις Περιφέρειες, στις πόλεις, στα χωριά, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, εδώ στη Βουλή, από τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι ίδιοι πολιτευόμαστε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

To άρθρο Οι γκρίνιες «γαλάζιων» βουλευτών, το αίτημα για δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας, οι απαντήσεις και τα μηνύματα Μητσοτάκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα