Οι κάμερες θα λειτουργούν όλο το 24ωρο σε 100 κομβικά σημεία στους δρόμους της Αθήνας – Ποιες παραβάσεις θα βεβαιώνονται ψηφιακά

10:17 28/11/2024 - Πηγή: NewsIt

Το σχέδιο για την εγκατάσταση καμερών τροχαίας, αστυνόμευσης και ασφάλειας των πολιτών παρουσίασε η κυβέρνηση το πρωί της Πέμπτης (28.11.24).

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασαν το πρωί της Πέμπτης (28.11.24) το «Κυβερνητικό Σχέδιο για την εγκατάσταση καμερών τροχαίας, αστυνόμευσης και ασφάλειας των πολιτών». Την παρουσίαση συντόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος

Μαρινάκης.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ότι την προηγούμενη 10ετια η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των θυμάτων από τροχαία λόγω των σύχρονων αυτοκινητοδρόμων. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό καθώς αυξάνεται ο αριθμός των οχημάτων στους δρόμους και η Ελλάδα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά ατυχημάτων με δίκυκλα και τετράτροχα.

Με τις 1.000 κάμερες που θα προστεθούν ο συνολικός αριθμός καμερών τροχαίας στην Αττική θα ανέλθει σε 1.388 κάμερες.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, «συνεχίζουμε την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση σύγχρονων αυτοκινητόδρομων».

«Προβαίνουμε βραχυπρόθεσμα, σε έργα ενίσχυσης της ασφάλειας των υφιστάμενων υποδομών».

«Εκσυγχρονίζουμε το κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».

«Ενθαρρύνουμε τη χρήση νέων και αναβαθμισμένων μέσων μαζικής μεταφοράς».

«Χορηγούμε κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων».

«Ιδρύουμε Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας».

«Συμβάλλουμε στην ενίσχυση της εγκατάστασης και αξιοποίησης καμερών».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021 – 2030 θα υπάρξει Διαχείριση Συστήματος Παραβάσεων, η οποία θα περιλαμβάνει: Αλλαγή νομικού πλαισίου, ψηφιακή καταγραφή παραβάσεων, οργάνωση κέντρου διαχείρισης παραβάσεων, αυτοματοποίηση συστήματος ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών και σύστημα ενημέρωσης χρηστών της οδού για τις παραβάσεις τους.

Όπως είπε παράλληλα «εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο του ΚΟΚ ώστε να εναρμονίζεται με την επικινδυνότητα των οδικών παραβάσεων». Δρομολογείται, επίσης, η ψηφιακή καταγραφή των παραβάσεων και η αποτελεσματικότερη διαδικασία είσπραξης

Ανακοίνωσε, δε, νέα Υπηρεσιά Οδικών Τελών Οδικής Διαχείρισης Οδικών Υποδομών.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει, επίσης, την αποστολή στην ΑΑΔΕ μετά από ορισμένο διάστημα των ληξιπρόθεσμων προστίμών για την εφαρμογή του Κωδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα ηλεκτρονικά θα γίνεται η διαχείριση και των προστίμων.

Οι παραβάσεις που θα βεβαιώνονται ψηφιακά

Οι παραβάσεις που θα βεβαιώνονται ψηφιακά είναι:

Υπέρβαση ορίου ταχύτητας.

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Παράνομη χρήση ΛΕΑ.

Οδήγηση οχήματος χωρίς ασφάλιση.

Κυκλοφορία οχήματος χωρίς έγκυρο δελτίο ΚΤΕΟ.

«Να μην ξαναβιώσουμε πολύνεκρα δυστυχήματα»

«Οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας παρέχουν πλήρη ασφάλεια. Εύχομαι ποτέ να μην ξαναβιώσουμε πολύνεκρα δυστυχήματα που μας δοκίμασαν σαν κοινωνία», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Η Ελληνική Αστυνομία εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει παράξει ένα σχέδιο εγκαταστάσεις καμερών σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Από την πρώτη ημέρα που ήρθα στο υπουργείο ήταν πρώτο μου μέλημα να αυξήσουμε τη δύναμη της τροχαίας προκειμένου να γίνει περισσότερο παρούσα. Το έχουμε καταφέρει σε έναν βαθμό. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια», υπογράμμισε..

«Έχει ενδιαφέρον να δείτε λίγο την παραγωγή του έργου της Τροχαίας Αθηνών, όπου έχουμε μια σημαντική μείωση των τροχαίων. Το 2024 αποτελεί χρονιά καταλύτη για την απόδοση των υπηρεσιών της Τροχαίας από το 2006. Ωστόσο ο ανθρώπινος παράγοντας δεν μπορεί να καλύψει την οδηγική παραβατικότητα. Η λύση είναι η έξυπνη αστυνόμευση, η χρήση της τεχνολογίας», επισήμανε.

«Οι κάμερες θα λειτουργούν όλο το 24ωρο σε 100 κομβικά σημεία»

«Θέλω να θυμίσω ότι το ζήτημα της οδικής ασφάλειας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για εμάς στην Περιφέρεια Αττικής που διαχειριζόμαστε 1.733 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, 108 γέφυρες, 49 υπόγειες διαβάσεις. Οι κάμερες θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου σε 100 κομβικά σημεία, ακόμη και με χαμηλό φωτισμό. Εκτιμώ πως πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Η συνεργασία μας με τα τρια συναρμόδια υπουργεία ειναι εξαιρετική», ανέφερε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Ο πολίτης θα ενημερώνεται με SMS για την παράβαση»

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε πως «υπάρχει τεράστιο θέμα με κλήσεις σε οχήματα με ξένες πινακίδες. Υπενθυμίζω την περίπτωση Ιταλού στην Κέρκυρα που για να προλάβει ένα πλοίο χτύπησε ένα παιδί που ήταν ντελίβερι».

Όπως ανέφερε, «πλέον, ο ανάδοχος δεν θα πληρώνεται από τον αριθμό των καμερών που έβαλε, αλλά από τον αριθμό των καμερών που δουλεύουν».

«Η κλήση θα πηγαίνει στη “Θυρίδα του Πολίτη”. Ο πολίτης θα ενημερώνεται με SMS ότι ελέγχεται για παράβαση και θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικά ένσταση», υπογράμμισε.

To άρθρο Οι κάμερες θα λειτουργούν όλο το 24ωρο σε 100 κομβικά σημεία στους δρόμους της Αθήνας – Ποιες παραβάσεις θα βεβαιώνονται ψηφιακά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα