Οι νέες συγχωνεύσεις τραπεζών ^ οι υπόλοιπες εκκρεμότητες της Helleniq Energy και τα σενάρια για placement ^ ο νέος γύρος γάμος στα telecoms και τα 107 ευρώ το μήνα για online αγορές

06:24 10/12/2024 - Πηγή: NewsIt

Και, όμως, σχεδιάζονται νέες συγχωνεύσεις τραπεζών!

Ταυτόχρονα με την επικείμενη κυβερνητική παρέμβαση για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση του επιπέδου υπηρεσιών από τις ελληνικές τράπεζες εξελίσσεται μια παράλληλη, έντονη, συζήτηση με επίκεντρο μια πρόταση για συγχώνευση δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Στην περίπτωση που προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, που έχει πέσει στο τραπέζι και συζητείται στην αγορά,

θα επιστρέψει στις συστημικές τράπεζες μια ισχυρή οικογένεια η οποία είχε αποχωρήσει την περίοδο της κρίσης. Για να υλοποιηθεί, όμως, το σχέδιο θα χρειαστεί να βάλει νερό στο κρασί του ένας ισχυρός ξένος επενδυτής ο οποίος βλέπει πως αυτή τη στιγμή δεν τον εξυπηρετεί η σχέση χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία. Μπορεί, όμως, να περιμένει για πάντα; Κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτεί τι θα κάνει με τη συμμετοχή του και τότε κερδισμένος θα είναι αυτός που βρίσκεται πιο κοντά του. Γι’ αυτό το λόγο ακούγεται πως υπάρχουν ήδη συζητήσεις, έστω διερευνητικές, ώστε να διατηρηθεί ζεστό το κλίμα. Το σίγουρο είναι πως στις τράπεζες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, όχι μόνο στην κορυφή με τη δημιουργία του πέμπτου πυλώνα, αλλά και στις μικρότερες, με είσοδο νέων επενδυτών. Βάλτε στην εξίσωση και την ανομολόγητη συζήτηση για μεγάλη τράπεζα που περιέγραψε η στήλη και καταλαβαίνετε πως έχει απλωθεί πολύ ο τραχανάς!

Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες της Helleniq Energy…

Κλείνει ο Ανδρέας Σιάμισιης τα ανοικτά μέτωπα της Helleniq Energy και μετά τη συμφωνία για την απόκτηση του 50% της Elpedison μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιηθεί και το deal για πώληση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο. Η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει πως η μεταβίβαση θα γίνει στη λογιστική αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα τέλη του 2023 και συνεπώς η Helleniq Energy πρέπει να εισπράξει 200 εκατ. ευρώ περίπου. Προβλέπεται πως η εκκαθάριση της συναλλαγής θα γίνει σε τρία χρόνια, με συμψηφισμό των προς διανομή μερισμάτων της Helleniq Energy που θα λάμβανε το ΤΑΙΠΕΔ τα επόμενα τρία χρόνια. Το τελικό ποσό θα κριθεί από την έκβαση κάποιων εκκρεμοτήτων που έχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας όπως η γνωστή διαμάχη με την ELFE για την τιμή που αγόραζε η τελευταία φυσικό αέριο. Αν, δηλαδή, η ΔΕΠΑ Εμπορίας κερδίσει τελεσίδικα τη διαμάχη, η αξία της συμφωνίας θα αυξηθεί, αν χάσει η αξία της θα περιοριστεί.

…και τα σενάρια για νέο placement

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που διαβάσατε στο προηγούμενο σχόλιο, περί αποπληρωμής του τιμήματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω μελλοντικών μερισμάτων της Helleniq Energy, τότε μάλλον δυσκολεύει η εξίσωση για νέο placement από τους δύο βασικούς μετόχους της τελευταίας, το ΤΑΙΠΕΔ και τον όμιλο Λάτση. Σήμερα ο όμιλος Λάτση, μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Holdings (Cyprus) Limited, έχει το 40,41% της Helleniq Energy και το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το 31,18%. Πρόσφατες ήταν οι φήμες περί πρόθεσης του ομίλου Λάτση να περιορίσει τη συμμετοχή του, ενώ αυτονόητη είναι για αρκετούς η αντίστοιχη πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ. Είχαν κυκλοφορήσει και ονόματα υποψηφίων ενώ ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, που είχε ερωτηθεί για το εάν ενδιαφέρεται, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η United, η Nova και ο νέος γύρος συγκέντρωσης στα telecoms

Μια ανάλυση της Bank of America (BofA) για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες μας προϊδεάζει για συγχωνεύσεις με βάση και τις περίφημες εκθέσεις των πρώην πρωθυπουργών της Ιταλίας Ενρ. Λέτα και Μάριο Ντράγκι. Ειδικά στην Ελλάδα, που είναι ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης της Nova που ελέγχεται από την United Group, τον όμιλο που έχει βγάλει στο σφυρί η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, αναμένονται και άλλες εξελίξεις. Στην ανάλυση της BofA μας εξηγούν πως για να έχουν οι επενδυτές στα δίκτυα οπτικών ινών μια εσωτερική απόδοση (IRR) κοντά στο 10% πρέπει να μην υπάρχουν περισσότεροι από δύο παίκτες ανά περιοχή. Να έχει, δηλαδή, κάθε παίκτης τουλάχιστον 40% διείσδυση στα νοικοκυριά μιας περιοχής. Στην Ελλάδα έχουμε σε πολλές περιοχές τρεις και τέσσερις. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που η ανάγκη για εκτενή δίκτυα πρώτης ποιότητας είναι ολοένα και πιο κρίσιμη για τις κυβερνήσεις για λόγους εθνικής οικονομίας και εθνικής ασφάλειας. Μόνο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προσθέσει περίπου 16 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι το 2030 σύμφωνα με την BofA. Σε αυτό το νέο περιβάλλον των υψηλών απαιτήσεων, οι μικροί πάροχοι τηλεπικοινωνιών δυσκολεύονται. Οι ρυθμιστικές αρχές αρχίζουν να μετατοπίζονται προς την λεγόμενη ex-post ρύθμιση, δηλαδή στην παρέμβαση στην αγορά αφού γίνει η συγκέντρωση. Ήδη σε Ισπανία και Βρετανία εγκρίθηκαν συγχωνεύσεις εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που περιορίζουν τους παίκτες από τέσσερις σε τρεις. Η συγχώνευση Orange και Masmovil στην Ισπανία και η συγχώνευση Vodafone / Hutchison στην Βρετανία. Προς τη συγκέντρωση πιέζει και η ανάγκη για εναρμόνιση του φάσματος συχνοτήτων στην Ευρώπη.

Πόσα ξοδεύουμε για online συνδρομές

Για να μείνουμε στα πέριξ των τηλεπικοινωνιών, καθόλου ευκαταφρόνητο είναι το ποσό που ξοδεύουμε κάθε χρόνο για κάθε είδους online συνδρομές. Όπως λοιπόν, έχει υπολογίσει η εταιρεία λογισμικού κυβερνοασφάλειας Kaspersky, ετησίως, στην Ελλάδα για περίπου 7 συνδρομητικές υπηρεσίες δαπανώνται 748 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά την πρόσβαση σε πλατφόρμες streaming, από τις οποίες στις πρώτες πέντε ανήκουν το Netflix, το Spotify, το Disney+, το Youtube Premium και το Google One. Στην ετήσια δαπάνη των 748 ευρώ ανήκουν και οι συνδρομές σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, όπως και σε άλλες πλατφόρμες οπτικοακουστικού περιεχομένου. Η αντίστοιχη δαπάνη ετησίως είναι 895 ευρώ και αφορά 12 υπηρεσίες. Η σύγκριση των δύο ποσών μάλλον φανερώνει ότι στην Ελλάδα πληρώνουμε πιο ακριβά τις διαδικτυακές υπηρεσίες. Καταβάλουμε δηλαδή περίπου 107 ευρώ το μήνα για επτά online προϊόντα, έναντι 74,5 ευρώ στο εξωτερικό για 12 συνδρομές.

H ακρίβεια θέλει… καλοπέραση;

Κανείς (προφανώς) δεν αμφιβάλλει πως οι τιμές έχουν εκτοξευθεί (και) στην Ελλάδα, ιδίως μετά το 2022 και πως οι μισθοί εξακολουθούν να είναι χαμηλοί σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, παρά τις απανωτές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και την αύξηση της απασχόλησης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μετρήσεις της Εurostat (δημοσιεύτηκαν χθες σε σχετική έκθεση και αφορούν στοιχεία του 2022), οι οποίες γεννούν ερωτηματικά σε σχέση με την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων -σε σχέση με τους Ευρωπαίους- μέσα σε ένα (ευρωπαϊκό) περιβάλλον ακρίβειας: Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, ποσοστό των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα, ποτά, καπνό και υπηρεσίες εστίασης ανέρχεται στο 29,8% της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά. Πάνω από εμάς βρίσκεται μόνο η Ρουμανία με 30,3% ενώ ακολουθούν η Λετονία με 29,6% και η Πορτογαλία με 29,3%. Παράλληλα, στην Ελλάδα, οι δαπάνες για εστίαση (δηλαδή για κατανάλωση σε εστιατόρια, καφέ, κλπ.) προσεγγίζουν πολύ τις δαπάνες για την τροφή (σ.σ. Προφανώς παίζει μεγάλο ρόλο και ο τουρισμός!), ενώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ η αναλογία δαπανών εστίασης – τροφής είναι κοντά στο 1 προς 3. Πάντως τόσο οι δαπάνες για τροφή, όσο και οι δαπάνες για την εστίαση (ως ποσοστό επί της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών) είναι πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το ίδιο και με το παραπάνω ίσχυε, όμως, και πριν την πανδημία, αλλά και πριν την ενεργειακή κρίση του 2022. Σύμφωνα με στοιχεία του 2019 και πάλι η Ελλάδα ήταν πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ στη δαπάνη για τροφή – εστίαση. Μία μόνη διαφορά: Το 2019 ήταν… πρώτη στην ΕΕ, ενώ το 2022, «έπεσε» (όπως προαναφέθηκε) στη δεύτερη θέση….

Οι Εισφορές Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ο κουμπαράς του ασφαλιστικού και ο ΦΠΑ

Η νέα αρχιτεκτονική των Εισφορών Αλληλεγγύης στις κύριες συντάξεις (ΕΑΣ) η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2025 (βάσει της οποίας τα κατώφλια τους θα αυξάνονται κατά το ποσοστό της εκάστοτε αύξηση των συντάξεων κάθε χρόνο) άνοιξε το δημόσιο διάλογο για το λόγο ύπαρξης των εν λόγω κρατήσεων. Αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, υπερασπίστηκαν την ύπαρξη των ΕΑΣ, παρά τις στρεβλώσεις τους, σημειώνοντας πως στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), τον «κουμπαρά των ταμείων», στο οποίο καταλήγουν οι ΕΑΣ, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 17 δισ. ευρώ και αυτά θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια λόγω δημογραφικής κρίσης. Ερευνα της στήλης κατέληξε στο συμπέρασμα πως μαζί με τις φετινές αποταμιεύσεις, ο «κουμπαράς» θα συγκεντρώσει τα 18,2 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2025 θα φτάσει στο κατώφλι των 21 δισ. ευρώ. Αν και αναφέρεται συχνά δημοσίως πως ο ΑΚΑΓΕ δεν γεμίζει μόνο από τις ΕΑΣ αλλά και από έσοδα από το ΦΠΑ, ελάχιστοι γνωρίζουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται, αν και αναγράφεται ρητά κάθε χρόνο στην εκάστοτε εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Εξηγούμαστε: Με νόμο του 2014, θεσπίστηκε πως το 4% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ θα κατευθύνεται στον ΑΚΑΓΕ (αντί της απευθείας κρατικής επιχορήγησης). Με άλλα λόγια, σχεδόν το 1% του συντελεστή 24% και το 0,5% του συντελεστή 13%, τα οποία πληρώνουμε ως καταναλωτές αφορά εμμέσως τον «κουμπαρά των ταμείων», καθώς εκεί καταλήγουν οι εισπράξεις από τα παραπάνω ποσοστά του ΦΠΑ. Σημείωση πρώτη: Όσοι υποστηρίζουν τη μείωση του ΦΠΑ ως μείωσης της ακρίβειας, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν πως αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων υπέρ του ΑΚΑΓΕ και αυτό ενώ φαίνεται να ζυγώνει η «ώρα της κρίσης» για το ασφαλιστικό… Σημείωση δεύτερη: Όσοι υπερασπίζονται τη στήριξη της στήριξης του ασφαλιστικού «κουμπαρά» μέσω ΦΠΑ, δεν θα πρέπει να «ξεχνάνε» πως ο ΦΠΑ, ως έμμεσος φόρος και μάλιστα ο πιο (εισπρακτικά) αποδοτικός είναι ο περισσότερο, κοινωνικά, άδικος. Oι εισπράξεις υπέρ του ΑΚΑΓΕ μέσω ΦΠΑ ανήλθαν φέτος στα 830 εκατ. ευρώ έναντι 681 εκατ. ευρώ το 2023 και 583 εκατ. ευρώ το 2022. Το 2025 προβλέπεται να φτάσει στα 903 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 1/3 των συνολικών εσόδων του ΑΚΑΓΕ. Σημείωση τρίτη: Ο «κουμπαράς» αυτός δεν «ανήκει» μόνο στους συνταξιούχους, αλλά σε όλους κατοίκους της χώρας, μόνιμους και μη (οι οποίοι ανεξαιρέτως πληρώνουν ΦΠΑ).

To άρθρο Οι νέες συγχωνεύσεις τραπεζών ^ οι υπόλοιπες εκκρεμότητες της Helleniq Energy και τα σενάρια για placement ^ ο νέος γύρος γάμος στα telecoms και τα 107 ευρώ το μήνα για online αγορές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
τραπεζες, εκκρεμότητες, energy, online, γαμος, γυρος, ευρω, εκκρεμότητες, αγορες, energy, online, bank of america, εν λόγω, συγκεκριμένο, συμμετοχή, elpedison, deal, δεπα, elfe, industrial, cyprus, nova, bofa, ελλαδα, group, αεπ, orange, vodafone, hutchison, εταιρεία, kaspersky, netflix, youtube, google, eurostat, νέα, εασ, ερευνα, ΦΠΑ, ρητά, newsit, εθνικη τραπεζα, αυξηση φπα, βασιλικος γαμος, www.google.gr, www.youtube.com, αξια, newsit.gr, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, ρητά, αεπ, δεπα, εασ, ισπανια, ονοματα, ρουμανια, φημες, φυσικο αεριο, ωρα, orange, youtube, αγορα, αυξηση, αρθρο, αρχιτεκτονικη, ασφαλιστικο, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, δημοσιο, δικτυα, υπαρχει, εκβαση, εκθεση, εκθεσεις, εκκαθαριση, εν λόγω, εξελιξη, επενδυτης, επτα, ερευνα, εστιατορια, εστιαση, εταιρεία, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, κεφαλαιο, κλιμα, κρασι, λετονια, λογια, λογο, μειωση, μυτιληναιος, νερο, νοημοσυνη, ομιλος, οικογενεια, περιβαλλον, πλατφορμες, πορτογαλια, ποτα, ρυθμιση, ρολο, σιγουρο, συγκεκριμένο, συζητηση, συγκεντρωση, συμμετοχή, σφυρι, σχεδιο, τιμη, τρια, τριτη, ισχυρος, φυσικο, group, bank of america, bofa, deal, eurostat, elfe, elpedison, hutchison, χωρα, industrial, kaspersky, ξενος, netflix, πληροφοριες, πωληση, τραπεζα
Τυχαία Θέματα
Helleniq Energy,107