Οι πρώτοι ψηφιακοί νομάδες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη

16:35 24/11/2021 - Πηγή: NewsIt

Ένα τρίτεκνο ζευγάρι νεαρών Ισραηλινών, ο Νιρ και η Ντάσι Λέιμπελ, εδώ και λίγες εβδομάδες διευθύνει την εταιρεία του στην ηλιόλουστη Φλόριντα των ΗΠΑ από… τη Θεσσαλονίκη, την πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υποδέχεται ψηφιακούς νομάδες με «digital visa», στο πλαίσιο της νέας σχετικής

νομοθεσίας, όπως επισημαίνει ο δικηγόρος τους.

Μπορεί οι δυο τους να αναγκάζονται συχνά να εργαστούν αφότου κοιμηθούν τα τρία παιδιά τους, λόγω της διαφοράς ώρας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά η αγάπη τους για τη χώρα μας, την οποία επισκέπτονται επί σειρά ετών, η βολική εγγύτητά της στις υπόλοιπες αγορές της ΕΕ και η «ζεστή» ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως δικαιώνουν την απόφασή τους να μετακομίσουν στον ελληνικό Βορρά.

Με τόπο κατοικίας τη Θεσσαλονίκη πλέον, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά ακινήτων, ενώ δείχνουν να πιστεύουν πως η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερους ψηφιακούς νομάδες στο επόμενο διάστημα.

«Η Ελλάδα ήταν πάντα ο αγαπημένος μας προορισμός, για πολλά πολλά χρόνια. Η δε Θεσσαλονίκη, σε σύγκριση με άλλα μέρη, δίνει την αίσθηση της ζεστής πόλης, της πόλης όπου μπορείς να ζήσεις 365 μέρες τον χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, με εξαιρετικούς ανθρώπους και ατμόσφαιρα που διευκολύνει το επιχειρείν με χαλαρό τρόπο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 38χρονος Νιρ Λέιπμπελ (Nir Leibel), ενώ στο ερώτημα αν θεωρεί πως περισσότεροι αλλοδαποί θα θελήσουν να εργαστούν στο εξωτερικό από την Ελλάδα ως ψηφιακοί νομάδες, απαντά:

«Σίγουρα. Χάρη στον καιρό, τους ανθρώπους, το εξαιρετικό φαγητό και τη μεγάλη ποικιλομορφία, που αυτή η όμορφη χώρα προσφέρει. Η γεωγραφική θέση της χώρας και η εγγύτητά της προς τα άλλα κράτη της ΕΕ είναι επίσης πολύ ελκυστικές ιδιότητες, καθώς το να είσαι ψηφιακός νομάδας σού επιτρέπει να ταξιδεύεις και να εργάζεσαι μόνο με έναν υπολογιστή/έξυπνο τηλέφωνο και ένα ασύρματο δίκτυο Wi-Fi. Η Ελλάδα έχει καταπληκτικές τοποθεσίες, για να διαλέξει κάποιος».

Κατοικείς όπου επιθυμείς, εργάζεσαι και επενδύεις όπου έχεις κέρδη

Ο Νιρ και η 35χρονη Ντάσι (Dasi) έχουν τρία παιδιά: Δίδυμα κορίτσια ηλικίας εννέα ετών και ένα αγόρι τριών. Τα παιδιά φοιτούν σε αμερικανικό σχολείο. Σκέφτηκαν ποτέ οι γονείς τους το ενδεχόμενο της τηλε-εκπαίδευσής τους, ώστε να μπορούν να επιλέξουν κάποιο σχολείο εκτός Θεσσαλονίκης και Ελλάδας;

«Σκεφτήκαμε το ενδεχόμενο της απομακρυσμένης εκπαίδευσης, αλλά ήταν σημαντικό για εμάς να κάνουμε φίλους όλων των ηλικιών και να συναντήσουμε εξαιρετικούς ανθρώπους», λέει ο Νιρ Λέιμπελ.

Η επιχείρηση του ζευγαριού, με την επωνυμία «Leibel Investments Group LLC», έχει ως έδρα τη Φλόριντα, και η διαφορά ώρας -η Ελλάδα βρίσκεται περίπου επτά ώρες μπροστά- είναι μεγάλη.

«Εργαζόμαστε έτσι και αλλιώς λίγες ώρες την ημέρα και συνήθως δουλεύουμε αφότου τα παιδιά πάνε για ύπνο. Οι ομάδες μας ανά τον κόσμο, πχ, στις ΗΠΑ ή στις Φιλιππίνες, συμπληρώνoυν τη δουλειά μας όπου χρειάζεται. Η βασική ιδέα είναι να κατοικείς όπου επιθυμείς και να επενδύεις όπου έχεις έσοδα και κέρδη» εξηγεί ο κ.Λέιμπελ.

Διερευνούν το ενδεχόμενο να επενδύσουν μελλοντικά στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα ή να κάνουν προσλήψεις στη χώρα μας για την καλύτερη οργάνωση της διαχείρισης της επιχείρησής τους στο εξωτερικό; «Σίγουρα το εξετάζουμε είτε πρόκειται για επένδυση είτε για απασχόληση, αλλά προς το παρόν (βρισκόμαστε στο στάδιο που) κάνουμε υπέροχους φίλους και περνάμε εξαιρετικά εδώ», επισημαίνει ο κ.Λέιμπελ.

Ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη και από άλλους πολίτες τρίτων χωρών

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος Αλκίνοος Κωνής της δικηγορικής εταιρείας Nexus, που διαχειρίστηκε τη διαδικασία της έκδοσης της άδειας, υπενθυμίζει πως στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα, ακολουθώντας την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών, θεσμοθέτησε την άδεια διαμονής digital nomads (ψηφιακών νομάδων), «η οποία έδωσε την ευκαιρία σε πολίτες Τρίτων χωρών, που εργάζονται εξ αποστάσεως, να διαμείνουν νόμιμα στην Ελλάδα, με τις οικογένειές τους και να εργάζονται από εδώ. Από την ψήφιση του νόμου, πολλοί πελάτες μας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εργάζονται εξ αποστάσεως, μάς γνωστοποίησαν το ενδιαφέρον τους να έρθουν και να μείνουν με τις οικογένειές τους, αντλώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχει η διαβίωση στη χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο Θάνος Χαριστός, επίσης δικηγόρος της ίδιας εταιρείας, σημείωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που η πρώτη άδεια ψηφιακών νομάδων χορηγείται σε πελάτες μας. Είμαστε εξίσου χαρούμενοι, που η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρώτη πόλη της χώρας, που υποδέχεται αυτούς τους εξωστρεφείς πολίτες του κόσμου, από τους οποίους έχει να διδαχθεί την εξωστρέφειά τους». Όπως εξηγεί, η αίτηση του ζευγαριού για τη βίζα ψηφιακών νομάδων έχει ήδη προεγκριθεί και η διαδικασία -που από εδώ και πέρα είναι καθαρά τυπική- αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021.

Με τον νόμο 4825/2021, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 9 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες τρίτων (εκτός ΕΕ) χωρών, που είναι είτε εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας (μισθωτοί) είτε αυτοαπασχολούμενοι, έχουν τη δυνατότητα να κατοικούν στην Ελλάδα και να εργάζονται απομακρυσμένα για εργοδότες ή πελάτες εκτός ελληνικών συνόρων, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Η χορήγηση της άδειας προβλέπεται για διάστημα έως και 12 μηνών, ενώ υπάρχει δυνατότητα παράτασης της δωδεκάμηνης βίζας για δύο ακόμα χρόνια, κατόπιν αίτησης που υποβάλλεται πριν από τη λήξη της ισχύος της εθνικής θεώρησης και εφόσον συνεχίζουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις της αρχικής χορήγησης.

H προσέλκυση περισσότερων ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα επιδιώκεται και μέσω της δράσης «Work From Greece», στο πλαίσιο της οποίας στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κεντρικό σημείο επαφής για τους δυνάμει digital nomads. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αποτελεί το πρώτο βήμα προσέγγισης των ψηφιακών νομάδων, ανθρώπων δηλαδή, οι οποίοι δεν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη αγορά, αλλά δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο και εργάζονται από διάφορες τοποθεσίες του πλανήτη.

To άρθρο Οι πρώτοι ψηφιακοί νομάδες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα