Οι Ρώσοι διώχνουν Αμερικανίδα ακτιβίστρια – Επικαλούνται λόγους ασφαλείας

17:52 3/12/2020 - Πηγή: NewsIt

Οι ρωσικές αρχές δεν ανανέωσαν την άδεια παραμονής στη Ρωσία της Αμερικανίδας ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βανέσα Κόγκαν, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας ενώ της έδωσαν εντολή να εγκαταλείψει την χώρα εντός δύο εβδομάδων!

Αυτό ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης, της οποίας είναι επικεφαλής.

Η Βανέσα Κόγκαν είναι διευθύντρια της οργάνωσης «Πρωτοβουλία για την Δικαιοσύνη», η οποία παρέχει νομική συνδρομή στα θύματα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως από την ταραχώδη περιοχή του

Βόρειου Καυκάσου και ζει στη Ρωσία επί 11 χρόνια, δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπός της Ξένια Μπάμπιτς.

Η Κόγκαν, η οποία είναι παντρεμένη με Ρώσο πολίτη, έχει δύο παιδιά και είχε υποβάλει αίτηση για να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα πριν από μερικούς μήνες, αλλά όπως έγινε γνωστό η FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) απέρριψε την αίτησή της και της ανακοίνωσε ότι πρέπει να εγκαταλείψει την χώρα.

Σύμφωνα με την Μπάμπιτς, οι αξιωματούχοι επικαλέσθηκαν σχετική νομοθεσία η οποία τους δίνει το δικαίωμα να μην παρατείνουν στην Κόγκαν την άδεια παραμονής της εφόσον είχε απευθύνει εκκλήσεις για «βίαιη αλλαγή του συνταγματικού καθεστώτος» ή είχε θέσει «σε κίνδυνο τη εθνική ασφάλεια της Ρωσίας ή τους πολίτες της».

Η Κόγκαν, η οποία αρνήθηκε τις εν λόγω κατηγορίες, έχει στην διάθεσή της τρεις μέρες για να εφεσιβάλει τη σχετική απόφαση, πράγμα το οποίο και θα πράξει δήλωσε η Μπάμπιτς.

Η FSB δεν έκανε κανένα σχόλιο όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφασή της.

Η πρωτοβουλία για την Δικαιοσύνη έχει γραφεία στον Βόρειο Καύκασο, περιλαμβανομένης και της Τσετσενίας. Συνδράμει νομικά Ρώσους πολίτες, τα ανθρώπινα δικαιώματα των οποίων έχουν παραβιαστεί, με προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τον περασμένο Αύγουστο, αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας οπλισμένοι με αυτόματα όπλα είχαν κάνει επιδρομή στα γραφεία της οργάνωσης στην Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εντείνει τους ελέγχους σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποχρεώνοντας εκείνες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό να καταχωρηθούν ως «πράκτορες ξένων χωρών» και εγκρίνοντας σχετική νομοθεσία που απαγορεύει τις δραστηριότητές τους ως «ανεπιθύμητες».

Όπως γράφει η εφημερίδα Kommersant, περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μελών του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρά τω προέδρω της Ρωσίας υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στην Βανέσα Κόγκαν.

«Εάν οι ρωσικές αρχές θεωρούν ‘απειλή για την ασφάλεια’ την υπεράσπιση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, βασανιστηρίων, απαγωγών και βίαιων εξαφανίσεων, σημαίνει ότι η άποψή τους τους για τέτοιου είδους απειλές έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας μας», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν οι οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μεμοριάλ», «Κοινωνική ετυμηγορία», το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και το Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελσίνκι στην Μόσχα.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτούν από τις αρχές ασφαλείας με την επιστολή τους «προς το συμφέρον της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προς το συμφέρον των πολιτών της», να ακυρώσουν την απόφαση για μη παράταση της άδειας παραμονής στη Ρωσία της Βανέσα Κόγκαν και εν συνεχεία να της δώσουν τη ρωσική υπηκοότητα την οποία είχε αιτηθεί.

Η οργάνωση «Πρωτοβουλία για την Δικαιοσύνη» λειτουργεί στη Ρωσία από το 2000 και υπερασπίζεται όσους έχουν υπάρξει θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε στρατιωτικές συγκρούσεις, θύματα βασανιστηρίων και φυλετικής βίας στην επικράτεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα καταγγέλλει σχετικά περιστατικά με προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία σημειώνονται στην Τσετσενία, την Ινγκουσετία, την Καμπαρντίνο Μπαλκάρια και το Νταγκεστάν όπως και περιπτώσεις που αφορούν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με ακτιβιστές των Τατάρων της Κριμαίας.

Οι νομικοί της οργάνωσης έχουν καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στο Διεθνές Δικαστήριο και σε επιτροπές του ΟΗΕ 445 προσφυγές εκ μέρους 1.790 αιτούντων. Στο διάστημα αυτό, το ΕΔΑΔ εξέδωσε αποφάσεις για 252 προσφυγές προς όφελος 1.201 αιτούντων, που έλαβαν αποζημιώσεις συνολικούς ύψους 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, γράφει η εφημερίδα Kommersant.

To άρθρο Οι Ρώσοι διώχνουν Αμερικανίδα ακτιβίστρια – Επικαλούνται λόγους ασφαλείας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα