Όλη η γη μάχεται για να «τσακίσει» τον κορονοϊό (video)

00:08 1/5/2020 - Πηγή: NewsIt

Περισσότερες από 130 θεραπείες μελετώνται στο πλαίσιο της έρευνας για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Βιομηχανίας Φαρμάκου (IFPMA).

Οι πρωτοφανείς προσπάθειες συνεργασίας στη φαρμακευτική βιομηχανία έχουν επιταχύνει σημαντικά την έρευνα ασφαλών και δραστικών θεραπειών κατά του νέου κορονοϊού.

“Περισσότερες από 130 θεραπείες κατά της Covid-19 εξετάζονται”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IFPMA Τόμας Κουένι κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου μαζί με διευθύνοντες συμβούλους φαρμακευτικών εταιρειών που ανέλυσαν τις εργασίες τους σε διαφορετικές

θεραπείες, όπως τα ανθελονοσιακά φάρμακα, τα αντιιικά και οι ανοσοθεραπείες.

Η μάχη για τον κορονοϊό

Ο Κουένι εξήγησε ότι 68 από αυτές είναι νέες θεραπείες, οι άλλες είναι ήδη υπάρχοντα φάρμακα των οποίων η δραστικότητα εξετάζεται κατά του νέου κορονοϊού.

Οι περισσότερες είναι ακόμη στα αρχικά στάδια των δοκιμών, είπε, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει περισσότερες από 25 κλινικές δοκιμές.

Click4more: Πόλεμος χαρακωμάτων ΗΠΑ και Κίνας παγώνει… τα πάντα για τον κορονοϊό

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι μόνο ένα εμβόλιο θα επιτρέψει την πλήρη άρση των μέτρων περιορισμού, αλλά για να βρεθεί και να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος ή και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Κουένι, η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας κατά της ασθένειας αυτής θα πρέπει να γίνει πιο γρήγορα. Οι δηλώσεις του διατυπώνονται την ώρα που το αμερικανικό εργαστήριο Gilead ανακοίνωσε ότι το φάρμακο ρεμδεσιβίρη είχε επιταχύνει την ανάκαμψη των πιο σοβαρών περιστατικών κατά αρκετές ημέρες σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή.

Ο Χοσέ Μπασέλγκα, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca, προειδοποίησε για τον κίνδυνο από μια πολύ μεγάλη βιασύνη για την εξεύρεση μιας θεραπείας. “Πρέπει να έχουμε δοκιμές που έχουν ελεγχθεί καλά”, τόνισε.

Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ: Τα εμβόλια θέλουν αρκετή προετοιμασία

Εν τω μεταξύ, στο έκτακτο Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega, το βράδυ της Πέμπτης, 30.04.2020, μίλησε για τον κορονοϊό η κ. Γιώτα Τουλούμη, καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

«Προφανώς δεν μπορεί κανείς να πει αν θα έχουμε σε 2 ή 4 μήνες θα έχουμε το εμβόλιο. Τα εμβόλια θέλουν αρκετή προετοιμασία, αρκετές δοκιμές. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο τυχεροί είμαστε. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι έχουμε ένα πρώτο φάρμακο που φαίνεται ότι θα πάει σύντομα για αδειοδότηση, τη ρεμδεσιβίρη, που φαίνεται να βοηθάει νοσηλευόμενα άτομα να μπορούν να βγουν από το νοσοκομείο συντομότερα. Προφανώς δεν είναι η λύση του προβλήματος. Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα», σημείωσε η κ. Τουλούμη.

Click4more: Remdesivir: Το φάρμακο για το οποίο μιλάει… όλος ο κόσμος – Τι δείχνουν οι μελέτες

«Αυτό που έδειξε η αρχική ανάλυση είναι ότι η ρεμδεσιβίρη μειώνει τον χρόνο μέχρι την ανάκαμψη. Μένει ο ασθενής λιγότερες μέρες στο νοσοκομείο. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να περιμένουμε», πρόσθεσε αναφορικά με τη ρεμδεσιβίρη», πρόσθεσε.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει μόνο ένα φάρμακο. Είναι πολυπαραγωντικό αυτό που αντιμετωπίζουμε στα άτομα που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό. Ήδη έχει βελτιωθεί η περίθαλψη των ασθενών, γιατί η εμπειρία αυτό το διάστημα έχει βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει. Έχουμε τώρα και ένα φάρμακο που είναι πιθανό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πρώιμα στάδια. Και υπάρχουν και πολλά άλλα φάρμακα που δοκιμάζονται», κατέληξε η κ. Τουλούμη.

Δείτε όσα είπε

Με πληροφορίες από: Live News / ΑΠΕΜΠΕ.

To άρθρο Όλη η γη μάχεται για να «τσακίσει» τον κορονοϊό (video) δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα