Ομάρ Σαρίφ: Οι μεγάλες κινηματογραφικές στιγμές του «Δόκτωρ Ζιβάγκο» και ο μύθος για τις γυναίκς
Σαν σήμερα 10 Απριλίου, το 1932, γεννήθηκε ο Αιγύπτιος ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος πέρασε στην ιστορία του κινηματογράφου για την ερμηνεία του στις ταινίες «Ο Λόρενς της Αραβίας» (1962) και «Δόκτωρ Ζιβάγκο» (1965). Στο πρόσωπο του ακτινοβολούσε η λάγνα Ανατολή και το φλογερό του βλέμμα έκανε εκατομμύρια γυναίκες να λυγίσουν στη γοητεία του.
Ο Ομάρ Σαρίφ τη δεκαετία του ’60 θεωρείτο ένα από τα πιο καυτά ονόματα του κινηματογράφου παγκοσμίως. Αθεράπευτος γλεντζές, παθιασμένος με τον τζόγο και ειδικά με το μπριτζ,
Συμπληρώνοντας 90 χρόνια από τη γέννησή του (10 Απριλίου 1932), θα ανοίξουμε τα περισσότερα χαρτιά της ζωής του διάσημου ηθοποιού και θα θυμηθούμε τα πρώτα του βήματα, τις κορυφαίες του εμφανίσεις στη μεγάλη οθόνη, τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του. Πρόκειται άλλωστε για έναν σταρ που θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ακόμη και αν είχε χάσει την ευκαιρία να παίξει στις ταινίες του Ντέιβιντ Λιν.
Ο Φαρούκ και τα… ελληνικάΟ Ομάρ Σαρίφ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και το πραγματικό του όνομα ήταν Μισέλ Γιουσέφ Ντιμίτρι Χαλούμπ. Η άνετη οικονομικά οικογένειά του -ο πατέρας του ήταν έμπορος ξυλείας- ανήκε σε μια μικρή μειονότητα καθολικών. Η πανέμορφη μητέρα του Κλερ Σααντά, με καταγωγή από το Λίβανο, εργάστηκε ως αεροσυνοδός όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Κάιρο, ενώ είχε γίνει γνωστό ότι ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ ήταν συχνός επισκέπτης τής οικογένειας. Ο Ομάρ Σαρίφ αποφοίτησε από το Κολέγιο Βικτόρια της Αλεξάνδρειας, σπουδάζοντας φυσική και μαθηματικά, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε την κλίση του στην εκμάθηση γλωσσών μαθαίνοντας, εκτός από αραβικά, αγγλικά, γαλλικά και… ελληνικά. Δούλεψε για μικρό διάστημα δίπλα στον πατέρα του και την οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας, μέχρι που θα του μπει το μικρόβιο της υποκριτικής. Η πληροφορία ότι σπούδασε υποκριτική στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, διαψεύστηκε από την Ακαδημία, καθώς λίγα ιδιαίτερα μαθήματα ήταν μάλλον αρκετά.
Τα πρώτα βήματα και ο Διάβολος της ΕρήμουΘα μπει στον χώρο του σινεμά το 1954 με φούρια, παίζοντας στο φιλμ “Ο Φλογερός Ήλιος” και αμέσως μετά στον “Διάβολο της Ερήμου” που θα του δώσουν την ώθηση για την τεράστια μετέπειτα σταδιοδρομία του. Τον επόμενο χρόνο θα πρωταγωνιστήσει στο ρομάντζο “Οι Καλύτερες Μέρες μας”, δίπλα στην γνωστή Αιγύπτια ηθοποιό Φατέν Χαμαμά, την οποία θα ερωτευθεί σφόδρα και θα ασπαστεί τον ισλαμισμό για να την παντρευτεί και συνάμα να αλλάξει το όνομά του σε Σαρίφ. Το 1958 θα πρωταγωνιστήσει στο δράμα “Γκόχα, ο Γιος της Σκλάβας”, μια ταινία, που θα σημάνει και το ντεμπούτο της Κλάουντια Καρντινάλε και θα κερδίσει το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.
Η αυστηρή κριτική για το πολεμικό δράμα «Λόρενς της Αραβίας»Θα ακολουθήσουν ακόμη δώδεκα ταινίες, αρκετές απ’ τις οποίες ήταν αξιόλογες, μέχρι που θα έρθει η πρόταση του φημισμένου Ντέιβιντ Λιν, για να παίξει στο επικό πολεμικό δράμα “Λόρενς της Αραβίας”, μια αριστουργηματική ταινία, που αποτελεί από μόνη της ένα κεφάλαιο για τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ο ίδιος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα υπήρχε κάποιος που θα πήγαινε να δει μια τρίωρη ταινία, να διαδραματίζεται στην έρημο και χωρίς την παρουσία γυναικών. Χρόνια μετά θυμόταν ότι μόλις τον είδε ο Λιν του είπε να πάει κατευθείαν στη σκηνή τού μακιγιάζ και να βάλει ένα μουστάκι. Τελικά, κράτησε το δικό του, που σπανίως αποχωριζόταν. Για την ερμηνεία του, στην ταινία των επτά Όσκαρ, θα πει ότι δεν ήταν ιδιαίτερα καλός, μάλλον με υπερβολική αυστηρότητα και συστολή και χωρίς να πρέπει να αποδείξει τίποτα, για την αξία του.
Δείτε βίντεο:Ο Δόκτωρ Ζιβάγκο των πέντε ΌσκαρΑντίθετη γνώμη είχε ο Ντέιβιντ Λιν, ο οποίος του έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο επίσης επικό δράμα “Δόκτωρ Ζιβάγκο”, μια ταινία σταθμός για το Σαρίφ. Μία υπερπαραγωγή του 1965, που θα βασιστεί στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπορίς Πάστερνακ, ενώ τα γυρίσματα, που κράτησαν πάνω από δέκα μήνες, έγιναν έξω από τη Μαδρίτη, καθώς το βιβλίο ήταν απαγορευμένο στη Σοβιετική Ένωση. Ο γόης Ομάρ Σαρίφ είναι απολαυστικός, έχοντας δίπλα του την υπέροχη Τζούλι Κρίστι. Η ταινία προτάθηκε για δέκα Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά πέντε, ενώ σύντομα θα χαρακτηριστεί κλασική. Ένας θρίαμβος για τον Ομάρ Σαρίφ, που θα τον κάνει ένα από τα πιο εμπορικά ονόματα της μεγάλης οθόνης.
Δείτε βίντεο:Η Μπάρμπαρα και ο μύθος του γυναικάΟ Αιγύπτιος σταρ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε εμπορικές ταινίες, χωρίς, ωστόσο, να προσεγγίζουν την ποιότητα των ταινιών του Λιν, αν και δεν πέρασαν απαρατήρητες οι εμφανίσεις του σε ταινίες όπως “Η Νύχτα των Στρατηγών”, του Ανατόλ Λίτβακ, “Η Κοιλάδα του Μίσους” και το μιούζικαλ του μέγα Γουίλιαμ Γουάιλερ, “Ένα Αστείο Κορίτσι”, όπου θα γνωριστεί και θα ερωτευθεί τρελά την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, παρότι στην αρχή τον άφησε αδιάφορο κι ενώ δέχθηκε επιθέσεις γιατί αυτός ένα σύμβολο του αραβικού κόσμου συνδέθηκε με μία Εβραία. Ταυτόχρονα, στα μεγάλα διαλείμματα από τα πλατό, θα αναπτύξει την τεχνική του στο μεγαλύτερό του πάθος, το μπριτζ, αλλά και στον τζόγο, στην καλή ζωή και τις γυναικείες περιπέτειες. Εν αντιθέσει όμως με τη γενική πεποίθηση, ο Σαρίφ δεν ήταν λάτρης του ποδόγυρου και όταν πια είχε μπει στα βαθιά γεράματα αποκάλυψε ότι ο “μύθος του εραστή” ήταν απλώς… μύθος. Και αυτό διότι όπως είχε πει δεν είχε πάει με περισσότερες από δέκα γυναίκες σε ολόκληρη τη ζωή του…
Παίρνοντας αποστάσεις από το σινεμά, θα κάνει μία δυναμική επανεμφάνιση το 2003, πρωταγωνιστώντας στο εξαίρετο δράμα “Ο Κύριος Ιμπραήμ και τα Λουλούδια του Κορανίου”, κάνοντας ίσως την πιο μεστή ερμηνεία της ζωής του, για την οποία θα βραβευθεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας και με το βραβείο Σεζάρ.
Το τελευταίο τσιγάροΤα πρώτα προβλήματα με την υγεία του εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Υπεβλήθη σε εγχείρηση τριπλού μπαϊπάς, ενώ υπέστη και ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο το 1994, αναγκάζοντάς τον να κόψει μία ακόμη αγαπημένη του απόλαυση, το τσιγάρο- κάπνιζε τρία πακέτα μέχρι τότε. Όμως, τα χειρότερα θα έρθουν αργότερα, καθώς τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, όπως είχε αποκαλύψει ο μοναχογιός του Τάρεκ Ελ Σαρίφ. Θα πεθάνει στις 10 Ιουλίου του 2015 στο Κάιρο, από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 83 ετών. Το 2006 είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από τα κινηματογραφικά πλατό, λέγοντας ότι δεν είναι πλέον καλός στη δουλειά: την ηθοποιία, μέσα απ’ την οποία, μετέφερε την ανεξίτηλη γοητεία της λαγγεμένης Ανατολής και το πάθος για τη ζωή.
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
To άρθρο Ομάρ Σαρίφ: Οι μεγάλες κινηματογραφικές στιγμές του «Δόκτωρ Ζιβάγκο» και ο μύθος για τις γυναίκς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φώτης Σεργουλόπουλος: Του έπεσε κολώνα στο κεφάλι – Η κατάσταση της υγείας του
- Κολλήσατε κορωνοϊό; Ποια νόσος σας απειλεί κατά 40% ένα χρόνο μετά
- RYANAIR: «Άνοιξε» εισιτήρια από 7 ευρώ για δεκάδες πτήσεις από Θεσσαλονίκη
- Μεγάλη πυρκαγιά σε περιοχή της Μεταμόρφωσης – Δείτε βίντεο
- "Βγάλτε τις φανέλες και φύγετε από δω"
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Και όμως, για τρεις ώρες σήμερα η τιμή του θα είναι μηδενική!
- Τήνος: «Δεν ήταν ένας θερμοσίφωνας η αφορμή, τον είχε βάλει καιρό στον στόχο» λέει συγγενής του 52χρονου αγιογράφου
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι
- Κορονοϊός: Πάνω από το όριο συναγερμού η θετικότητα, τα τεστ σήμερα
- Πάτρα: Το «αρρωστημένο κίνητρο» της Ρούλας Πισπιρίγκου – Τι απαντά ο δικηγόρος της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Εσπευσμένα στο χειρουργείο ο Γιώργος Καπουτζίδης μετά από ατύχημα
- Τραγωδία στη Μακρινίτσα: Γυναίκα σκοτώθηκε ενώ έκανε αναρρίχηση
- Φωτιά τώρα στη Μεταμόρφωση – Οι πρώτες εικόνες
- Το 2020 ανέβηκαν τον Όλυμπο μαζί και σήμερα τερμάτισαν τον Μαραθώνιο
- Η Άσλεϊ Μπάρτι εγκατέλειψε το τένις για να γίνει συγγραφέας
- Πολιτική Προστασία: Προσοχή για καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες - Οι «κόκκινες» περιοχές
- Η Ashanti απέκτησε αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
- Φωτιά στη Μεταμόρφωση - Καίγονται πλαστικά, εικόνες από τη μάχη των πυροσβεστών
- Έτσι έγινε η άγρια δολοφονία στην Τήνο - Οι συνεχείς καβγάδες και οι μηνύσεις μεταξύ δράστη και θύματος
- Εξαφανίστηκε η 14χρονη Νίκη – Στέλλα
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Ομάρ Σαρίφ: Οι μεγάλες κινηματογραφικές στιγμές του «Δόκτωρ Ζιβάγκο» και ο μύθος για τις γυναίκς
- Εξαφανίστηκε η 14χρονη Νίκη – Στέλλα
- ΠΑΟΚ – Μαρσέιγ: Έμφαση στην τακτική από τον Λουτσέσκου
- Φωτιά και στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής – Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής
- Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Ντνίπρο και το Λουγκάνσκ, καταγγέλλουν Ουκρανοί αξιωματούχοι
- Νίκος Κουρής: Δεν είναι εύκολο να είσαι λειτουργικός όταν είσαι διαβητικός
- Εκτός εαυτού ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ - Διέλυσε τη ρακέτα του
- Τραγωδία στη Μακρινίτσα: Γυναίκα σκοτώθηκε ενώ έκανε αναρρίχηση
- Η Άσλεϊ Μπάρτι εγκατέλειψε το τένις για να γίνει συγγραφέας
- Έτσι έγινε η άγρια δολοφονία στην Τήνο - Οι συνεχείς καβγάδες και οι μηνύσεις μεταξύ δράστη και θύματος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Ολυμπιακός πήρε για πέμπτη φορά το κύπελλο μπάσκετ γυναικών
- Ντε Χέα: «Λυπηρό και ντροπή για τη Γιουνάιτεντ» (vid)
- Η πρόσκληση που ξεκίνησε ως απόρριψη
- Θέλει τον Φαν Πέρσι για βοηθό του τεν Χαγκ η Γιουνάιτεντ
- Γερμανού για Σεφερλή: «Ήλπιζα κι ευχόμουν ότι θα είχε πει “όχι μάγκες, αυτό δεν μπαίνει”» (Video)
- Ο λεπτότερος ουρανοξύστης του κόσμου είναι έτοιμος για τους πρώτους του κατοίκους
- Συνταγή για ντοματοκεφτέδες από τη Σαντορίνη - Χρυσαφένιο χρώμα, με αρωματική γέμιση
- Βικτόρια Μπέκαμ: Φόρεσε το πιο κομψό φόρεμα στον γάμο του γιου της-Σικάτο, «σωστό» για την περίσταση [εικόνες]