Ώθηση στις έρευνες υδρογονανθράκων βλέπει η ελληνική κυβέρνηση λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο

06:55 20/2/2025 - Πηγή: NewsIt

Ο φετινός Φεβρουάριος έφερε σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την εξαγωγή φυσικού αερίου, οι οποίες εκτιμάται ότι επηρεάζουν θετικά και την Ελλάδα.

Ίσως η πιο σημαντική είδηση ήταν ότι «ξεκόλλησε» μετά από πολλά χρόνια η ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για ένα

κοίτασμα που ανακαλύφθηκε πριν από δέκα και πλέον χρόνια, αλλά δεν αναπτύχθηκε λόγω δύο προβλημάτων: Από τη μια υπήρξε η διαφωνία με την ισραηλινή πλευρά για το διαμοιρασμό της παραγωγής, καθώς το κοίτασμα εκτείνεται και στις δύο πλευρές των θαλάσσιων συνόρων. Επίσης, έλειπε μέχρι πρότινος ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την εξαγωγή του αερίου, καθώς οι ποσότητες ήταν σχετικά μικρές και δεν υπήρχαν ακόμη άλλες ανακαλύψεις να τις συμπληρώσουν.

Τα εμπόδια φαίνεται πλέον πως θα ξεπεραστούν. Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε η κυπριακή κυβέρνηση στην Αίγυπτο υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την εξαγωγή του αερίου του Αφροδίτη, όπως και ποσοτήτων από τα κοιτάσματα του κυπριακού Οικοπέδου 6 (Κρόνος, Ζευς, Καλυψώ), μέσω των αιγυπτιακών σταθμών υγροποίησης.

Παράλληλα, εγκρίθηκε αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης για το Αφροδίτη, το οποίο θα βασιστεί σε πλωτή μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας του αερίου μαζί με υποθαλάσσιο αγωγό προς την Αίγυπτο. Οι κυπριακές αρχές ενέκριναν επίσης το αναθεωρημένο συμβόλαιο διαμοιρασμού της παραγωγής.

Η παρουσία των Αμερικανών

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Αφροδίτη διαχειρίζεται η αμερικανική Chevron, που πρόσφατα εισήλθε στις έρευνες υδρογονανθράκων της Ελλάδας, υποβάλλοντας αίτημα για μια θαλάσσια ζώνη στα νότια της Πελοποννήσου.

Η Chevron διαθέτει πλέον ένα χαρτοφυλάκιο στην Ανατολική Μεσόγειο που αντιστοιχεί σε αποθέματα 45 τρισ. κυβικών μέτρων. Με αφορμή τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου, ο αντιπρόεδρος της Chevron, Φρανκ Κασούλο, δήλωσε ότι ο όμιλος έχει στόχο να διευρύνει τις δραστηριότητές του στην ευρύτερη περιοχή.

Ενεργή στην Αν. Μεσόγειο είναι ήδη και η ExxonMobil, καθώς από κοινού με την Qatar Petroleum προχωρά φέτος σε νέες ερευνητικές γεωτρήσεις μετά την ανακάλυψη στο κοίτασμα «Γλαύκος» του Οικοπέδου 10, που εκτιμάται ότι περιέχει 5-8 τρισ. κ.π. αερίου. Σειρά έχει το «Ηλέκτρα» στο Οικόπεδο 5, όπως και το «Πήγασος». Ο Κύπριος υπουργός ενέργειας, Γ. Παπαναστασίου δήλωσε προ ημερών ότι οι ενδείξεις είναι θετικές και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τζον Άρντιλ, τόνισε πως «υπάρχει τεράστιο δυναμικό για εξερεύνηση φυσικού αερίου» στην περιοχή.

Με βάση τα παραπάνω, διαμορφώνονται ενδιαφέρουσες πιθανές συνέργειες αναφορικά με τις έρευνες στην Ελλάδα. Οι πετρελαϊκές μπορούν να συνδυάσουν εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό σε γεωτρήσεις που γειτνιάζουν γεωγραφικά, ενώ το γεωλογικό προφίλ του υπεδάφους θεωρείται πως έχει ομοιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Αισιοδοξεί η Αθήνα

Την αισιοδοξία της για τις ελληνικές έρευνες εξέφρασε αυτή την εβδομάδα και η υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σύμφωνα με την ίδια, το 2025 θα είναι μια «αποκαλυπτική» χρονιά: «Αν αυτές οι εταιρείες έρχονται εδώ και πληρώνουν μισθώματα για έρευνες, κάτι βλέπουν. Δεν ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους χωρίς σοβαρές ενδείξεις», σημείωσε.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης συναντήθηκε στην Αίγυπτο με την ExxonMobil και τη Chevron, όπου συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα. Η κυβέρνηση ελπίζει να λάβει φέτος η Exxon την απόφαση για γεώτρηση δυτικά της Κρήτης, ώστε να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τα τέλη του 2026 και να φανερώσει αν και ποιες ποσότητες κρύβονται στο υπέδαφος.

To άρθρο Ώθηση στις έρευνες υδρογονανθράκων βλέπει η ελληνική κυβέρνηση λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα