Ουκρανία: Κραυγή αγωνίας για τους αμάχους – «Πρέπει επειγόντως να φύγουν 100.000 από τη Μαριούπολη»

15:55 7/4/2022 - Πηγή: NewsIt

Οι ερχόμενες ημέρες θα είναι για τους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας “η τελευταία ευκαιρία” να εκκενώσουν την περιοχή, προειδοποίησαν σήμερα οι τοπικές αρχές με φόντο τους φόβους για μεγάλη επίθεση του ρωσικού στρατού.

“Οι ερχόμενες ημέρες είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για αναχώρηση. Όλες οι ελεύθερες πόλεις της περιοχής του Λουγκάνσκ βρίσκονται υπό τα πυρά του εχθρού”, προειδοποίησε στο Facebook ο κυβερνήτης της περιοχής Σεργκέι Γκαϊντάι, λέγοντας πως οι Ρώσοι “αποκόπτουν όλες τις πιθανές οδούς εξόδου”.

“Μην

διστάσετε να φύγετε”, είπε, αφού είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα στο Telegram ότι οι αρχές “δεν θα επιτρέψουν μια δεύτερη Μαριούπολη”, αναφερόμενος στην πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η κατάσταση στη Ρούμπιζνε και την Ποπάσνα, δύο πόλεις της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, “επιδεινώνεται”, πρόσθεσε. “Η απομάκρυνση των αμάχων είναι περίπλοκη” και “δεν υπάρχει ένα νοσοκομείο στην περιοχή που να παραμένει αλώβητο”.

“Θα βγάλουμε τους ανθρώπους με λεωφορεία μέχρι την τελευταία ημέρα, μέχρι οι Ρώσοι να εξαπολύσουν επίθεση”, τόνισε ωστόσο.

Αυξάνεται η ένταση στο Ντονμπάς

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από βομβαρδισμό που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κρεμίνα, μια πόλη 20.000 κατοίκων που βρίσκεται 25 χλμ. βορειοδυτικά του Σεβεροντονέτσκ, ανακοίνωσε ο Γκαϊντάι.

“Η ένταση στο Ντονμπάς αυξάνεται”, είπε από την πλευρά του σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος του Ντνίπρο, ο Μπόρις Φιλάτοφ, καλώντας “κυρίως τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους” να φύγουν.

Όπως είπε, “ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων” φθάνουν αυτή τη στιγμή στο Ντνίπρο, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων στον ποταμό Δνείπερο που αποτελεί το όριο των ανατολικών περιοχών της χώρας, από τις επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, που βομβαρδίζονται τις τελευταίες ημέρες.

“Συνιστώ σε όλους να μην χάνουν χρόνο και να πάνε δυτικότερα γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια εκεί”, είπε.

Οι ουκρανικές αρχές καλούν εδώ και πολλές ημέρες τους κατοίκους του ανατολικού τμήματος της χώρας να εγκαταλείψουν την περιοχή το ταχύτερο, επιμένοντας πως σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης οι άμαχοι που θα βρίσκονται εκεί “κινδυνεύουν να πεθάνουν”.

Στα όπλα και άμαχοι για να υπερασπιστούν τη Μαριούπολη

Η Μόσχα, από την πλευρά της, λέει πως θέλει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της προκειμένου να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην “απελευθέρωση” του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές πολεμούν με τον ουκρανικό στρατό από το 2014.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας παραδέχθηκαν σήμερα ότι πολεμούν απέναντι σε χιλιάδες Ουκρανούς, μεταξύ των οποίων άμαχοι που πήραν τα όπλα, στην πολιορκούμενη Μαριούπολη.

Οι μάχες επικεντρώνονται στις εγκαταστάσεις ενός τεράστιου εργοστασίου χαλυβουργίας, του Azovstal, και στο λιμάνι, σύμφωνα με τον Έντουαρντ Μπασούριν, που εκπροσωπεί τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

“Πιστεύουμε πως μένουν περίπου 3.000 ή 3.500 (αντίπαλοι στρατιωτικοί), αλλά πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι μεταξύ των κατοίκων της Μαριούπολης, ορισμένοι έχουν πάρει τα όπλα και άρα ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος”, είπε, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.

Ο ρωσικός στρατός και οι αυτονομιστές σύμμαχοί του πολιορκούν επί εβδομάδες την πόλη, αλλά συναντούν σφοδρή αντίσταση εκ μέρους των Ουκρανών.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη είναι καταστροφική, σύμφωνα και με τα δύο στρατόπεδα, και η πόλη έχει μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε ερείπια.

Η κατάληψη του λιμανιού αυτού είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, επειδή θα της επέτρεπε να συνδέσει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, με την περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών και τη ρωσική επικράτεια.

Η Μόσχα έχει αναπτύξει εκεί τις διαβόητες δυνάμεις του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, χωρίς να καταφέρει μέχρι τώρα να καταλάβει αυτή την πόλη- λιμάνι.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως 100.000 άνθρωποι

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε πως 100.000 άνθρωποι ακόμη θα πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως, περιγράφοντας την κατάσταση στην πόλη ως ανθρωπιστική καταστροφή.

“Οι εναπομείναντες τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι προσεύχονται για διάσωση – είναι απαραίτητη μια πλήρους κλίμακας εκκένωση”, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση.

Στο μεταξύ, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα πως μακροπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει όλη την Ουκρανία, αν και το βραχυπρόθεσμο επίκεντρο της εισβολής της είναι τώρα το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ίδια είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις περιμένουν την κατάλληλη στιγμή στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα αύξησε τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών στη χώρα και έμαθε πώς να πολεμά καλύτερα τα ουκρανικά στρατεύματα.

“Ο κύριος σκοπός της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν και είναι να καταλάβει όλο το έδαφος της Ουκρανίας”, είπε η Μαλιάρ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Στόχος του Πούτιν η κατάληψη όλης της Ουκρανίας»

“Η Ρωσία σχεδίαζε να το κάνει αυτό γρήγορα, αλλά το ‘blitzkrieg’ [ο κεραυνοβόλος πόλεμος] του (προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν απέτυχε. Ακόμα κι έτσι, η Ρωσία δεν εγκατέλειψε το σχέδιό της να καταλάβει όλο το έδαφος της Ουκρανίας”.

“Μέχρι σήμερα, η Ρωσία σχεδιάζει την επίτευξη μικρότερων στόχων για να δείξει αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί κάθε στιγμή για να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της, να ανασυντάξει τους στρατούς της, προκειμένου να συνεχίσει την επίθεσή της”, είπε η Μαλιάρ.

“Ο εχθρός μαθαίνει τώρα πώς να μας πολεμήσει. Τις πρώτες ημέρες (της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου) ο ρωσικός στρατός ήταν αποπροσανατολισμένος, προσαρμόζεται τώρα στις τακτικές και τη στρατηγική μας και παίρνει χρόνο… προκειμένου να μάθει πώς θα καταπολεμήσει τη στρατηγική μας”.

Η ίδια πρόσθεσε πως υπάρχουν “ενδείξεις” πως ένα αεροδρόμιο στην αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας, που συνορεύει με την Ουκρανία και είναι σε μεγάλο βαθμό ρωσόφωνη, ετοιμάζεται να δεχθεί αεροσκάφη και χρησιμοποιήθηκε από τη Μόσχα για τη μεταφορά στρατιωτών στην Ουκρανία.

Δεν ανέφερε στοιχεία για να τεκμηριώσει αυτή τη δήλωση.

Χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας δήλωσε πως δεν έχει πληροφόρηση για το αν η Υπερδνειστερία ετοιμάζεται να δεχθεί ρωσικά αεροσκάφη και σημείωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μολδαβία. Οι αρχές στην Υπερδνειστερία δήλωσαν επίσης πως οι ουκρανικοί ισχυρισμοί για στρατιωτική δραστηριότητα εκεί δεν είναι ορθοί.

Πηγή: AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Ουκρανία: Κραυγή αγωνίας για τους αμάχους – «Πρέπει επειγόντως να φύγουν 100.000 από τη Μαριούπολη» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα