Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Δύο επιδημίες που σχετίζονται με τον ύπνο και δεν πρέπει να αγνοούμε
Γράφει ο Νικόλας-Τιβέριος Οικονόμου*
Η τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου (φέτος 17 του μηνός) είναι αφιερωμένη στον ύπνο (Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου).
Ολοένα και περισσότερο αναδεικνύεται η αξία και σημασία του καλού ύπνου. Έτσι ακούμε συνεχώς – και κατ’ επέκταση οι ειδικοί του ύπνου ερωτώνται – πόσες ώρες θα πρέπει να κοιμόμαστε (ποσότητα του ύπνου) αλλά και για την ποιότητα του ύπνου. Το ερώτημα ποιο από τα δύο,ποσότητα ή ποιότητα,είναι πιο σημαντικό για την ευζωία και την σωματική και ψυχική ευεξία, είναι πλασματικό, αφού καιτα δύο είναι εξίσου σημαντικά.
Φαίνεται
Το σύνδρομο χρόνιας στέρησης ύπνου είναι μια σύγχρονη επιδημία. Χαρακτηριστικά, από το 1980 και μετά κοιμόμαστε κατά μέσο όρο 7 ώρες (ίσως και λιγότερες) την ημέρα, δηλαδή 2 ώρες λιγότερες σε σχέση με το 1920. Υπολογίζεται ότι 1/3 με 1/4 των ενηλίκων στερούνται χρονίως των απαραιτήτων ωρών ύπνου, με αποτέλεσμα τα προαναφερθέντα για την υγεία τους.
Το σύνδρομο χρόνιας στέρησης ύπνου είναι η μία σύγχρονη επιδημία και για τη Δημόσια Υγεία, με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος: Υπολογίζεται ότι στοιχίζει το 2% και 3% του Α.Ε.Π. των ΗΠΑ και Ιαπωνίας αντίστοιχα.
Άπνοια ύπνου: πρόβλημα για 2 δισεκατομμύρια ανθρώπουςΗ έτερη σύγχρονη επιδημία που αφορά όχι μόνο στον ύπνο αλλά εν γένει την δημόσια υγεία, είναι το σύνδρομο άπνοιας ύπνου. Το τελευταίο αφορά περίπου 1/5 των ενηλίκων και περίπου το ½ μετά την ηλικία των 50!
Το επίσης εντυπωσιακό δεν είναι να σκεφτούμε ότι πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από το σύνδρομο άπνοιας ύπνου, αλλά κυρίως ότι μόνο 20% αυτών το γνωρίζει!
Το ανωτέρω γεννά και πάλι ένα τεράστιο βάρος στην δημόσια υγεία, μιας και όταν παραμένει αρρύθμιστο το σύνδρομο άπνοιας ύπνου, όπως και το σύνδρομο χρόνιας αποστέρησης ύπνου, προκαλεί ανάλογα προβλήματα (καρδιαγγειακά, μεταβολικά, νευρονοητικά, ανοσοποιητικά, αλλά και πολλά ατυχήματα τροχαία και εργατικά), όπως επίσης και μια μεγάλη επιβάρυνση στο Α.Ε.Π μιας χώρας (χαρακτηριστικά 150 δις δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ).
Γιατί όμως ενώ το σύνδρομο άπνοιας ύπνου είναι τόσο συχνό και διαδεδομένο, μόνο 1/5 των πασχόντων το αναγνωρίζει; Αυτό φαίνεται πως έχει να κάνει με το γεγονός ότι συχνά υποεκτιμούμε τόσο τα νυκτερινά όσο και τα ημερήσια συμπτώματα που συνδέονται με αυτό.
Όσον αφορά τα νυκτερινά συμπτώματα, η παύση της αναπνοής για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα που είναι ο ορισμός της άπνοιας ύπνου και η οποία ακολουθείται από μια απότομη βαθιά θορυβώδη ανάσα, που συχνά λανθασμένα θεωρείται ως βαθύ ροχαλητό.
Από την άλλη, συχνά στο σύνδρομο άπνοιας ύπνου δεν υπάρχει αυτή η πλήρης παύση της αναπνοής που ακολουθείται από τον προαναφερθέντα «βρυχηθμό», αλλά μερική παύση της αναπνοής με μερική διακοπή (50% έως 90%) της ροής του αέρα στον αεραγωγό. Το ανωτέρω φαινόμενο που ονομάζεται υπόπνοια, είναι ίσως πιο ύπουλο και κινεί λιγότερο τις υποψίες σε σχέση με την πιο θορυβώδη άπνοια. Βέβαια, οι συνέπειες τής υπόπνοιας με εκείνες της άπνοιας είναι οι ίδιες, για αυτό και τα δύο φαινόμενα εντάσσονται στον ίδιο δείκτη (υπο-απνοΐκός δείκτης – ΑΗΙ).
Πέρα όμως από την μερική ή πλήρη διακοπή της αναπνοής, άλλα συμπτώματα που υποεκτιμώνται είναι η νυκτουρία. Ως νυκτουρία ορίζεται η διούρηση κατά την νύχτα. Στο σύνδρομο άπνοιας ύπνου, συχνά ο ασθενής αναγκάζεται να ουρεί τακτικά 2, 3 ή και περισσότερες φορές τη νύχτα, πράγμα που συχνά λανθασμένα αποδίδεται σε παθήσεις του ουροποιητικού (πχ προστάτης) ή του αναπαραγωγικού (πχ πρόπτωση μήτρας). Άλλα συμπτώματα που υποεκτιμώνται ή που αποδίδονται λανθασμένα σε άλλες αιτίες είναι η νυκτερινή εφίδρωση, πράγμα που συχνά αποδίδεται σε λάθος θερμοκρασία του υπνικού περιβάλλοντος ή σε ορμονικά ζητήματα (πχ εμμηνόπαυση), ή η αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά την πρωινή αφύπνιση, πράγμα που ενώ οφείλεται στην «πραγματική πάλη» που κάνει ο ασθενής με σύνδρομο άπνοιας ύπνου στον ύπνο του, λανθασμένα αποδίδεται σε μη ορθή φαρμακευτική αντιμετώπιση της ήδη υπάρχουσας αρτηριακής υπέρτασης.
Την ίδια στιγμή, μια σωρεία ημερήσιων συμπτωμάτων οφείλονται στο σύνδρομο άπνοιας ύπνου αλλά λανθασμένα αποδίδονται αλλού. Έτσι, πολύ συχνά η ημερήσια υπνηλία αποδίδεται σε μειωμένα ωράρια ύπνου, η ημερήσια κόπωση στο ίδιο ή στα πλαίσια υπερβολικής σωματικής κόπωσης από την δουλειά ή ακόμη και σε κακή συναισθηματική κατάσταση (κατάθλιψη), όπως επίσης γενικότερα συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα (ευερεθιστότητα, νευρικότητα, κακή διάθεση μελαγχολία και άγχος) αποδίδονται λανθασμένα σε ψυχολογικά αίτια ενώ στην πράξη ο πραγματικός υπαίτιος είναι το σύνδρομο άπνοιας ύπνου. Σε αυτά τα πλαίσια και νευροψυχολογικά ελλείμματα όπως η μειωμένη προσοχή, η έλλειψη συγκέντρωσης, η αδυναμία συγκράτησης αλλά και ανάκλησης στοιχείων και πληροφοριών συχνά η αιτία τους αναζητάται σε οργανικά νευρολογικά ζητήματα (νοητική έκπτωση, άνοια) και κατ’ αντιστοιχία η θεραπεία αναζητάται σε φάρμακα ή βιταμίνες για την μνήμη, ενώ η πραγματική θεραπεία είναι το εργαστήριο ύπνου, η αναγνώριση του συνδρόμου άπνοιας ύπνου και η θεραπεία αυτού!
* Νικόλας-Τιβέριος Οικονόμου, MD, Msci, PhD, ESRS Somnologist Νευρολόγος – Κλινικός Νευροφυσιολόγος, Ειδικός Ιατρός Ύπνου – Επιληψίας, επιστημονικά υπεύθυνος Κέντρου Διαταραχών Ύπνου – Επιληψίας “Somnio”, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.
To άρθρο Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Δύο επιδημίες που σχετίζονται με τον ύπνο και δεν πρέπει να αγνοούμε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θυμάστε τον Θορν από τη σειρά «Tόλμη και Γοητεία»; Δείτε πώς είναι σήμερα
- Τέμπη: Ξεσπάει ο πατέρας της Ελπίδας - «Τα πήρε όλα δέκα. Πού είναι να τα δει; Στο χώμα;»
- Ηλιακός θερμοσίφωνας - Επιδοτήσεις: Voucher έως και 900 ευρώ και σε ενοικιαστές
- Κόντρα Βορίδη – Ζαχαριάδη στη Βουλή για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
- Βαρουφάκης: Δεν αναγνώρισε στους συλληφθέντες αυτούς που τον γρονθοκόπησαν – Ζήτησε αποπομπή Θεοδωρικάκου
- Ράγισε καρδιές ο Κώστας Νεστορίδης στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μίμη Παπαϊωάννου
- Τα πιο λαχταριστά κοκ σε 7 ζαχαροπλαστεία της Αθήνας
- Δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά ο σταθμάρχης της Λάρισας λέει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα
- Η συχνότητα της θυρεοειδικής αυτοανοσίας είναι υψηλότερη σε όσους νόσησαν με COVID-19
- Εύα Καϊλή: Μυστήριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Κόντρα Βορίδη – Ζαχαριάδη στη Βουλή για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
- Δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά ο σταθμάρχης της Λάρισας λέει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα
- Νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ – Ποια νέα μέτρα στήριξης οικονομίας και κοινωνίας περιλαμβάνει
- Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου - Στα 479 ευρώ το επίδομα ανεργίας
- «Η Τζωρτζίνα ήταν αναίσθητη και λευκή, χωρίς το ρινικό οξυγόνο» κατέθεσε νοσηλεύτρια του Καραμανδάνειου
- Βόλος για τον ορισμό Διαμαντόπουλου στο ματς με Ολυμπιακό: «Απαιτούμε ξένο διαιτητή αλλιώς θα παίξουμε με τα δεύτερα»
- Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τηλεφώνησε στην οικογένεια του 34χρονου Βάιου που «χάθηκε» στα Τέμπη - «Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς» λέει ο αδερφός του
- Η Σακελλαροπούλου τηλεφώνησε στην οικογένεια του 34χρονου Βάιου που «χάθηκε» στα Τέμπη - «Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς» λέει ο αδερφός του
- Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Δύο επιδημίες που σχετίζονται με τον ύπνο και δεν πρέπει να αγνοούμε
- Βόλος για τον ορισμό Έλληνα ρέφερι στο ματς με Ολυμπιακό: «Απαιτούμε ξένο διαιτητή αλλιώς θα παίξουμε με τα δεύτερα»
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Δύο επιδημίες που σχετίζονται με τον ύπνο και δεν πρέπει να αγνοούμε
- Προθεσμία 7 ημερών στους δύο σταθμάρχες για να απολογηθούν για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη
- Στο Disney+ η πρωτότυπη ταινία «Στραγγαλιστής της Βοστώνης»
- Η Ρωσία παρασημοφόρησε τους πιλότους που έριξαν το αμερικανικό drone στην Μαύρη Θάλασσα
- Η Ρωσία παρασημοφόρησε του πιλότους που έριξαν το αμερικανικό drone στην Μαύρη Θάλασσα
- «Η Τζωρτζίνα ήταν αναίσθητη για 55 λεπτά» κατέθεσε νοσηλεύτρια του Καραμανδάνειου - Τι είπε για το οξύμετρο που δε «χτύπησε»
- Βόλος για τον ορισμό Διαμαντόπουλου στο ματς με Ολυμπιακό: «Απαιτούμε ξένο διαιτητή αλλιώς θα παίξουμε με τα δεύτερα»
- Αλλαγές στα δρομολόγια του Τραμ την Κυριακή λόγω του Ημιμαραθωνίου
- Βόλος για τον ορισμό Έλληνα ρέφερι στο ματς με Ολυμπιακό: «Απαιτούμε ξένο διαιτητή αλλιώς θα παίξουμε με τα δεύτερα»
- Αλλαγές στα δρομοολόγια του Τραμ την Κυριακή λόγω του Ημιμαραθωνίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέες απεργίες σε 4 γερμανικά αεροδρόμια - Ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων
- Προθεσμία να απολογηθούν στις 24 Μαρτίου έλαβαν οι δύο κατηγορούμενοι για την τραγωδία στα Τέμπη
- Αποδίδει ο πετρελαϊκός πόλεμος της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας;
- Τέμπη: «Ο σταθμάρχης Λάρισας δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά» – Η ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων
- Ο Βούτσιτς δεν θα υπογράψει τίποτα στην Οχρίδα, το ΝΑΤΟ πιέζει για πρόοδο
- Ο Στάθης Σχίζας αποκαλύπτει για Μάριο - Ελευθερία
- Χαλκιδική: Κλείνουν οι δρόμοι την Κυριακή στα Μουδανιά για τον αγώνα «Γίνε Specialistas»
- Καιρός: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Πως θα κινηθεί η κακοκαιρία το Σάββατο
- ΡΑΣ για Τέμπη: Ο σταθμάρχης της Λαρίσας δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά
- Εύα Καϊλή: Μυστήριο