Παραδοχή «σοκ» από AstraZeneca για το εμβόλιο κορονοϊού: Μπορεί να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

18:07 30/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Η AstraZeneca, φέρεται να παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως θρομβώσεις στο αίμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν από 60% έως 80% αποτελεσματικό στην προστασία από τον κορονοϊό, αναφέρει ο Independent.

Το

εμβόλιο Covid της εταιρείας, με την εμπορική ονομασία Covishield, αναπτύχθηκε από τη βρετανοσουηδική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παράγεται από το Ινστιτούτο Ορού της Ινδίας.

Χορηγήθηκε ευρέως σε περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Ινδίας.

Ωστόσο, έρευνες έχουν έκτοτε διαπιστώσει ότι το Covishield μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους θρόμβους στο αίμα, οι οποίοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι.

Η εταιρεία είχε δεχτεί ομαδική αγωγή στη Βρετανία για περίπου 50 θανάτους, ζητώντας αποζημίωση έως και 100 εκατ. λίρες.

Ένας από τους καταγγέλλοντες ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο του προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη αφού εμφάνισε θρόμβο στο αίμα, εμποδίζοντάς τον να εργαστεί.

Αν και η εταιρεία έχει αμφισβητήσει αυτούς τους ισχυρισμούς, παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε ένα από τα δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει «TTS», ή «Σύνδρομο Θρόμβωσης με Θρομβοπενία», το οποίο χαρακτηρίζεται από θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στον άνθρωπο.

«Παραδέχεται ότι το εμβόλιο AZ μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο αιτιώδης μηχανισμός δεν είναι γνωστός», ανέφερε η εταιρεία στα δικαστικά έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της Telegraph.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι το Covishield μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες.

To άρθρο Παραδοχή «σοκ» από AstraZeneca για το εμβόλιο κορονοϊού: Μπορεί να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα