Παύλος: «Ό,τι μαθαίνετε εσείς, μαθαίνουμε και εμεις» λέει για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας

12:02 19/12/2024 - Πηγή: NewsIt

Ο Παύλος έκανε δηλώσεις, την ώρα που οι πληροφορίες για τις κινήσεις μελών της τέως βασιλικής οικογένειας για απόδοση ελληνικής ιθαγένειας, διαδέχονται η μία την άλλη. Το μεγαλύτερο από τα παιδιά του εκλιπόντος βασιλιά Κωνσταντίνου, μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Το Πρωινό» από την Ηρώδου Αττικού. Δεν θέλησε να επεκταθεί και να αποκαλύψει τις κινήσεις που έχουν γίνει.

«Ό,τι μαθαίνετε εσείς, μαθαίνουμε και εμεις, το θέμα ακόμα δεν έχει τελειώσει και περιμένουμε» ανέφερε ο Παύλος στην

κάμερα, πριν προχωρήσει.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Παύλος και ο Νικόλαος, εκπροσωπώντας την τέως βασιλική οικογένεια, κατέθεσαν το πρωί της Πέμπτης (19.12.24), μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, τη σχετική αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια στο Ληξιαρχείο Αθηνών.

Σύμφωνα με το blog της Χριστίνας Κοράη στο newsit.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, που διατηρεί σχέσεις με την πρώην βασιλική οικογένεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους γιους τους τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Νικόλαο και Παύλο.

Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας φέρονται να έχουν διαλέξει το επίθετο «Ντε Γκρες» χωρίς πάντως ο Παύλος να το επιβεβαιώνει επίσημα στις δηλώσεις του.

Σημειώνεται πως ο πρώτος που έκανε χρήση τον νόμο Βενιζέλου ήταν ο Μισέλ ντε Γκρες, ο οποίος μαζί με τις κόρες του αποποιήθηκαν τους τίτλους ευγενείας, που – ούτως ή άλλως – δεν αναγνωρίζει το ελληνικό Σύνταγμα και έτσι από πρώην πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας πήρε το επίθετο ντε Γκρες.

Ωστόσο, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος αρνιόταν για χρόνια να διαλέξει επίθετο, λέγοντας πως υπήρξε βασιλιάς στην Ελλάδα και είχε το ιστορικό δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν του παρείχε ποτέ την ελληνική ιθαγένεια και συνέχιζε να χρησιμοποιεί το διπλωματικό διαβατήριο που του παραχώρησε η Δανία ως “Constantine de Grecia” (ισπανικά: «Κωνσταντίνος της Ελλάδας»).

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε δηλώσει: «Το πρόβλημα είναι ότι η οικογένειά μου προέρχεται από τη Δανία, και η δανική βασιλική οικογένεια δεν έχει επώνυμο» και απέρριπτε κατηγορηματικά το επώνυμο Γλύξμπουργκ που του είχαν αποδώσει – ατύπως – οι Έλληνες πολίτες. «Το Glücksburg δεν ήταν επώνυμο αλλά το όνομα μιας πόλης. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσα να ονομάζομαι κύριος Kensington». 

Όταν ο τέως βασιλιάς πέθανε τότε ο Παύλος και ο Νικόλαος ξεκίνησαν τις επαφές με το Μαξίμου, αρχικά για τα διαδικαστικά της κηδείας και στη συνέχεια για συζητήσουν για την ελληνική ιθαγένεια αποδεχόμενοι τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου Βενιζέλου.

Από τη στιγμή που ο Παύλος και ο Νικόλαος αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια εγγράφονται στο μητρώο πολιτών και αποκτούν οικογενειακή μερίδα στο δήμο που επιθυμούν. Σε αυτήν αυτόματα προστίθενται τα ανήλικα παιδιά του Παύλου που παίρνουν αμέσως υπηκοότητα, τα μεγαλύτερα επίσης μπορούν να την πάρουν ακολουθώντας τη διαδικασία που ακολούθησε ο πατέρας τους. Όσο για την Μαρί Σαντάλ σαφώς και θα καταχωρηθεί στην οικογενειακή μερίδα ως σύζυγος και μητέρα Ελλήνων, αλλά δεν θα πάρει την ελληνική ιθαγένεια.

To άρθρο Παύλος: «Ό,τι μαθαίνετε εσείς, μαθαίνουμε και εμεις» λέει για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παύλος, Ότι,pavlos, oti