Περού: Ο «Ρασπούτιν των Άνδεων» ξανά… επί σκηνής! Προσπάθεια νοθείας των εκλογών από τις φυλακές

12:48 30/6/2021 - Πηγή: NewsIt

Για χρόνια ήταν ο πανίσχυρος αρχηγός υπηρεσιών κατασκοπείας του Περού στα χρόνια της προεδρίας του Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000).

Αφού φυλακίστηκε και ξεχάστηκε από πολλούς, ο Βλαδίμιρο Μοντεσίνος βρέθηκε ξάφνου τελευταία και πάλι στο κέντρο της σκηνής. Και γιατί; Κατηγορείται πως συντόνισε, μέσα απ’ το κελί του, απόπειρα να εκλεγεί με δωροδοκία στην προεδρία η κόρη του άλλοτε αφεντικού του.

Όπως αποκάλυψαν υποκλοπές, η αυθεντικότητα των οποίων επιβεβαιώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και από τις σωφρονιστικές αρχές, ο 76χρονος, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης

25 ετών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στη Λίμα, έκανε περίπου δεκαεπτά τηλεφωνήματα για να οργανώσει το εγχείρημα εξαγοράς μελών του εκλογοδικείου (Jurado Nacional de Elecciones, JNE).

Σκοπός του λεγόμενου «ο Ρασπούτιν των Άνδεων» ήταν το σώμα που είναι αρμόδιο για την εξέταση των προσφυγών των υποψηφίων, να ανακηρύξει μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Ιουνίου, τη νίκη της υποψήφιας της δεξιάς, της Κέικο Φουχιμόρι. Η Φουχιμόρι βρίσκεται πίσω κατά περίπου 44.000 ψήφους από τον  Πέδρο Καστίγιο.

Πως οργάνωσε την δωροδοκία

Ο Μοντεσίνος τηλεφώνησε αρχικά σε απόστρατο αξιωματικό, οπαδό των Φουχιμόρι. Ζήτησε από τον Πέδρο Ρέχας να τον φέρει σε επαφή με τον δικηγόρο Γκιγιέρμο Σεντόν, ώστε να αναλάβει τον χρηματισμό των τριών από τα τέσσερα μέλη του εκλογοδικείου ώστε να εμποδίσουν την ανακήρυξη της νίκης του κ. Καστίγιο.

Στις συνομιλίες ανάμεσα στον απόστρατο αξιωματικό και τον δικηγόρο συζητείται το κόστος: «θα κοστίσει τρία μπαστούνια» – τρία εκατ. δολάρια – «ένα για τον καθέναν», ακούγεται να λέει ο δικηγόρος στον αξιωματικό.

Σε άλλη συνδιάλεξη, ο Μοντεσίνος λέει στον Ρέχας: «δεν υπάρχει άλλος τρόπος (…). Κάνε τους να καταλάβουν, τον πατέρα ή την κόρη, δεν ξέρω με ποιον μιλάς, ότι προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε διότι έχουμε κοινό σκοπό. Αν όχι, είναι καταδικασμένοι, η κόρη θα επιστρέψει στη φυλακή».

Η Κέικο Φουχιμόρι, 46 ετών, κατηγορείται πως δωροδοκήθηκε από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ στη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών της το 2011 και το 2016 και κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή τριάντα ετών κάθειρξης. Η εκλογή της στην προεδρία όμως θα της χάριζε ασυλία, τουλάχιστον για τα πέντε χρόνια της θητείας στο ανώτατο αξίωμα.

Η κυρία Φουχιμόρι, η οποία καταγγέλλει «νοθεία» από μέρους του αντιπάλου της, αρνήθηκε ότι ήταν ενήμερη για αυτή την ιστορία και δήλωσε «αγανακτισμένη» για τις ραδιουργίες αυτού του «άνδρα που πρόδωσε όλους τους Περουβιανούς». Διαβεβαιώνει ότι ο κ. Μοντεσίνος δρούσε πάντα πίσω από την πλάτη του πατέρα της, εγκάθειρκτου σήμερα μετά την καταδίκη του για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ποιος είναι ο «κόμης Μοντεσίνος»

«Η μέθοδος του Μοντεσίνος είναι να λύνει προβλήματα πέρα από τη νομιμότητα», σημείωσε ο Λουίς Γιοχάμοβιτς, συγγραφέας που έχει γράψει αρκετά βιβλία για τον πρώην αρχηγό της υπηρεσίας κατασκοπείας του Περού – η οποία έκτοτε διαλύθηκε.

Για τον συγγραφέα αυτόν, «το πιο ενδιαφέρον δεν είναι τόσο η επιχείρηση με σκοπό να εξαγοραστούν οι εκλογοδίκες, αλλά η επανεμφάνιση, στο φαντασιακό και στις τηλεοπτικές οθόνες, αυτής της προσωπικότητας, η οποία είχε εξαφανιστεί πριν από είκοσι χρόνια».

«Δεν τον αποκαλούν ‘κόμη Μοντεσίνος’ χωρίς λόγο. Είναι σαν τον κόμη Μοντεχρίστο, κάποιος που επιστρέφει από την κόλαση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον περίφημο μυθιστορηματικό χαρακτήρα του Αλεξάνδρου Δουμά.

Υπολοχαγός τη δεκαετία του 1970, καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση για την εμπλοκή του στη φερόμενη παράδοση στη CIA απόρρητων πληροφοριών για τον σοβιετικό οπλισμό που είχε αποκτήσει το Περού.

Έκανε κατόπιν καριέρα του δικηγόρου, προτού μετατραπεί το 1990 στον κυριότερο σύμβουλο του τότε νέου προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

Αφού ονομάστηκε, δύο χρόνια αργότερα, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, έγινε ο ιθύνων νους της κυβέρνησης στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών του FARC και του Επαναστατικού Κινήματος Τουπάκ Αμάρου.

Το όνομά του εξάλλου έχει συνδεθεί με τις συστηματικές υποκλοπές των συνδιαλέξεων της αντιπολίτευσης και με μια διαβόητη παραστρατιωτική ομάδα που έδρασε τα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου πολέμου στο Περού, χωρίς να λογαριάζονται οι υποψίες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς.

Η πτώση του ήρθε ατιμωτικά τον Σεπτέμβριο του 2000, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο καταγραφόταν καθώς λάδωνε μέλος της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Ο Βλαδίμιρο Μοντεσίνος διέφυγε στη Βενεζουέλα, εκεί συνελήφθη την 24η Ιουνίου 2001 και εκδόθηκε στο Περού, όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε.

To άρθρο Περού: Ο «Ρασπούτιν των Άνδεων» ξανά… επί σκηνής! Προσπάθεια νοθείας των εκλογών από τις φυλακές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα