Πέθανε η μεγάλη κυρία του Ποντιακού Ελληνισμού, Άννα Θεοφυλάκτου - Ήταν η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος στην Ελλάδα
Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα. Έφυγε από τη ζωή η Άννα Θεοφυλάκτου, η «τελευταία μεγάλη Κυρία του Ποντιακού Ελληνισμού», όπως αναφέρει το σωματείο δράσης, Νίκος Καπετανίδης.
Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του για τη γυναίκα – σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, Άννα Θεοφυλάκτου το σωματείο δράσης Νίκος Καπετανίδης μιλά για τη γυναίκα που αποτέλεσε «έναν φωτεινό φάρο ενότητας, αξιοπρέπειας, αξιοπιστίας και γνώσης, ως η κόρη του μεγάλου ανδρός πατέρα της Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου, που υπήρξε εκ των ιδρυτών
Η ίδια η Άννα Θεοφυλάκτου, όπως σημειώνεται, «υπήρξε ο κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας, που συγκράτησε την θεσμική και ιστορική μνήμη της αστικής τάξης της Πατρογονικής Τραπεζούντας».
Ως επί πολλά έτη πρόεδρος της Ιστορικής Μέριμνας Ποντίων Κυριών, που είχε την απαρχή της το 1904 στην Τραπεζούντα των Κομνηνών, «κράτησε σε ανυπέρβλητα ύψη το κύρος της Μερίμνης με το απαράμιλλο ήθος της, που αφειδώς διεσκόρπισε όχι μόνο στα άξια τέκνα της αλλά και σε όλα τα μέλη της Μερίμνης και ευρύτερα στην Ποντιακή Κοινότητα».
Το έργο της υπήρξε πολυσχιδές και πλούσιο και «ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι από σήμερα πιο φτωχός και ορφανός», αναφέρει το σωματείο δράσης Νίκος Καπετανίδης.
Το 2006, το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε συναντήσει την Άννα Θεοφυλάκτου στο σπίτι της, στη Θεσσαλονίκη, και εκεί μας διηγήθηκε την ιστορία της ως η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος στη Βόρεια Ελλάδα.
Άννα Θεοφυλάκτου: H πρώτη Ελληνίδα οφθαλμίατροςΑκολουθεί το κείμενο εκείνης της συνέντευξης από το αρχείο του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων:
Ήταν 1η Απριλίου του 1943. Μεσούντος του πολέμου και της Κατοχής, οι πρώτοι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης έπαιρναν το «βάπτισμα του πυρός» στους χώρους του Πειραματικού Σχολείου της πόλης. Εξήντα τρία χρόνια μετά, η Άννα Θεοφυλάκτου, μέλος εκείνης της ομάδας των φοιτητών, που έμελλε να γίνει η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος της Βόρειας Ελλάδας και η πρώτη χειρουργός οφθαλμίατρος σε όλη την ελληνική επικράτεια, ξεδιπλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις αναμνήσεις της από εκείνη την περίοδο.
«Εμείς μπήκαμε στην ιατρική σαν αλεξιπτωτιστές. Δεν δώσαμε εξετάσεις γιατί μπήκαμε μέσα στον πόλεμο και στην Κατοχή. Το πρώτο μάθημα έγινε την 1η Απριλίου του 1943, στο Πειραματικό Σχολείο, από τον καθηγητή της ανατομίας, τον Νικόλαο Μιχαλακέα», θυμάται η κ. Θεοφυλάκτου και εξηγεί πως όλοι οι φοιτητές του πρώτου έτους λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης ήταν εκ μετεγγραφής, αφού οι εγγραφές έπρεπε να γίνουν τον Οκτώβριο, ενώ τα μαθήματα άρχισαν τον Απρίλιο.
«Εγώ πήρα μετεγγραφή από την Αθήνα. Πολλοί πήραν από τη Φυσική, από τα Μαθηματικά. Ήμασταν πολλοί μαθητές για εκείνη την εποχή. Ήμασταν στο πρώτο έτος 400 άτομα. Γεγονός για την εποχή. Γυναίκες πρέπει να ήμασταν καμιά τριανταριά. Ήμασταν πολλοί, αλλά δεν τελείωσαν όλοι, ούτε γράφτηκαν όλοι για να τελειώσουν», σημειώνει και εξηγεί πως «πολλοί γράφτηκαν για να έχουν δικαίωμα στο συσσίτιο».
Όσοι έμειναν, έπρεπε να «παλέψουν» όχι μόνο με τις αντιξοότητες του πολέμου, αλλά και με τις έντονες αντιρρήσεις του τότε Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος ήταν αντίθετος με τη λειτουργία της Σχολής και έκανε αγώνα, όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Θεοφυλάκτου, για να την κλείσει.
«Ήμασταν αντιμέτωποι με τον ιατρικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, εμείς που αγωνιζόμασταν να μείνει η Σχολή», εξηγεί η κ. Θεοφυλάκτου, η οποία «κληρονόμησε» την αγάπη της για την Ιατρική και την οφθαλμολογία από τον πατέρα της, φτασμένο οφθαλμίατρο της εποχής και πρώτο Γενικό Διευθυντή Θράκης.
Χρειάστηκαν ατέλειωτες ώρες προσωπικής εργασίας και μεγάλες δόσεις εφευρετικότητας από την πλευρά των φοιτητών προκειμένου να λειτουργήσει η Σχολή.
«Είχαμε το μεγάλο κακό ότι δεν είχαμε υπόβαθρο. Και κάναμε μόνοι μας πολλές προσωπικές δουλειές […] Θυμάμαι, σε ορισμένα πράγματα που χρειαζόταν να βάλουμε τούβλα, καθόμασταν στη σειρά και ο ένας πετούσε τούβλα στον άλλο», λέει η κ. Θεοφυλάκτου και εξηγεί πως οι φοιτητές χρειαζόταν να επιστρατεύσουν όλη τους τη φαντασία προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα όπως η έλλειψη παραθύρων στις αίθουσες του νεκροτομείου. «Πήγαμε στο τότε Δημοτικό Νοσοκομείο, το σημερινό “Άγιος Δημήτριος” και πήραμε τις ακτινογραφίες που είχαν για πέταμα. Βάλαμε ένα καζάνι που βράζαμε νερό, βουτούσαμε τις ακτινογραφίες και στη συνέχεια τις ξύναμε για να φύγει το χρώμα και τις κάναμε τζάμια και τις βάλαμε στα παράθυρά μας», σημειώνει.
Το μόνο που υπήρχε σε αφθονία τους χαλεπούς εκείνους καιρούς ήταν τα πτώματα, διότι, όπως σημειώνει η κ. Θεοφυλάκτου, πολλοί αναγκάζονταν να αφήσουν τους νεκρούς τους στο δρόμο για να μη χάσουν το δελτίο τροφίμων.
«Κι έτσι, κάθε πρωί, ο κάδος της δημαρχίας τα μάζευε, περνούσε μετά από εμάς κι άφηνε τα καλύτερα», επισημαίνει και εξηγεί πως τα τραπέζια όπου εναπόθεταν τους νεκρούς προέρχονταν από τα μάρμαρα των εβραϊκών μνημάτων, στο χώρο της σημερινής πανεπιστημιούπολης, που σήκωσαν οι Γερμανοί, αμέσως μόλις η «μπότα» τους πάτησε τη Θεσσαλονίκη.
Άννα Θεοφυλάκτου: «Καλά, εσύ θα μας χειρουργήσεις;»Ο πόλεμος τέλειωσε, τα μεταπολεμικά προβλήματα ξεπεράστηκαν και όσοι από τους φοιτητές εκείνης της περιόδου τα κατάφεραν, πήραν το πτυχίο της ιατρικής. Η κ. Θεοφυλάκτου αποφοίτησε το ’52, παντρεμένη και ήδη μητέρα δυο παιδιών και άρχισε να εξασκεί την ιατρική το ’56.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους πελάτες της τη γνώριζαν χρόνια- όταν παιδί ακόμη τριγύριζε στην κλινική του πατέρα της και είτε βοηθούσε στην αποστείρωση των εργαλείων, είτε ανεβασμένη στο σκαμνί παρατηρούσε με ευλάβεια κάποια εγχείριση καταρράκτη- την προσέγγιζαν αρχικά με δυσπιστία, λόγω φύλου.
«Παρ’ όλο που ζούσα μέσα στην κλινική του πατέρα μου και όλη η κλινική με γνώριζε, με ρωτούσαν: καλά, εσύ θα μας χειρουργήσεις;» θυμάται και παραδέχεται πως αν δεν είχε τον πατέρα της, θα είχε μεγαλύτερο πρόβλημα.
Συγκρίνοντας την εποχή του πατέρα της και τη δική της με τη σημερινή, σε ό,τι αφορά τα ιατρικά δρώμενα, η κ. Θεοφυλάκτου θυμάται ότι τότε, η εγχείρηση καταρράκτη ήταν μια δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία, από την οποία ο ασθενής θα μπορούσε ακόμη και να χάσει το μάτι του, ενώ σήμερα, με τα άλματα που έχει κάνει η επιστήμη, είναι μια απλή διαδικασία.
Ο πατέρας της αποτέλεσε γι’ αυτήν έμπνευση και κίνητρο για να ακολουθήσει την ιατρική, ενώ στα δικά της χνάρια βαδίζει η κόρη της, η τρίτη γενιά οφθαλμολόγων της οικογένειας.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
To άρθρο Πέθανε η μεγάλη κυρία του Ποντιακού Ελληνισμού, Άννα Θεοφυλάκτου - Ήταν η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτό είναι το πιο ήρεμο ζώδιο από όλα – Αντεπεξέρχεται σε κάθε κρίση με μεγάλη ψυχραιμία
- Υπόθεση Πάτρας: Γονιδιακή μετάλλαξη που κληρονομείται στους απογόνους διαπιστώθηκε στην κατηγορούμενη, λέει ο δικηγόρος της
- Τζωρτζίνα Λιώση – Από τη Ντιλέκ του «Ταμάμ» σε απρεπείς χειρονομίες και σε γλειφιτζούρια…
- Μεταγραφή βόμβα στον ΑΝΤ1 για το πρωινό του Σαββατοκύριακού;
- Εκλογές 2023 - Κωνσταντοπούλου: Θα παρεμβαίνω επί της διαδικασίας στο Κοινοβούλιο ως πρώην πρόεδρος της Βουλής
- Θεσσαλονίκη: “Έφυγε” η τελευταία μεγάλη Κυρία του Ποντιακού Ελληνισμού Άννα Θεοφυλάκτου
- Deutsche Bank: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ξεχωρίσουν στη νότια Ευρώπη - «Κλειδί» οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης
- Κωτσόβολος: Στις 17 Ιουνίου τα εγκαίνια του Apple Shop στο The Mall, Athens
- Survivor All Star Spoiler: Με το βλέμμα στραμμένο στον τελικό - Αυτός ο παίκτης αποχωρεί απόψε
- Αλέξης Τσίπρας: Ακύρωσε την ομιλία του στη Σητεία λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Χειροπέδες σε διαβητολόγο και νοσηλεύτρια στο Αγρίνιο - Ζημίωσαν 120.000 ευρώ το Δημόσιο με παράνομες συνταγογραφήσεις
- Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά της Πύλου - Τουλάχιστον 79 νεκροί - Μαρτυρίες για 750 επιβαίνοντες
- Πέθανε η μεγάλη κυρία του Ποντιακού Ελληνισμού, Άννα Θεοφυλάκτου - Ήταν η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος στην Ελλάδα
- ΔΥΠΑ: Ημέρα Καριέρας στο Λουτράκι με 32 επιχειρήσεις και περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Προπονήθηκε ο Βεζένκοφ, εκτός ο Κώστας Παπανικολάου
- Ελεύθερος με όρους ο 72χρονος που έριξε με αεροβόλο σε γάτα στη Θέρμη - Πυροβολούσε το ζωάκι από το μπαλκόνι
- They Cloned Tyrone: Έρχεται τον Ιούλιο στο Netflix η νέα ταινία με Jamie Foxx και John Boyega
- Τελευταίο αντίο στον «Καβαλιέρε»! Πλήθος κόσμου συρρέει στην πλατεία Ντουόμο για να αποχαιρετίσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Θα αποτεφρωθεί η σορός του
- Αυτή η νύχτα μένει: Η Ζέτα ένα βήμα πριν τη σύλληψη
- Ελένη Δήμου για Νότη Σφακιανάκη: Ας μείνει απομονωμένος, έκανε τραγικά λάθη
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Πέθανε η μεγάλη κυρία του Ποντιακού Ελληνισμού, Άννα Θεοφυλάκτου - Ήταν η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος στην Ελλάδα
- Η Γαλατασαράι προσφέρει 8 εκατομμύρια ευρώ για τον Τάσο Δουβίκα
- They Cloned Tyrone: Έρχεται τον Ιούλιο στο Netflix η νέα ταινία με Jamie Foxx και John Boyega
- Χειροπέδες σε διαβητολόγο και νοσηλεύτρια στο Αγρίνιο - Ζημίωσαν 120.000 ευρώ το Δημόσιο με παράνομες συνταγογραφήσεις
- Νέα «πόρτα» Ερντογάν στη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ - «Δεν σημαίνει ότι θα ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες της»
- Στα σύρματα: Mάθε τα πάντα για τη νέα ανατρεπτική κωμωδία της ΕΡΤ
- Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στη Στουτγάρδη το απόγευμα της Πέμπτης
- ΔΥΠΑ: Ημέρα Καριέρας στο Λουτράκι με 32 επιχειρήσεις και περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας
- Τελευταίο αντίο στον «Καβαλιέρε»! Πλήθος κόσμου συρρέει στην πλατεία Ντουόμο για να αποχαιρετίσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Θα αποτεφρωθεί η σορός του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιαπωνία: Σενάρια πρόωρων εκλογών, ακόμη και εντός του καλοκαιριού
- H ταινία που σε «ρίχνει» στα βαθιά απ’ τα πρώτα λεπτά
- Ναυάγιο μεταναστών στην Πύλο: Στους 78 οι νεκροί, συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης
- Survivor All Star Spoiler: Με το βλέμμα στραμμένο στον τελικό - Αυτός ο παίκτης αποχωρεί απόψε
- Μεταγραφές, Γαλατάσαραϊ: Δυναμική κίνηση για τον Δουβίκα - Πρόταση 8.000.000 στην Ουτρέχτη
- Πύλος: Το σκοτεινό παρελθόν της θαλαμηγού που έσωσε τους μετανάστες - Ο μυστήριος θάνατος 20χρονης
- Athens Open Air Film Festival: Η Αθήνα γίνεται ένα μεγάλο σινεμά
- Ευρυδίκη Βαλαβάνη: «Μετά το Survivor υπήρχαν στιγμές που γυρνούσα σπίτι μου και έκλαιγα»
- Πύλος: «Τουλάχιστον 400 οι επιβαίνοντες στο ναυάγιο» λέει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ
- Συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας στην Αστάνα