Ποια η θέση της Ελλάδας στον κατάλογο με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη: Ο ευρωπαϊκός βορράς σαρώνει τα πρωτεία

11:34 20/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Η Φινλανδία είναι αναμφίβολα ένα ευτυχισμένο μέρος καθώς για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η χώρα ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του World Happiness Report για το 2024. 

Η έκθεση, η οποία κατατάσσει την παγκόσμια ευτυχία σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας. 

Είναι η πρώτη φορά που η έκθεση περιλαμβάνει ξεχωριστές κατατάξεις ανά ηλικιακή ομάδα και φέρνει μάλλον άσχημα νέα

για τους νέους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία είναι χώρες στις οποίες οι ηλικιωμένοι είναι πλέον σημαντικά πιο ευτυχισμένοι από τους νέους, ενώ η Πορτογαλία και η Ελλάδα παρουσιάζουν το αντίθετο μοτίβο.

Η Ελλάδα φιγουράρει στην 64η θέση από την 58η που είχε βρεθεί το προηγούμενο έτος.

Τι είναι αυτό που φέρνεοι την πολυπόθητη ευτυχία; Οι κάτοικοι αξιολογούν τη ζωής τους τα τρία προηγούμενα έτη, στην προκειμένη περίπτωση από το 2021 έως το 2023. Η έκθεση αποτελεί σύμπραξη της Gallup, του Oxford Wellbeing Research Centre, του UN Sustainable Development Solutions Network και μιας συντακτικής επιτροπής.

Η χώρα της Φινλανδίας με τον δροσερό καιρό – όπου το βόρειο σέλας χορεύει το χειμώνα και ο καλοκαιρινός ήλιος λάμπει όλη τη νύχτα – έχει καταλάβει πολλά όσον αφορά τις σωστές κοινωνικές συνθήκες για την ευτυχία.

Η έρευνα ζητά από κάθε συμμετέχοντα να βαθμολογήσει τη ζωή του στο σύνολό της, λαμβάνοντας υπόψη τι εκτιμά, δήλωσε ο John Helliwell, ομότιμος καθηγητής οικονομικών στο Vancouver School of Economics του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και ιδρυτικός συντάκτης της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας.

“Και ανακαλύπτεις ότι η Φινλανδία είναι αρκετά πλούσια σε όλα αυτά τα πράγματα, όπως τα πορτοφόλια επιστρέφονται αν πέσουν στο δρόμο, ότι οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον μέρα με τη μέρα, ότι οι ευκαιρίες υγείας και εκπαίδευσης είναι πολύ υψηλής ποιότητας και καθολικής κατανομής”, είπε.

Η έκθεση εξετάζει έξι βασικές μεταβλητές που βοηθούν στην εξήγηση των αξιολογήσεων της ζωής: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την αντίληψη της διαφθοράς.

Δεδομένου του πολέμου με τη Χαμάς, το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει έκπληξη στο Νο 5, αν και η χώρα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα από το 2022. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η κατάταξη βασίζεται σε μέσο όρο τριετίας, ο οποίος συχνά αποδυναμώνει την επίδραση “κατακλυσμιαίων γεγονότων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου έτους”.

Και ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας παίζει προφανώς ρόλο όταν υπάρχει κρίση. Η έρευνα στο Ισραήλ διεξήχθη μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πριν από μεγάλο μέρος των πολεμικών συγκρούσεων που ακολούθησαν. 

Οι Κάτω Χώρες (Νο 6), το Λουξεμβούργο (Νο 8), η Ελβετία (Νο 9) και η Αυστραλία (Νο 10) συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

To άρθρο Ποια η θέση της Ελλάδας στον κατάλογο με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη: Ο ευρωπαϊκός βορράς σαρώνει τα πρωτεία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα