Ποιος είναι ο Μπένι Στάινμετζ, o Ισραηλινός «βασιλιάς των διαμαντιών» που συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος»

15:35 14/10/2024 - Πηγή: NewsIt

Ο Μπένι Στάινμετζ, ο επονομαζόμενος «βασιλιάς των διαμαντιών» και ένας από τους πιο γνωστούς ισραηλινούς επιχειρηματίες και δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, συνελήφθη την Κυριακή (13.10.2024) στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τις ελληνικές αρχές, μετά από διεθνές ένταλμα που εξέδωσε η Ρουμανία.

Το ένταλμα αφορούσε την καταδίκη του δισεκατομμυριούχου και ισραηλινού κροίσου το 2020 για συμμετοχή

σε εγκληματική οργάνωση και διαφθορά σε υποθέσεις ακίνητης περιουσίας στη Ρουμανία.

Κατά την άφιξή του από το Τελ Αβίβ στην Ελλάδα με ιδιωτική πτήση, οι αρχές διαπίστωσαν την ύπαρξη του εντάλματος κάτι που οδήγησε στη σύλληψή του.

Κατά πληροφορίες ο Στάινμετζ με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών σήμερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο Στάινμετζ δραστηριοποιείται στις βιομηχανίες εξόρυξης, ενέργειας, ακινήτων και εξόρυξης διαμαντιών.

Τον Νοέμβριο του 2019 το Forbes υπολόγισε την περιουσία του σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.  

Είναι ο πρόεδρος και συνιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος, Agnes & Beny Steinmetz Foundation.

Έχει καταδικαστεί για διαφθορές και παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές σε πολλές χώρες.

Καθόλου άγνωστος στα διεθνή μέσα, ο Στάινμετζ έχει απασχολήσει τις δικαστικές αρχές σε πολλές χώρες για υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας, ανάμεσά τους η Ρουμανία και η Κύπρος.

Πριν από έναν χρόνο, το 2023, ο Στάινμετζ είχε συλληφθεί στη Λάρνακα βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος που έχει εκδοθεί και πάλι από τις ρουμανικές αρχές, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Το success story του Μπένι Στάινμετζ

Ο Μπένι Στάινμετζ γεννήθηκε το 1956 στην πόλη Νετάνια του Ισραήλ και ήταν το τέταρτο παιδί οικογένειας που ίδρυσε μια επιτυχημένη επιχείρηση εμπορίας διαμαντιών με την επωνυμία Rubin Steinmetz & Sons.

Σύντομα, βρέθηκε στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης αλλά επέκτεινε τις δραστηριότητές της εκτός συνόρων. Τη δεκαετία του ’90 προχώρησε, με τη συνδρομή του αδερφού του Ντάνιελ, στη σύσταση της επιχείρησης Steinmetz Diamonds Group.

Το κυνήγι της επιτυχίας θα τον οδηγήσει στην Αφρική, όπου θα επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις εξόρυξης. Το 2006, οι συνεργάτες του ανακαλύπτουν ένα από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα σιδήρου στη Zogota της Γουινέας. Θα αρπάξει την ευκαιρία και θα προγραμματίσει επενδύσεις αλλά θα μπει στο στόχαστρο πανίσχυρων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.

Το 2021, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Γενεύης για δωροδοκία με ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εξαιτίας παράνομων πληρωμών εκατομμυρίων δολαρίων προς την πρώην σύζυγο του αποβιώσαντα προέδρου της Γουινέας, Λανσάνα Κοντέ. Η δωροδοκία σχετιζόταν με την εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

Ο Στάινμετς αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες για διαφθορά, λέγοντας στο δικαστήριο της Γενεύης: «Είμαι αθώος και δεν έχω τίποτα να προσάψω στον εαυτό μου». 

Το όνομα του Ισραηλινού μεγιστάνα βρέθηκε στη λίστα των Panama Papers λόγω των επιχειρηματικών του δράσεων με τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, η οποία και βρέθηκε στην καρδιά του σκανδάλου φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν τα Panama Papers το 2016.

Μέσω των μυστικών τραπεζικών λογαριασμών του, ο Στάινμετζ διατηρούσε κρυφά κεφάλαια εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παράλληλα είχε συμμετάσχει σε σειρά σκανδάλων με εξορύξεις σε οικονομικά αδύναμες χώρες, όπως η Γουινέα και η Σιέρα Λεόνε.

Ορκισμένος εχθρός του Τζορτζ Σόρος 

Ο Στάινμετζ και ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, κάποτε επιχειρηματικοί εταίροι, χώρισαν την εταιρεία τη δεκαετία του 1990 λόγω μιας ρωσικής επιχειρηματικής συμφωνίας που χάλασε.

Καθώς ο Στάινμετζ αντιμετώπιζε τις κατηγορίες για δωροδοκία στη Γουινέα, κατηγόρησε έναν άνθρωπο πάνω απ’ όλα για τα προβλήματά του: τον Τζορτζ Σόρος.

Έτσι ξέσπασε ένας πόλεμος με τον Αμερικανό επιχειρηματία Σόρος, με τον Στάινμετζ να τον κατηγορεί για δυσφήμιση και ζητώντας αποζημίωση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Ο Τζορτζ Σόρος έχει χρησιμοποιήσει όλη του τη δύναμη, όλη του την ικανότητα – και είναι πολύ ισχυρός και έχει μεγάλη ικανότητα – για να με κυνηγάει παντού», κατέθεσε ο Στάινμετζ το 2017. «Έχει μια εμμονή μαζί μου… Θέλω να πω, ο τύπος είναι τρελός».

Σε αντίθεση με τον Σόρος, ο Στάινμετζ δεν έδειξε ποτέ το παραμικρό ενδιαφέρον για την πολιτική και την εξουσία, παρά μόνο για την την επιχειρηματική επιτυχία.

Ο Στάινμετζ ζει στο Ισραήλ με τη σύζυγό του Agnes και τα τέσσερα παιδιά τους. Ο Στάινμετζ έχει, επίσης, γαλλική υπηκοότητα και αυτοχαρακτηρίζεται ως «διεθνής Ισραηλινός».

Για τους περισσότερους Ισραηλινούς ο Στάινμετζ είναι ένας σύγχρονος ευεργέτης.

To 2006, μαζί με τη γυναίκα του Agnes ίδρυσε το Agnes and Beny Steinmetz Foundation, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δραστήρια φιλανθρωπικά ιδρύματα στο Ισραήλ.

Παράλληλα, ο ίδιος έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των Τεχνών και των Γραμμάτων στο Ισραήλ.

To άρθρο Ποιος είναι ο Μπένι Στάινμετζ, o Ισραηλινός «βασιλιάς των διαμαντιών» που συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιος, Μπένι Στάινμετζ, Ισραηλινός, Βενιζέλος,poios, beni stainmetz, israilinos, venizelos