Πορτοκάλι: Που οφείλεται το εξαγωγικό «θαύμα» της Αιγύπτου που πλήττει τους Έλληνες παραγωγούς

12:29 2/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Εκρηκτική είναι η αύξηση εισαγωγών πορτοκαλιών στην Ελλάδα -ιδίως από την Αίγυπτο – καθώς ξεπέρασε το 500% σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο σύνδεσμος εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της πλατφόρμας EastFruit, η επιτυχία της Αιγύπτου να εξάγει πορτοκάλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη σεζόν έχει ένα πολύ δυσάρεστο

μειονέκτημα για τη χώρα και αυτό δεν είναι άλλο εξαιρετικά χαμηλές τιμές στην εγχώρια αγορά (σ.σ. αν και πλήττει, παράλληλα, τους παραγωγούς της νότιας Ευρώπης μαζί και της Ελλάδας).

Ο κύριος λόγος για την απότομη πτώση των τιμών στην εγχώρια αγορά είναι η απότομη υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, για την οποία οι εμπειρογνώμονες της EastFruit είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως.

Αυτό, αφενός, έκανε τα αιγυπτιακά πορτοκάλια πιο ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές, αλλά, αφετέρου, κατέστησε τις τιμές εκφρασμένες σε δολάρια ΗΠΑ απίστευτα χαμηλές για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία ουσιαστικά απέκοψε την Αίγυπτο από τις πιο κερδοφόρες ασιατικές αγορές και την ανάγκασε να πουλάει πορτοκάλια κυρίως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, η καταναλωτική αγορά της ΕΕ πρακτικά δεν αυξάνεται. Ως εκ τούτου, για να μπορέσει η Αίγυπτος να πουλήσει περισσότερα, έπρεπε να γίνουν σοβαρές παραχωρήσεις στις τιμές, οι οποίες μείωσαν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των εξαγωγέων και τους ανάγκασαν να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους αγρότες.

Σε αυτή την κατάσταση, οι μικροί παραγωγοί πορτοκαλιών της Αιγύπτου, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξάγουν άμεσα τους καρπούς τους, επηρεάστηκαν περισσότερο. Οι εταιρείες που διέθεταν δικούς τους μεγάλους οπωρώνες και εξήγαγαν απευθείας τα προϊόντα τους, κατά συνέπεια, έλαβαν τουλάχιστον ένα μικρό, αλλά πάντως κέρδος. Επί του παρόντος, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην αιγυπτιακή αγορά κηπευτικών, τα πορτοκάλια μπορούν να αγοραστούν από τους αγρότες σε απίστευτα χαμηλή τιμή, περίπου 15 σεντς ΗΠΑ ανά κιλό.

Προφανώς, σε αυτή την κατάσταση, η Αίγυπτος πρέπει επειγόντως να αναζητήσει εναλλακτικές αγορές, σημειώνει η EastFruit. Εν μέρει στο πρόβλημα αυτό βοηθά το πρόγραμμα FAO/EBRD, το οποίο θα πραγματοποιήσει την πρώτη εμπορική αποστολή για εξαγωγείς από την Αίγυπτο και το Μαρόκο στο Ουζμπεκιστάν στις 22 Μαΐου 2024.

«Η αγορά φρούτων στην Κεντρική Ασία αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, ιδίως οι αγορές του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν. Προηγουμένως το Ουζμπεκιστάν εφάρμοζε πολύ υψηλούς εισαγωγικούς δασμούς στα εσπεριδοειδή, ακόμη και στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, τα οποία δεν καλλιεργούνται σε εμπορική κλίμακα στη χώρα. Ωστόσο, πρόσφατα η χώρα μείωσε αυτόν τον εισαγωγικό δασμό στο μηδέν, γεγονός που επέτρεψε να αυξηθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών της χώρας για την κατανάλωση πορτοκαλιών και οι εισαγωγές πορτοκαλιών αυξήθηκαν απότομα. Δεδομένου του υψηλού επιπέδου ευαισθησίας των καταναλωτών του Ουζμπεκιστάν στα επίπεδα των τιμών, η Αίγυπτος είναι ήδη ο κύριος προμηθευτής πορτοκαλιών στην αγορά αυτή και οι ποσότητες αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς”, λέει ο Andriy Yarmak, οικονομολόγος στο Κέντρο Επενδύσεων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

«Από την άλλη πλευρά, το Καζακστάν μπορεί να γίνει μια εξαιρετική αγορά για το premium τμήμα των φρούτων, επειδή το επίπεδο εισοδήματος του πληθυσμού στη χώρα αυτή είναι πολύ υψηλό. Επιπλέον, το τμήμα των φρούτων υψηλής ποιότητας αναπτύσσεται ραγδαία στο ίδιο το Ουζμπεκιστάν”, προσθέτει ο εμπειρογνώμονας του FAO.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την εμπορική αποστολή, η διεθνής ομάδα του FAO και της EBRD έκανε μεγάλο όγκο προπαρασκευαστικής εργασίας. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε μια εκτεταμένη μελέτη των πιθανών θέσεων για εξαγωγές φρούτων, μούρων και λαχανικών από την Αίγυπτο και το Μαρόκο προς το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής κατάρτισης «Πώς να εξάγετε φρούτα και λαχανικά από το Μαρόκο και την Αίγυπτο στην Κεντρική Ασία» στις 23 Απριλίου 2024. Οι συμμετέχοντες στην κατάρτιση θα λάβουν επίσης την ίδια τη μελέτη.

 

To άρθρο Πορτοκάλι: Που οφείλεται το εξαγωγικό «θαύμα» της Αιγύπτου που πλήττει τους Έλληνες παραγωγούς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πορτοκάλι, Αιγύπτου, Έλληνες,portokali, aigyptou, ellines